ANAF vinde mașinile unor persoane publice. Cât costă jeep-urile lui Ioan Niculae

ANAF vinde mașinile unor persoane publice. Cât costă jeep-urile lui Ioan Niculae
ANAF
Publicat: 31/10/2022, 09:08

Mașinile omului de afaceri Ioan Niculae și cele ale fostului ministru Elena Udrea sunt vândute de autorități la licitații.

Fiscul continuă să vândă și luna aceasta mașinile unor persoane publice.

Între ele sunt și două vehicule ale afaceristului Ioan Niculae, condamnat după ce firma InterAgro ar fi încheiat contracte fictive cu o altă companie, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat.

Se caută cumpărători și pentru mașinile Elenei Udrea, condamnată în dosarul „Gala Bute”.

ANAF a publicat zeci de asemenea anunțuri, iar ofertele sunt pentru toate buzunarele.

Cei care vor să cumpere mașinile confiscate de Fisc trebuie să facă anumiți pași, pentru a intra în posesia lor.

Pasul 1 este să consulte site-ul ANAF care grupează ofertele pe județe. Acestea conțin data licitației, prețul de evaluare, dar și imagini cu mașina scoasă la vânzare.

Pentru a vă putea prezenta la termenul de vânzare trebuie ca, în prealabil, cu cel puțin o zi înainte, să depuneți o serie de documente.

În primul rând este vorba de oferta efectivă de cumpărare. Iată exemplul unui Ford Galaxy din 2003, vândut la Cluj. În documentul autorităilor se arată că prețul de evaluare și pornire este de 10.757 de lei.

Astfel, cel care vrea să cumpere mașina va completa suma pe care este dispus să o cheltuiască pentru achiziție, dar care să fie egală sau ami mare decât prețul dorit de ANAF. De exemplu, 11.000 de lei. Dacă altcineva nu va licita mai mult, cel care a licitat 11.000 de lei va cumpăra mașina.

Ce se întâmplă în caz de nevânzare

Ulterior, trebuie făcută dovada plății taxei de participare sau a constituirii garanției sub forma scrisorii de garanție, reprezentând 10% din prețul de pornire a licitației.

În plus, cei care reprezintă un cumpărător trebuie să dețină o împuternicire din partea acestuia. La dosar se mai depun: o copie a actului de identitate (pentru cetățeni români), o copie a actului de identitate/pașaportului (pentru persoanele fizice străine), o o copie a certificatului unic de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului (pentru persoanele juridice române) sau actul de înmatriculare tradus în limba română (pentru persoanele juridice străine).

Bunurile care nu s-au vândut vor fi scoase de ANAF la o nouă licitație, iar prețul de pornire va scădea cu un sfert. În caz că nici această licitație nu are succes, la a treia licitație prețul va fi redus la 50% din cel inițial.

Mașinile persoanelor publice, vândute de ANAF

La Ploiești vor avea loc luni două licitații. Vor fi licitate două Jeep-uri Wrangler, din 2007, care au aparținut cunoscutului om de afaceri Ioan Niculae.

Jeep-urile de culoare verde, respectiv roșie au un kilometraj foarte bun, de 45.777, respectiv 30.013 km. Mașina verde costă 73.306 lei, iar cea roșie, 70.154 lei. Aceasta este a doua licitație pentru mașinile lui Niculae, deoarece nu s-au vândut la prima, însemnând că prețul actual este mai mic.

Pe 8 noiembrie, ANAF va vinde la București două mașini ce i-au aparținut Elenei Udrea.

Este vorba despre un Mercedes Benz S500 (an de fabricație 2005, 201.418 km parcurși, benzină, cutie de viteze automată, culoare negru), la un preț de 37.971 lei și un FIAT 500 din 2012, 70.547 km parcurși, benzină, cutie de viteze automată, alb, la 35.368 lei, scrie adevărul.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase