ANALIZĂ | Politologul Andrei Kolesnikov, despre șeful mercenarilor Wagner: ”Este nevoie doar de un semn al lui Putin pentru ca Prigojin să dispară!”

ANALIZĂ | Politologul Andrei Kolesnikov, despre șeful mercenarilor Wagner: ”Este nevoie doar de un semn al lui Putin pentru ca Prigojin să dispară!”
Publicat: 18/06/2023, 09:54
Actualizat: 19/06/2023, 12:04

Politologul Andrei Kolesnikov susține, într-o analiză publicată pe site-ul Fundației pentru Pacea Internațională, că Evgheni Prigojin – șeful grupării de mercenari Wagner – poate să ”dispară” la cel mai mic semn făcut de Vladimir Putin.

Nimeni în Rusia nu întruchipează, astăzi, esența anti-elită a politicii populiste ca Evgheni Prigojin, notează Andrei Kolesnikov.

Cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, mai recent ca șeful unei vaste rețele de troli și șef al ”infamei armate de mercenari Wagner”, controversatul om de afaceri nonconformist a făcut din ”operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei – care în retorica sa este un război total – pilonul identității sale.

După anunțul recent al Ministerului Apărării potrivit căruia toate detașamentele de voluntari vor trebui să semneze contracte cu ministerul, ”Prigojin s-a grăbit să insiste că luptătorii săi nu vor face așa ceva , deoarece asta ar afecta doar eficiența companiei militare private”, notează Andrei Kolesnikov.

În logica lui Prigojin, politicienii au început «operațiunea specială», dar s-au dovedit incapabili să termine ceea ce au început. Acum, numai poporul – reprezentat de însuși Prigojin – poate asigura o victorie și încetarea ostilităților. Prigojin reprezintă un lider în curs de dezvoltare care vorbește oamenilor fără intermediari, ca un lider populist și adevărat, așa cum este descris în anii `30 de teoreticianul politic german Carl Schmitt.

Singura problemă este că Rusia are deja un astfel de lider: președintele Vladimir Putin. S-ar putea să nu facă tururi în tranșee sau să facă videoclipuri la mormintele luptătorilor căzuți, așa cum o face Prigojin, dar pretenția sa de a conduce constă în contactul său direct, intuitiv și hipnotic cu oamenii”, precizează politologul în analiza sa publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Prigojin, un ”produs” al regimului Putin

Vladimir Putin este un membru al elitei, consideră Andrei Kolesnikov, în timp ce Evgheni Prigojin se poziționează de cealaltă parte a baricadei, în ciuda faptului că este chiar un produs al regimului Putin și al contractelor guvernamentale.

Ca orice populist clasic, acesta trimite publicului mesaje anti-elitiste. Cu toate acestea, el este ca orice alt oligarh și datorează totul legăturilor sale cu statul și resurselor externalizate de acel stat.

Prigojin este disprețuitor față de oamenii din cartierul de elită Rublyovka din Moscova, dar vine din același loc ca și ei: din adâncurile sistemului. Somnul rațiunii produce monștri; regimurile autoritare produc monștri cu mai multe fațete; iar el este doar unul dintre ei. În afara legăturilor cu statul și resursele sale, fenomenul Prigojin nu putea exista.

Prigojin se joacă de-a politica independentă, ridică miza și testează susceptibilitatea sistemului. Dar atât din punct de vedere tehnic, cât și fizic, acest lucru este posibil doar atâta timp cât acest copil teribil cu capul ras îi este util lui Putin, atâta timp cât escapadele sale ciudate continuă să-l amuze pe șeful statului.

Chiar și turneul lui Prigojin prin țară, intitulat «Wagner: Un al doilea front» este o imitație caricaturală a acelei alte figuri populiste ruse, liderul opoziției întemnițat Alexei Navalny”, mai scrie politologul Andrei Kolesnikov.

”Se presupune că șeful Wagner se îndreaptă adânc în inima Rusiei pentru a-i întâlni pe cei mai puri și simpli oameni, comunicând cu ei în fiecare zi, fără fast – dar toate acestea sunt un demers extrem de costisitoar care ar fi imposibil fără permisiune de la vârf”

Andrei Kolesnikov

Citește și:

Noul PROCES intentat lui Alexei Navalnîi începe luni, 19 iunie: ”Se va desfășura cu ușile închise, fără accesul presei. Ne luptăm cu Putin din 2011!”

EXCLUSIV | Profesor universitar la ASE, acuzat de discriminare și hărțuire sexuală. Concluziile ANCHETEI demarate de Rectorat – UPDATE

Lilia Chanysheva, fost lider al echipei lui Alexei Navalnîi, condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare: ”Încă un ostatic într-o colonie penală”

ANALIZĂ | Cercetătorul Konstantin Skorkin și noua mutare a lui Putin: ”Alegeri în Ucraina ocupată, pretinde că totul merge conform planului”

Alexei Navalnîi, ”joc pe contre” cu administrația penitenciarului după o solicitare-șoc: ”Voi continua să lupt…”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?