Noi informații în dosarul morții inginerului din Pitești. Avocatul jandarmului reclamă nelegalitatea arestării preventive: ”Sesizarea a două instanțe civile diferite pentru polițiști și jandarmi este contrară legii” (EXCLUSIV)

Noi informații în dosarul morții inginerului din Pitești. Avocatul jandarmului reclamă nelegalitatea arestării preventive: ”Sesizarea a două instanțe civile diferite pentru polițiști și jandarmi este contrară legii” (EXCLUSIV)
Doi polițiști au fost reținuți în urma morții bărbatului agresat la Pitești
Publicat: 25/04/2021, 18:50
Actualizat: 25/04/2021, 21:48

Avocatul jandarmului Mihai Bogdan, arestat pentru 27 de zile în cazul de la Pitești, în care inginerul Zaharia Barbu (63 ani) a decedat în urma intervenției brutale a celor doi agenți de poliție și a cadrelor din Jandarmeria Argeș prezente la fața locului, cere Tribunalului București revocarea măsurii.

Elena Dinu, avocata care îl apără pe jandarmul Mihai Bogdan, contestă modul în care se instrumentează acest dosar și explică, în exclusivitate pentru GÂNDUL, care vor fi argumentele prezentate luni în fața instanței, la judecarea cererii de revocare a măsurii arestării preventive.

Unul dintre argumente este declinarea la Parchetul Tribunalului Militar Teritorial București doar cu privire la cei doi jandarmi, și nu a întregului dosarul, care îi vizează și pe cei doi polițiști. În opinia avocatei, anchetarea de către procurorii militari a unei părți din dosar, dar judecarea propunerii de arestare de către o instanță civilă pune în discuție competența acestei instanțe de a da mandat de arestare pentru jandarmul Mihai Bogdan.

“Disjungerea și declinarea cauzei pentru cei doi jandarmi este contrară legii, având în vedere faptul că există un singur subiect pasiv, o singură victimă. Partea privitoare la cei doi agenți de poliție se află la Pitești, iar partea cu jandarmii a ajuns la Parchetul Militar Teritorial București. Această decizie este greșită și conservă nelegalitatea competenței procurorului civil și al instanței civile”, a explicat Elena Dinu.

”Faptele nu pot fi cercetate separat”

Avocata a subliniat că sesizarea a două instanțe civile diferite, una la Pitești pentru agenții de poliție, și alta la București, pentru jandarm, este, de asemenea, contrară legii.

”Asta în condițiile în care, repet, este vorba de un singur subiect pasiv, caz de indiviziune, astfel că faptele nu pot fi disjunse, cercetate separat”, a mai spus avocata jandarmului.

– În opinia dumneavoastră, a cui este competența?
– Atâta vreme cât pe rolul Parchetului Militar se află în faza de urmărire dosarul nr. 435/P/2021 și vizează doar militari, competența este exclusivă a Tribunalului Militar București, în acest sens și dispozițiile art.37 CPP, astfel că măsura arestării preventive dispuse față de inculpatul Mihai Bogdan este nelegală. Tribunalul București ar fi fost competent să judece doar cu condiția ca procurorul militar să efectueze urmărirea penală și față de ceilalți doi inculpați civili (polițiștii), conform art.56 alin.5 CPP”.

– Puteți explica ce stipulează acest articol?
– Potrivit art.56 alin.5 CPP, procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secțiilor militare ale parchetelor efectuează urmărirea penală, potrivit competenței parchetului din care fac parte, față de toți participanții la săvârșirea infracțiunilor comise de militari, urmând a fi sesizată instanța competentă, potrivit art.44 care reglementează competența în caz de reunire a cauzelor. Aliniatul 4 al aceluiași text stipulează că dacă dintre instanțe una este civilă, iar alta militară, competența revine instanței civile. În cazul în care sunt doar militari, instanța este militară. Ar trebui ca dosarul să se afle într-un singur loc, nu jumătate la Argeș, jumătate la Parchetul militar.

Aceleași fapte, două dosare, unul la Pitești, altul la București

În 19 aprilie 2021, polițiștii Daniel Draghici și Ilie Florea, reţinuţi în cazul bărbatului din Piteşti care a murit după ce a fost trântit la pământ și imobilizat de aceștia, au fost arestaţi preventiv. Inițial, ei au fost acuzați de purtare abuzivă și ucidere din culpă, însă după ce au sosit la dosar concluziile preliminarii ale medicului legist care a efectuat autopsia, procurorii de la Argeș au schimbat încadrarea din ucidere din culpă în lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă.

Agentul Daniel Drăghici a fost suspendat din funcție pe perioada arestului, iar colegul acestuia Ilie Florea s-a pensionat imediat după ce a fost reținut.

Ulterior, Curtea de Apel Pitești a decis ca cei doi polițiști să fie eliberați din arest preventiv și plasați în arest la domiciliu.

În același timp, procurorii argeșeni au luat decizia de a trimite la Parchetul Militar Teritorial București o parte din dosar, care vizează urmărirea penală a celor doi jandarmi acuzați și ei pentru intervenția la imobilizarea inginerului Zaharia Barbu.

Incidentul în urma căruia inginerul de 63 de ani a încetat din viață a avut loc pe 16 aprilie, în fața Autogării de Sud din Pitești.

Moartea a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice în urma comprimării gâtului și toracelui, potrivit concluziilor preliminare ale autopsiei.

”Victima era o persoană aflată sub influența alcoolului, de vârstă înaintată, nu se exprima coerent, nu s-a manifestat violent față de organele de poliție, nu prezenta niciun pericol public, (…) puteau fi identificate alte mijloace de a o îndepărta pe aceasta de la fața locului”, se precizează în motivarea deciziei judecătorului de la Tribunalul Argeș care a dispus arestarea preventivă a celor doi polițiști.

Pe parcursul anchetei, vor fi stabilite clar toate legăturile de cauzalitate necesare susțineri probatoriului.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani