Alexandru Rafila, despre regulile privind nunțile și botezurile: „Nu avem la dispoziție un instrument prin care să impunem reguli, dar trebuie să fim responsabili” | VIDEO

Publicat: 08/03/2022, 17:59

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că, în ceea ce privește evenimentele private, nu vor mai exista reguli antipandemice stipulate prin lege.

În acest context, însă, el spune că, deși restricțiile au fost eliminate, ca urmare a încetării stării de alertă, măsurile de protecție individuală ar trebui să fie în continuare respectate, chiar dacă nu mai sunt obligatorii.

„(Vor mai trebui să fie respectate) regulile pe care le stabilesc organizatorii și participanții. Din punctul nostru de vedere, nu avem la dispoziție un instrument legislativ prin care să impunem niște reguli, dar, în mod evident, comportamentul, inclusiv la aceste evenimente private, mai ales dacă participă foarte multe persoane, trebuie să fie cu o anumită distanțare, igiena mâinilor, cred că aceste lucruri sunt importante. Trecem din zona de responsabilitate legiferată în zona de responsabilitate nelegiferată, dar care, cred eu, este mai importantă decât cea legiferată”, a declarat Alexandru Rafila.

Ce recomandă autoritățile în continuare

Ministrul a explicat că, totuși, deși se renunță la restricții, România se confruntă în continuare cu o transmitere comunitară a coronavirusului, deși a existat o scădere rapidă a numărului de cazuri de infectare.

Astfel, el le recomandă românilor să fie prudenți în continuare, astfel încât să fie evitată o creștere a numărului de cazuri.

„Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, și nu mă refer la personalul medical, pentru că în acest caz, masca face parte din echipamentul de protecție, ne referim la pacienți sau la aparținătorii acestora, în grădinițe, școli și universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic, cât și pentru elevi.

De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, rămâne o recomandare care ar trebui să fie luată în considerare de către cetățeni. Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, rămân valabile și previn nu numai infecția cu noul coronavirus.

Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie, tot așa, curățate și dezinfectate periodic, iar în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire, testarea, prezentarea la medicul de familie și, în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau la UPU sunt importante pentru a putea fi evaluați, pentru a primi tratament specific antiviral”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a adăugat că aceste recomandări sunt pentru păstrarea siguranței la nivelul comunităților, astfel încât trendul descendent să continue, iar numărul de decese să scadă și el.