Autoritățile lansează o campanie de informare privind pastilele de iodură de potasiu. „În momentul de față, nu există niciun pericol”

Publicat: 03/04/2022, 18:06

Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu, au anunțat, duminică, autoritățile sanitare.

Campania va fi demarată la începutul săptămânii viitoare, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

„Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătății”, arată sursa citată.

Conform documentului, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

Câte pastile sunt disponibile

La câteva zile de la momentul invadării Ucrainei de către Rusia, din 24 februarile, bucureștenii au început să cumpere sau să se intereseze de medicament care s-a administrat în regimul comunist, imediat după dezastrul de la Cernobîl din 1986. O farmacistă din Capitală a dezvăluit pentru Gândul că luni, 10% dintre clienți au solicitat iodură de potasiu, de frica unui atac nuclear.

Trupele ucrainene au preluat controlul asupra orașului fantomă Pripiat, aflat în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după cum a anunțat, duminică, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea, în 26 martie, că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, însă subliniază că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie.

Cu această ocazie, el opina că lucrul cel mai rațional este ca aceste comprimae să fie distribuite prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. „Avem peste 10.000 de medici de familie și ei trebuie să le distribuie pacienților pe care îi au pe listă”, afirma ministrul Sănătății.

Totuși, 89% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor. Primăriile, farmaciile și Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt cei care ar putea face acest lucru, conform unui sondaj al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În 24 martie, Alexandru Rafila spusese că 90% din cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu comandate și produse la compania Antibiotice au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică, precizând că se lucrează la o campanie de informare generală a oamenilor pentru a nu lua pastilele în scop profilactic.

Pe 26 aprilie 2021 Ucraina a marcat 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, când un reactor al centralei nucleare a explodat, la aproximativ 108 kilometri la nord de Capitala Kiev.

A fost cel mai accident nuclear din istorie, care a dus la răspândirea unui val de radiații de-a lungul Europei. Imediat după dezastru, 31 de muncitori din fabrică și pompieri și-au pierdut viața, cei mai mulți din cauza radiațiilor. Alte mii au pierit mai târziu în timp, din cauza bolilor provocate de expunerea la radiații, precum cancerul, chiar dacă bilanțul final al deceselor este încă subiectul unor dezbateri.

Cum se administrează comprimatele

Ministerul Sănătății a făcut, încă de la începutul lunii martie, mai multe precizări legate de administrarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear.

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic (preventiv), deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

„Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit companiei, Producția iodurii de potasiu de către Antibiotice Iași a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătății și a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricația tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situații speciale.

„În data de 21 martie 2022 a început distribuția iodurii de potasiu fabricată de Antibiotice Iași, companie de importanță strategică pentru România. Mașinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Astfel, în data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele DSP-urilor”, anunța Antibiotice Iași.

Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului