Asigurații care îngrijesc bolnavii de cancer au dreptul la concediu și o indemnizație. De când intră în vigoare legea promulgată de Klaus Iohannis în acest sens

Asigurații care îngrijesc bolnavii de cancer au dreptul la concediu și o indemnizație. De când intră în vigoare legea promulgată de Klaus Iohannis în acest sens
Bolnavii de cancer, nevoiți să stea la cozi interminabile, la înghesuială: Imagine șocantă de la Institutul Oncologic / Sursă FOTO: Cristina Severin - Facebook
Publicat: 15/02/2022, 14:53
Actualizat: 15/02/2022, 15:30

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, un proiect semnat de aproape 100 senatori și deputați de la PSD, PNL, USR, UDMR și minorități.

Proiectul de act normativ care a devenit, prin promulgare, Legea nr. 24/2022, a fost adoptat de Senat la începutul lunii octombrie 2021, după ce fusese înregistrat, în iunie, de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, în numele inițiatorilor.

În expunerea de motive a proiectului de act normativ se arată că, în scopul asigurarii unei vieți mai bune pentru pacieții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat, în condițiile ordonanței de urgență obține drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer –  în mod similar cazului în care îngrijeste un copil bolnav. Proiectul a fost adoptat de camera decizională, Camera Deputaților, în 2 februarie.

Potrivit inițiatorilor, în anul 2020, Planul european de combatere a cancerului, 2,7 de milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticați cu cancer și alte 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața din această cauză, iar, în lipsa unor măsuri eficace, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu mai mult de 24%, acesta devenind principala cauză de deces în UE.

Cât de mare este indemnizația

Astfel, potrivit noii legi, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Este de menționat că stagiul minim de asigurare pentru acordarea acestor drepturi este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

De exemplu, pentru angajați, baza de calcul este media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă, iar pentru șomeri, media veniturilor brute lunare reprezentând indemnizație de șomaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. Sunt prevederi specifice și pentru persoanele care s-au asigurat pe bază de contract în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit legii, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

În plus, în fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

De precizat că de aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice.

În plus, dacă pacientul cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.

Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist, iar costurile sunt suportate integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit formei trimise spre promulgare, prezenta lege intră în vigoare la două luni de la data publicării, cu excepţia dispoziţiilor privind şedinţele de evaluare psihologică clinică şi de consiliere psihologică clinică, ce intră în vigoare la un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Până la ora publicării articolului, aceasta nu apăruse buletinul oficial.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală