Săptămâna altfel, săptămâna la fel

Săptămâna altfel, săptămâna la fel
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 16/10/2023, 13:54

Aud în jurul meu că prin unele școli începe sau se fac pregătiri pentru „Săptămâna altfel”. Inventată de ministere și oameni pentru a aduce în fața copiilor și altceva în afara tradiționalului sistem de educație, această săptămână altfel s-a transformat, ușor-ușor, într-un prilej pentru unele școli fie de a ține copiii degeaba în clase, fie de a apela, cu timiditate, la sprijinul părinților pentru niște fonduri care să permită orice fel de activitate.

Pentru că, din câte știm, nu se poate face nimic fără a plăti taxe. Nici la teatru nu se merge gratuit, nici în excursii pe lângă marile orașe nu se poate ajunge în zbor. Oameni care să vină să povestească despre artă, meserii și sporturi celor mici se găsesc rar, iar cuvintele nu sunt totdeauna de ajuns, când în clasă sunt micuți de șase, șapte ani, care trebuie atrași în povești cu mai mult decât cu un discurs coerent.

Așadar, ce fac copiii noștri în săptămâna altfel? Fie o transformă într-o săptămână la fel, pe care dascălii cu ceva mai multă imaginație o îmbracă în straie strălucitoare, pentru ca nimeni să nu se sesizeze, fie se caută soluții pentru un plictis cât mai mic în curtea școlii în care oricum cei mici au prea puțin timp să se joace. Pentru că, deși orele s-au scurtat pentru o parte dintre copii, pentru aceia mai mici, despre care se spune că au dificultate mai mare de a se concentra la ore, pauzele au rămas la fel de scurte ca pe vremea mea: zece minute.

Din surse sigure, am aflat și că învățătorii și profesorii nu au voie să ceară bani părinților pentru a organiza această „săptămână altfel”. Dar nici nu primesc vreun ban de la stat pentru a pune la cale activități. Atunci? Oare care ar fi soluția?

Ce poate fi făcut fără bani, fără autocare, fără idei, într-o țară în care fiecare dă din coate pentru un câștig material cât de mic, într-o țară care se sufocă într-o gaură bugetară de care până și ministrul finanțelor se plânge, lăcrimând doar din colțul ochiului și așteptând milă de la poporul care chiar moare de foame.

Când, pe vremea lui Adrian Năstase, se introducea în școli programul „cornul și laptele”, țipau pe toate canalele de comunicare că nu e bine, că un corn cu zahăr în el și o porție mică de lapte nu reprezintă o mâncare sănătoasă pentru copii, că nu ajută cu nimic să le împartă guvernanții așa ceva la școală și că, oricum, nu o să poată dura mult un astfel de program.

Dar au existat câteva generații bune care fie au câștigat un mic-dejun la școală, fie au dus acasă, la trei, patru, cinci frați, câte un corn și o cutie de lapte, păstrate de dimineață până după miezul zilei.

Și, din câte spun știrile, programul „cornul și laptele” continuă să hrănească, cu mai mult sau mai puțin, mai divers sau mai puțin divers, elevi și preșcolari din toată România.

Așadar, revenind la Săptămâna Altfel, pentru ce ați mai inventat-o, domnilor, dacă nu faceți nimic pentru copiii care ar trebui să se bucure de câteva zile între colegi, petrecute chiar altfel? Și, pe deasupra, ați mai venit și cu Săptămâna Verde, pentru care pariez că nu se dau bani prin școli pentru organizare de evenimente și pentru care sigur nu se face niciun efort, de sus în jos.

Să facă învățătorii ce or putea, să facă profesorii ce or vrea, să plătească pe furiș părinții, dacă au de unde, sau să atragă școlile (nu știu cum!) fonduri, surse de finanțare. Că la minister nu se ocupă nimeni de astfel de fleacuri. Contăm puțin, contăm tot mai puțin. Suntem mărunțiș, cu copiii noștri cu tot.


Citește și:

Și, totuși, de unde prețurile astea?

Reflex de civilizație

Cazul Halep, cazul România

Flori pentru doamna învățătoare

Gara refugiaților, țara nimănui

Despre literatura română și autorii ei

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic