ANALIZĂ | Andrei Kolesnikov, membru senior Fundația Carnegie: ”Domnia lui Putin se va sfârși într-o zi, Rusia trebuie să înceapă să se pregătească pentru asta”

ANALIZĂ | Andrei Kolesnikov, membru senior Fundația Carnegie: ”Domnia lui Putin se va sfârși într-o zi, Rusia trebuie să înceapă să se pregătească pentru asta”
Publicat: 01/11/2022, 16:08
Actualizat: 01/11/2022, 16:32

Membru senior al Fundației Carnegie pentru Pace Internațională (Carnegie Endowment for International Peace), jurnalistul rus Andrei Kolesnikov analizează perspectiva unei Rusii ”fără Putin”, anticipând momentul în care ”Țarul de la Kremlin” nu se va mai afla la putere, iar rușii vor trebui să treacă într-o nouă etapă istorică.

Fost redactor-șef al ziarul Novaya Gazeta și fost redactor-șef adjunct la Izvestia și The New Times, Kolesnikov – care a predat cursuri de jurnalism și mass-media modernă la Școala Superioară de Economie din Moscova – scrie că ”discuțiile despre cum ar putea arăta Rusia post-Putin au fost în creștere de ceva timp, chiar dacă un astfel de concept rămâne deocamdată o iluzie”.

Totuși, creionarea unui astfel de scenariu post-Vladimir Putin se transformă, practic, într-o ”terapie”, consideră jurnalistul rus, iar ”domnia lui Putin”, mai devreme sau mai târziu, se va încheia. Tocmai de aceea, chiar rușii ar trebui să fie pregătiți pentru un astfel de deznodământ.

Discuțiile despre cum ar putea arăta Rusia post-Putin sunt din ce în ce mai multe de ceva timp, chiar dacă un astfel de concept rămâne, deocamdată, o iluzie. Pe de o parte, a-ți imagina Rusia fără Putin ar putea fi văzută ca o formă de terapie, un răspuns la un sentiment de totală deznădejde în fața unui război teribil. Pe de altă parte, domnia lui Putin se va sfârși într-o zi, iar Rusia trebuie să înceapă să se pregătească pentru asta.

În Rusia, istoria și politica sunt personalizate, iar dispariția sau retragerea oricărui lider este probabil să declanșeze o nouă traiectorie pentru țară. Moartea lui Stalin a dus la dezgheț, în timp ce înlăturarea lui Hrușciov, un deceniu mai târziu, a dus la epoca de stagnare Brejnev, care – în cele din urm – a făcut loc agendei de reformă a lui Gorbaciov”, notează Andrei Kolesnikov într-o analiză publicată în The Moscow Times.

Decizia lui Dmitri Medvedev de a nu solicita un al doilea mandat prezidențial a eliberat calea lui Putin de a reveni la funcția de vârf și a marcat sfârșitul politicii de normalizare a Rusiei și zorii autoritarismului

Andrei Kolesnikov

”Regimul Putin există acum doar ca un vehicul de autoconservare”

Jurnalistul și scriitorul Andrei Kolesnikov este convins că o Rusie fără Putin va însemna, înainte de toate, foarte multe schimbări. Există ”Putinism” și după Putin, mai scrie acesta, însă nu pentru o perioadă lungă de timp.

Descris drept un ”vehicul de autoconservare”, regimul Putin – ajuns la sfârșitul ciclului de viață – a avut nevoie de un război, iar invadarea Ucrainei a pus în practică această ”nevoie” a Kremlinului.

Odată ce Putin va pleca, multe se vor schimba, iar istoria Rusiei ne învață că – chiar dacă Putinismul îl va supraviețui lui Putin – nu va dura mult timp: următorul lider rus va fi, aproape sigur, forțat să se liberalizeze pentru a le asigura supraviețuirea.

Dar rușilor le va fi mai greu să iasă din vâltoarea totalitarismului hibrid decât le-a fost germanilor sau spaniolilor. Regimul Putin există acum doar ca un vehicul de autoconservare – care, în această etapă târzie a ciclului său de viață, necesită război. A face un pas înapoi de la conflictul militar ar însemna cedarea puterii altora, motiv pentru care prima provocare pentru orice succesor al lui Putin va fi respingerea categorică a militarismului”, anticipează Andrei Kolesnikov.

În ciuda a ceea ce spun propagandiştii de la Kremlin, inamicul nu este la porţile Moscovei, iar Rusia nu riscă o ocupaţie străină. Marca expirată de Putinism a Rusiei a lăsat țara la egalitate cu Coreea de Nord în ceea ce privește atragerea investitorilor

Andrei Kolesnikov

”Trebuie să refacem sistemul nostru politic, să-l impregnam cu umanitate”

Andrei Kolesnikov amintește, în analiza sa, despre perioada în care opoziția din Rusia reușea să își transmită punctele de vedere, dar dacă, adeseori, era ridiculizată și acuzată că nu aduce și alternative. Într-un viitor posibil scenariu ”Rusia fără Putin” va fi nevoie nu numai de o dezavuare a vechiului regim, dar și de ”respingerea erorilor trecutului”,

Ruperea definitivă de ”Putinism”, mai scrie jurnalistul și analistul rus, este singura modalitate prin care o Rusie nouă poate începe o altă etapă istorică în care sistemul politic să fie refăcut și ”impregnat cu umanitate”.

”Pe vremea când dezbaterea era încă posibilă în Rusia, opoziția era adesea supusă ridicolului pentru că își permitea să critice deciziile guvernamentale fără a propune alternative. Respingerea erorilor trecutului și dezavuarea vechiului regim vor fi acțiuni necesare pentru orice conducere viitoare care intenționează să promoveze o agendă pentru o Rusie post-Putin, așa cum a fost cazul în ultimii ani ai perestroika.

Unde ne îndreptăm? Ei bine, înainte ca Rusia să se îndrepte oriunde, va trebui mai întâi să facă o rupere completă de PutinismApoi poate începe să demonteze multitudinea de legi autoritare care au fost introduse în ultimul deceniu și să revină la statul de drept și ordinea constituțională.

Acum trebuie să refacem sistemul nostru politic, să-l impregnam cu umanitate și să reconstruim fibra morală a națiunii noastre. Poate că nu va fi ultima dată când vom fi forțați să facem asta, dar repetiția este mama învățăturii”, încheie jurnalistul rus Andrei Kolesnikov, membru senior al Fundației Carnegie pentru Pace Internațională.

”Rușii vor trebui să se angajeze într-un proces de autoexaminare pentru a-și combate ignoranța istorică impusă de regim și să muncească din greu pentru a restabili instituțiile corodate ale țării”

Andrei Kolesnikov


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase