Avertisment dur din partea EMA cu privire la a treia doză: Nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare

Avertisment dur din partea EMA cu privire la a treia doză: Nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06/08/2021, 19:12
Actualizat: 06/08/2021, 19:32

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri că nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19,  după ce două ţări importante din UE au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile începând din luna septembrie.

EMA a anunţat la jumătatea lunii iulie că are nevoie de mai multe date medicale înainte de a formula o recomandare în privinţa utilizării celei de-a treia doze, însă Germania şi Franţa, cele mai influente două ţări din UE, au decis deja să îşi continue planurile legate de administrarea dozelor de supra-rapel fără să mai aştepte decizia forului european, scrie Reuters.

Germania şi Franţa au ignorat apelul OMS

Germania şi Franţa au ignorat astfel apelul lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a cerut miercuri un moratoriu în privinţa celei de-a treia doze până când mai mulţi oameni se vor vaccina împotriva COVID-19 la nivel global.

„Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri”, au anunţat vineri reprezentanţii EMA.

Cu toate acestea, Germania intenţionează să administreze a treia doză pacienţilor cu imunitate compromisă, persoanelor cu vârste înaintate şi rezidenţilor din centrele pentru bătrâni începând din luna septembrie. Franţa lucrează la rândul ei la un plan ce vizează vaccinarea cu a treia doză în cazul vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile începând din septembrie.

UE încurajează deciziile bazate pe ştiinţă, în concordanţă cu recomandările EMA

După anunţarea planurilor formulate de guvernele de la Berlin şi Paris, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că deciziile legate de vaccinările anti-COVID-19 sunt luate de guvernele naţionale, însă a insistat că în ceea ce priveşte doza a treia – ca şi în alte chestiuni – executivul UE încurajează „deciziile bazate pe ştiinţă, în concordanţă cu recomandările EMA”.

În ultimele luni, UE a rezervat miliarde de doze de la mai mulţi producători de vaccinuri anti-COVID-19 pentru anii viitori, considerând că ar putea avea nevoie de ele pentru a le folosi ca doze de supra-rapel sau pentru a combate noile variante ale coronavirusului. De asemenea, aceste doze ar putea fi donate ţărilor mai sărace.

EMA a anunţat că discută cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 despre „planuri pentru a obţine date care să sprijine necesitatea dozei de supra-rapel”. Companiile Moderna şi Pfizer au fost deosebit de vocale în plan mediatic pentru a-şi argumenta poziţia potrivit căreia omenirea va avea nevoie în curând de doze de supra-rapel pentru a menţine niveluri ridicate de imunitate.

Îngrijorările OMS cu privire la dozele de suprarapel

Şi OMS este precaută în ceea ce priveşte absenţa datelor ştiinţifice despre necesitatea administrării celei de-a treia doze.

„Încă nu ştim cum, când şi dacă va fi nevoie de a treia doză”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS într-o conferinţă de presă organizată vineri. „Ar putea exista anumite grupuri de persoane cu anumite afecţiuni medicale şi care ar putea avea nevoie de doze suplimentare, dar, în acest stadiu, noi cerem, aşa cum am făcut-o încă de la debutul vaccinărilor, să împărţim dozele de vaccinuri acolo unde putem să facem acest lucru”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Întrebat dacă planurile legate de dozele de supra-rapel sunt în concordanţă cu angajamentele repetate ale EU de a permite un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19 pentru orice persoană din lume, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a dorit să facă o declaraţie pe această temă.

Un raport intern al OMS din luna iunie, consultat de jurnaliştii de la Reuters, arată că această agenţie din cadrul ONU consideră că administrarea anuală a dozelor de supra-rapel pentru persoanele cele mai vulnerabile reprezintă scenariul cel mai probabil, dar este îngrijorată că o astfel de situaţie le-ar face pe ţările sărace să aştepte mai mult timp înainte de a avea acces la vaccinurile anti-COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA