Angel Tîlvăr, întrevedere cu secretarul SUA al apărării Lloyd Austin și Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa

Angel Tîlvăr, întrevedere cu secretarul SUA al apărării Lloyd  Austin și Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa
Sursa: Facebook/ Angel Tîlvăr
Publicat: 20/09/2023, 11:32
Actualizat: 20/09/2023, 11:33

Ministrul Apărării Naționale s-a întâlnit cu șeful apărării americane, Lloyd Austin și cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli. La discuții a participat și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Agenda întâlnirii dintre oficialii armatei Române și cei ai SUA și NATO a cuprins discuții privind securitatea la Marea Neagră și impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euro-atlantice, precum și aspecte importante referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării.

Ministrul Tîlvăr a mulțumit secretarului american al apărării pentru decizia de a disloca aeronave F-16 americane în România în scopul suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană. De asemenea, oficialul român a menționat eforturile României în ceea ce privește tranzitul de cereale din Ucraina, mai ales în contextul în care secretarul american al apărării a menționat, în deschiderea reuniunii Grupului de Contact, că „Rusia a distrus, în ultimele luni cel puțin 280.000 de tone de cereale ucrainene, suficiente pentru a hrăni 10,5 milioane de oameni timp de un an”.

Tîlvăr a vorbit și despre parteneriatul strategic cu SUA, „vital” pentru securitatea României în contextul agresiunii Rusiei la Marea Neagră, dar și a recentelor fragmente de dronă găsite pe teritoriul României în zona localității de graniță Plauru. (detalii AICI)

Astăzi, când războiul a revenit în Europa, acest parteneriat este vital pentru securitatea noastră națională. Exprim deosebita apreciere pentru prezența trupelor americane pe teritoriul României, care completează capacitățile noastre naționale şi vă asigur de întreaga noastră deschidere în ceea ce privește consolidarea acestei dimensiuni a cooperării noastre bilaterale“, a transmis ministrul apărării în discuția cu omologul american, a precizat ministrul român al apărării.

Ministrul Tîlvăr a transmis că autoritățile române sunt preocupate de intensificarea atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii civile și portuare din proximitatea graniței României, care presupune riscuri și pentru cetățenii români care locuiesc în apropierea acestor obiective, fiind în implementare măsuri care să reducă posibilele efecte ale atacurilor Rusiei asupra porturilor dunărene ale Ucrainei.

Primele măsuri au fost deja luate la Plauru, acolo unde autoritățile au instituit sistemul Ro-Alert prin care cetățenii sunt anunțați de eventualele pericole aeriene, dar și adăposturi provizorii.

În discuția cu generalul Christopher Cavoli au fost trecute în revistă măsurile luate la nivelul NATO pentru intensificarea misiunilor de vigilență sporită, precum intensificarea activităților specifice monitorizării și cunoașterii situației de securitate, suplimentarea forțelor aliate pe teritoriul național și instruirea în comun cu forțele aliate și partenere. În context, oficialul român a prezentat măsurile adoptate la nivel național pentru sporirea securității la granița cu Ucraina, având în vedere evenimentele recente petrecute în proximitatea frontierei României.

Discuțiile au fost purtate marți, în marja reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis, la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: România și-a atins 62% din țintele Agendei 2030

Republicanii din Camera Reprezentanților plănuiesc să-l demită pe Joe Biden. Prima audiere va fi pe 28 septembrie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...