EXCLUSIV | Al treilea dosar privind frauda la alegerile locale din Sectorul 1. Jandarmii care asigurau paza sacilor cu buletinele de vot sunt anchetați de procurorii militari

EXCLUSIV | Al treilea dosar privind frauda la alegerile locale din Sectorul 1. Jandarmii care asigurau paza sacilor cu buletinele de vot sunt anchetați de procurorii militari
Dan Tudorache și Clotilde Armand
Publicat: 08/09/2022, 10:00
Actualizat: 08/09/2022, 10:13

Ancheta în cazul acuzațiilor de fraudă la alegerile locale din Sectorul 1 continuă în două dosare la Parchetul Curții de Apel București, după desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), dar procurorii nu au pus încă nicio persoană sub acuzare, la aproape doi ani de la scrutin. Gândul a aflat însă că, în afara acestor două cauze, se fac cercetări și într-un al treilea dosar, care privesc fapte din noaptea în care s-a umblat în sacii cu buletinele de vot  pentru Sectorul 1 de la alegerile locale din 2020.

Al treilea dosar a fost deschis în urma unei plângeri, iar cercetările sunt făcute de Parchetul Tribunalului Militar București și vizează fapte de neglijență în serviciu a jandarmilor care asigurau paza la acel obiectiv, dar și un posibil abuz în serviciu, violarea sediului profesional și uzurparea de calități oficiale sub forma complicității.

Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că de acest dosar se ocupă un procuror care, acum, este în concediu medical. Acesta a delegat atribuții de verificare și audierea militarilor la Direcția de Control a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, însă până în prezent, rezultatele nu au fost trimise la Parchet.

Primul dosar privind frauda la alegerile din Sectorul 1, fără niciun acuzat după doi ani

Dosarul privind posibile fraude la alegerile locale din Sectorul 1 bate pasul pe loc și după ce a ajuns de la desființata Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție la Parchetul Curții de Apel București. Nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, ancheta fiind tot în faza in rem, de cercetare a acuzațiilor că în sala în care erau sacii cu buletinele de vot de la alegerile locale din 2020, care trebuia să fie sigilată, ar fi intrat mai multe persoane și ar fi retras sau distrus documente privind scrutinul.

Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1 la alegerile locale din septembrie 2020, procurorul Nicolae Sprîncu, care nu a fost audiat cât timp dosarul s-a aflat la SIIJ, la anchetatorul Sorin Iasinovschi, ar fi urmat să dea declarații la Parchetul Curții de Apel București, după preluarea cauzei.

Ancheta este însă tot în faza in rem, la aproape doi ani de la deschiderea dosarului, potrivit informațiilor transmise de Parchetul Curții de Apel București, la solicitarea Gândul.

“În urma verificărilor efectuate a rezultat că, în urma intrării în vigoare a dispozițiilor din Legea nr. 49/2022 (de desființare a SIIJ – n.red.), pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București s-a înregistrat dosarul penal nr. 912/P/2022 în care se fac cercetări sub aspectul infracțiunilor de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, abuz în serviciu, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, cu referire la sesizarea privind pătrunderea unor persoane în data de 01.10.2020 în secția de votare din Sectorul 1 și sustragerea unui sac cu documente privind alegerile electorale”, arăta Parchetul Curții de Apel București într-un răspuns transmis în august, la solicitarea Gândul.

Al doilea dosar legat de posibile fraude la alegerile locale

Parchetul Curții de Apel București mai are însă deschis un dosar, legat tot de posibilele fapte penale sesizate după alegerile locale din Sectorul 1.

Ancheta, despre care a scris în exclusivitate Gândul, îi vizează pe cei care ar fi dat atunci presei imaginile surprinse de camerele de supraveghere din sala în care erau sacii cu buletinele de vot și cu procesele verbale de la finalul scrutinului.

”În urma intrării în vigoare a dispozițiilor din Legea nr. 49/2022, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București s-a înregistrat dosarul penal nr. 601/P/2022, în care se fac cercetări sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu, cu referire la sesizarea privind sustragerea unor imagini de pe camerele de supraveghere din incinta biroului electoral”, preciza Parchetul Curții de Apel București, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.

În ambele dosare se fac acum urmăririi penale doar asupra faptelor, fără a fi vreo persoană pusă sub acuzare.

În camera de la Biroul Electoral al Sectorului 1 în care erau sacii cu buletinele de voturi au mai intrat atunci Andrei Nicolaescu și Diana Buzoianu, candidați USR PLUS la Consiliul Local Sector 1, Mircea Matei, reprezentant USR în Biroul de Circumscripție Electorală 1, iar pe fundal apare și Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, această negând însă că ar fi fost prezentă în acea sală și susținând apoi că imaginile sunt de la procesul de numărare a voturilor, cu persoane care erau observatori și asistau la numărare.

În sala cu voturi nu se putea intra însă fără acordul procurorului Nicolae Sprîncu. Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1 la alegerile locale din septembrie 2020 ar urma să fie audiat în toamna acestui an.

La dosar există și declarația vicepreședintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, judecătoarea Olimpia Crețeanu, care a dezvăluit modul în care s-a realizat predarea sacilor cu voturi și cu liste permanente sau suplimentare. Mai mult, aceasta a declarat că sacii au fost aruncați de-a valma și ștampilele au fost găsite, ilegal, în saci.

Ancheta a bătut pasul pe loc la SIIJ

Ancheta a bătut pasul pe loc cât timp a fost la SIIJ, procurorul Sorin Iasinovschi așteptând renumărarea voturilor de către polițiști.

Dosarul privind posibile fraude la alegerile locale din Sectorul 1 a fost deschis după ce fostul primar Dan Tudorache, candidatul PSD care a pierdut alegerile în fața candidate USR PLUS Clotilde Armand, a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, Nicolae Sprîncu.

Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie 2021 polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare a fost inițial 8 aprilie 2021, fiind ulterior prelungit.


PE ACELAȘI SUBIECT:

EXCLUSIV | Ancheta privind frauda la alegerile locale din Sectorul 1, fără niciun acuzat după doi ani. Cum a apărut un dosar neștiut legat de imaginile din camera cu sacii în care erau buletinele de vot

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase