ANI îl verifică pe Nicușor Dan și a solicitat toate documentele semnate de edil pe perioada în care a condus mai multe instituții, precum ALPAB

ANI îl verifică pe Nicușor Dan și a solicitat toate documentele semnate de edil pe perioada în care a condus mai multe instituții, precum ALPAB
Publicat: 02/02/2022, 16:11

Agenția Națională de Integritate (ANI) verifică în prezent modul în care primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a asigurat reprezentarea mai multor instituții din subordinea primăriei, cum este și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București. În toamna anului trecut, Nicușor Dan l-a îndepărtat pe șeful ALPAB, căruia i-a preluat atribuțiile, iar la ANI s-au făcut sesizări prin care edilul general a fost acuzat de incompatibilitate.

„Vă solicităm să ne transmiteți toate documentele semnate de Dan Nicușor Daniel, primar general al Municipiului București, în perioada în care a asigurat reprezentarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București”, se arată într-o notificare trimisă la Primăria Capitalei de ANI, obținută de Gândul.

Potrivit surselor Gândul, documentul a ajuns la Primăria Capitalei în urmă cu câteva zile, pe data de 31 ianuarie 2022.

Concret, Nicușor Dan a decis îndepărtarea directorilor celor trei instituții menționate în documentul ANI.

De la „Risc Seismic” l-a dat afară pe Marius Coaje, fost consilier personal al Gabrielei Firea, apoi l-a numit pe Edmond Niculușcă.

Anul trecut, fostul director al Administrației Străzilor a fost înlocuit cu Marius Bârgău, iar totul a culminat cu mutarea lui Bogdan Tănase de la ALPAB la Expo Arte, pe motiv că parcurile din București nu erau îngrijite. Practic, locul lui Tănase a fost luat chiar de către Nicușor Dan, iar de aici a pornit un întreg scandal în care edilul a fost acuzat de adversarii politici de incompatibilitate.

Nicușor Dan, acuzat de „vădită stare de incompatibilitate”

Astfel, în septembrie 2021, la scurt timp după ce Nicușor Dan a preluat șefia ALPAB, consilierii PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului București au făcut o sesizare către ANI și către Prefectura Capitalei în care acuzau că edilul se află într-o „vădită stare de incompatibilitate”, fiind și primar și șef peste o altă instituție a Municipalității.

„Cel mai probabil, verificarea ANI pleacă de la aceste sesizări”, spun sursele Gândul.

Nicușor Dan a asigurat conducerea ALPAB timp de două săptămâni, perioadă în care ar fi semnat documente  în calitate de ordonator terțiar de credite.

La jumătatea lunii septembrie, locul lui Nicușor Dan la ALPAB a fost luat de Roxana Balcu.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult