Avertismentul lui Erdogan: ”Noua operațiune militară a Turciei în nordul Siriei ar putea începe în orice moment”

Avertismentul lui Erdogan: ”Noua operațiune militară a Turciei în nordul Siriei ar putea începe în orice moment”
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei / Foto - Profimedia Images
Publicat: 01/07/2022, 17:18

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a declarat după revenirea de la summitul de la Madrid – acolo unde Ankara s-a declarat favorabilă aderării Suediei și Finlandei la NATO – că o operațiune militară în nordul Siriei ar putea fi declanșată în orice moment.

Dacă unii analiști sunt de părere că Turcia și-ar fi ”negociat”, la Madrid, o astfel de acțiune, dovedind deschidere față de aderarea la UE  a Suediei și Finlandei, alții consideră că tensiunea poate atinge cote extreme în urma unei noi ofensive militare.

Erdogan a mai spus, totuși, citat de TASS, că lucrurile nu ar trebui grăbite, iar operațiunea militară va fi declanșată la momentul potrivit.

”Întotdeauna spun că putem începe (n.red. – operațiunea militară) în orice moment, pe timp de noapte. Nu trebuie să ne îngrijorăm și să ne grăbim, mai ales că lucrăm în zonă. Sper că vom începe operațiunea când va veni ceasul”, a declarat Erdogan în fața reporterilor.

”Scopul principal al operațiunii planificate în Siria este extinderea zonei de securitate de 30 de kilometri creată în octombrie 2019 după Operațiunea Izvorul Păcii”

Recep Tayyip Erdogan

Operațiunea Izvorul Păcii

Ofensiva militară din 2019, în nordul Siriei, denumită Operațiunea „Izvorul Păcii” de către guvernul Turciei, s-a concretizat printr-o invazie militară desfășurată de Forțele armate ale Turciei și de opoziția pro-turcă Armata Națională Siriană în teritoriile Administrației Autonome a Nordului și Estului Siriei, regiune cunoscută în mod obișnuit sub numele de Rojava, și o operațiune militară împotriva Forțelor Democratice Siriene.

Pe data de  6 octombrie 2019, administrația Trump a ordonat trupelor americane staționate în zonă să se retragă din nord-estul Siriei. Invazia turcă a început pe data 9 octombrie 2019, atunci când Forțele Aeriene Turce au efectuat raiduri de bombardament asupra orașelor de frontieră.

Potrivit lui Recep Tayyip Erdogan, scopul operațiunii ”Izvorul Păcii” a fost alungarea din regiunea de frontieră a FDS (Forțele Democratice Siriene) — considerate de Turcia drept o organizație teroristă din cauza legăturilor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar considerate de Statele Unite și de alte țări drept un aliat împotriva Statului Islamic, dar și crearea unei ”zone sigure” cu o lățime de 30 km în nordul Siriei.

50.000 de soldați turci și 5.000 de luptători ai așa-numitei Armate Siriene Libere, controlată de Ankara

50.000 de soldați turci și 5.000 de luptători ai așa-numitei Armate Siriene Libere – controlată de Ankara – vor participa la operațiuneiar aceasta va permite Turciei să controleze porțiunea de 600 de kilometri a graniței cu Siria și să minimizeze amenințările teroriste provenite de pe teritoriul vecin.

Zonele confiscate în urmă cu șase ani de Forțele de Autoapărare ale Poporului Sirian vor fi eliberate și coridoarele de securitate vor fi extinse, iar zona de pe malul de vest al Eufratului va fi complet curățată de forțele pro-kurde, forțe pe care Ankara le consideră o ramură a PKK.

În urma operațiunilor anterioare ale Turciei în nordul Siriei a fost creată o zonă de securitate între orașele Aazaz și Jerablus, la nord de Alep. Afrin a fost ocupată, iar zonele de graniță de la est de râul Eufrat au fost luate sub control de Turcia.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase