Alex. Ştefănescu

Alex. Ştefănescu
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 26/02/2024, 09:59

I-am admirat, când eram copil, semnătura. Punctul niciodată uitat de după Alex. Mă întrebam dacă nu cumva îl cheamă Alexandru şi aş fi vrut o explicaţie pentru a înţelege de ce nu se semnează cu tot numele. Nici acum nu ştiu exact ce scrie în buletinul său. Nici acum…

Mai târziu, am început să citesc şi ce scria dincolo de semnătură. Să înţeleg că în casa noastră, în familia noastră, exista un mare, poate cel mai mare, critic literar al României. Relaţia lui Alex. Ştefănescu cu Adrian Păunescu nu poate fi povestită de mine, aici. În primul rând, pentru că nici eu nu o cunosc aşa de bine. Ei au fost ca fraţii, ei au făcut parte din acelaşi neam, al literaturii şi culturii române, cu mult înainte ca eu să apar pe lume.

Apoi, după 1990, lucrurile s-au mai schimbat, oamenii s-au mai depărtat de tata, aşa cum e, probabil, firesc să se întâmple, într-o societate care nu te lasă totdeauna să fii curajos. În ultimii ani de viaţă ai tatei, Alex. şi Domniţa Ştefănescu au redevenit apropiaţi. Au fost în casa noastră, ne-au invitat la ei acasă, în comuna Berceni, unde îşi construiseră un paradis. Aveau o grădină bogată, cu pomi fructiferi şi flori pe toate laturile, aveau o casă mare, frumoasă, în care puteau primi pe toţi cei dragi.

Întâlnirea din grădina Ştefănescu, din vara lui 2010, parcă, dintre poet şi critic literar a fost, probabil, una dintre cele mai frumoase întâlniri la care am fost martor. Doi oameni trecuţi de 60 de ani, fără orgolii, fără reproşuri, doi vechi prieteni care se regăseau şi aveau forţa să îşi mărturisească reciproc dragostea, nicicând dispărută. După 2010, după ce tata nu a mai fost pe-aici, am rămas aproape de familia Ştefănescu. O iubeau pe mama, pe care o ştiau din tinereţe, mă îndrăgeau şi pe mine, aşa că, de câteva ori, le-am fost oaspeţi.

Îmi amintesc de o duminică, de dinainte ca viaţa să-mi dăruiască familie, copil, o duminică în care am fost la ei acasă. Eram încă înnegurată, îndoliată, speriată că viaţa niciodată nu mi se va ridica de pe creier, că nu voi mai scăpa niciodată de durerea de cap care mă pândea zi de zi, care mă apăsa pe tâmple în orice moment. Cred că era noiembrie, cred că era ziua lui Alex. Am stat în casă, afară bătea vânt de toamnă grea. Pentru două, trei ore, s-a întâmplat un miracol: Alex. Ştefănescu şi Domniţa lui m-au operat pe creier. Cu inteligenţa, cu umorul, cu bunăvoinţa lor. Am râs, am povestit, am văzut lumină la orizont. Am simţit că mi s-a făcut o trepanaţie. Nu mă mai apăsa nimic. Aveam capul, dintr-o dată, uşor. Zburam.

Anii au trecut şi întâlnirile noastre s-au rărit. Ba chiar, dintr-o tristă neînţelgere, Alex. a crezut că m-am supărat pe dumnealui, pentru un text pe care l-a scris despre tata şi pe care eu, cel mai sigur, nu l-am înţeles pe de-a-ntregul. I-am dat mesaj, am încercat să şi sun, i-am transmis prin mama că îl iubesc şi îl respect ca totdeauna. Dar nu ştiu dacă suferinţa cumplită prin care a trecut, în aceşti ultimi ani de viaţă, i-a mai dat răgaz să mă audă.

Nimeni, niciodată, nu mi-a mai făcut „trepanație” pe creier. Nu am mai stat nicicând de vorbă, în liniște, în râsete, în amintiri, cu oameni atât de deștepți, de spirituali, de joviali, de profunzi ca Alex. și Domnița Ștefănescu. Se stinge o eră, se stinge o carte mare de istorie literară. Târziu vom înțelege cine a fost acest om care pleacă dintre noi la final de februarie 2024.

Târziu vom înțelege ce moștenire lasă literaturii române. Și îl vom citi și-i vom pune pe copiii noștri să-l citească. Și vom privi în urmă, spre anii în care trăia, spre grădina lui din Berceni, pe unde un cireș frumos va înflori și se va înălța spre Cerul de unde ochii totdeauna curioși ai lui Alex. Ștefănescu vor ști să ne vadă.

Dumnezeu să-l odihnească!


Citește și:

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?

Săptămâna altfel, săptămâna la fel

”Chiriași la noi în țară”

Când românii se simt români

De ce Austria nu ne vrea?

Și, totuși, de unde prețurile astea?

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar