Bloomberg a publicat un editorial semnat de jurnalistul Mark Champion, iar acesta consideră că vicepreședintele american JD Vance datorează scuze României pentru declarațiile pe care le-a făcut la Conferința de Securitate de la Munchen.
România a fost una dintre „țintele” lui JD Vance, în contextul anulării alegerilor prezidențiale din 2024, iar jurnalistul Mark Champion scrie că afirmațiile lui Vance au fost cel puțin controversate.
„Când JD Vance a făcut reproșuri Europei pentru abandonarea democrației în februarie, el a dat exemplul negativ al României, pentru decizia sa fără precedent de a anula votul prezidențial din primul tur pe care un candidat de extrema-dreaptă a venit de nicăieri să-l câștige. Vicepreședintele SUA îi datorează acestei țări scuze. Spun asta, în ciuda faptului că eram de acord la acea vreme cu două puncte pe care le-a spus Vance în discursul său fulgerător la Conferința anuală de Securitate de la München din Germania.
Acestea au fost că documentele desecretizate ale serviciilor de informații folosite pentru a justifica anularea votului României din 24 noiembrie nu au fost dovezi dincolo de orice îndoială rezonabilă și că democrația românească trebuie să fie slabă dacă poate fi influențată atât de ușor.
Nu există nicio îndoială că mulți alegători români și-au dorit să voteze un outsider – orice outsider – pentru a putea protesta față de o clasă politică pe care o considerau coruptă.
Într-un câmp de 14, Călin Georgescu s-a numărat printre câțiva candidați care se potrivesc, dar avem astăzi mult mai multe informații despre ceea ce l-a determinat pe el, mai degrabă decât pe alții, să obțină 23% din voturi în ziua alegerilor, depășind ratingurile sondajelor de opinie de aproximativ 1% cu doar o lună înainte”, scrie Marc Champion în analiza publicată de Bloomberg.
„Mircea Toma”, continuă Marc Champion, „membru al Consiliului Național al Audiovizualului din România, este dezarmant de sincer cu privire la eșecul autorității de reglementare în a detecta ceea ce se întâmplă, darămite a preveni”.
„Cu computere desktop din 2006, fără expertiză în sistemele de distribuție a rețelelor precum TikTok și puține instrumente legale de folosit într-un tărâm digital încă nereglementat, a putut vedea doar creșterea extraordinară a activității în social media care a condus campania obscură a politicianului român către unul dintre subiectele TikTok de top din lume. Suntem în război fără armele de război pentru a lupta, mi-a spus el, în cadrul unui masterclass anual pentru tinerii jurnalişti români, condus de Raţiu Forum – o organizaţie nonprofit – şi London School of Economics.
TikTok a eliminat mii de conturi suspecte de la vot, a dublat numărul de moderatori de conținut pe care îi are pentru România la 200 și a înființat o cameră de război electoral pentru reluare. Acesta este un progres real, spune Toma, deși încă e «ca și cum cum ar fi folosită o linguriță împotriva unui tsunami».
De fapt, concluziile critice din convulsiile politice ale României ar trebui să fie că TikTok este un paradis fără lege pentru serviciile secrete și interesele speciale care acum pot fi mai importante pentru a decide alegerile decât TV-ul, nu doar acolo, ci oriunde. Va fi nevoie de o reglementare majoră la nivelul Uniunii Europene a platformelor de social media pentru a impune transparența și regulile de finanțare a campaniilor care se aplică mass-mediei mai tradiționale.
Deci, ce știm? Jurnalistul de investigație Victor Ilie a identificat implicarea unei infrastructuri de mii de influenceri pe care o construia o companie numită AdNow LLP din jurul anului 2016. Deși este înregistrată în Marea Britanie, AdNow era o unitate a Ad.Ru, o companie fondată de o fostă personalitate a televiziunii de stat ruse care a continuat să deruleze campaniile publicitare pentru Dmitri Medvedev la alegerile prezidențiale din 2008 și Vladimir Putin în 2012.
Tehnica a fost să vizeze influencerii dornici să vândă orice conținut viral, de foarte multe ori teorii ale conspirației, atât timp cât ar atrage clicuri și, prin urmare, venituri, mi-a spus Ilie”, mai scrie jurnalistul Bloomberg.
Acelor influenceri li s-a cerut apoi să difuzeze conținut pentru plățile regulate pe care le-a urmărit prin declarațiile fiscale AdNow din Regatul Unit. În timpul pandemiei, aceasta a constat în principal în mesaje anti-vaccin care au vizat vaccinurile Covid-19, iar românii s-au dovedit receptivi. Mai târziu, materialele au inclus dezinformare pro-Kremlin despre Ucraina, Europa și NATO.
În cele din urmă, în toamna trecută, au fost hashtag-uri și videoclipuri pentru campania electorală a lui Georgescu, inclusiv remake-uri ale celebrului moment în care Putin a înotat sau a călărit.
„Și alți candidați au obținut sute de milioane de clicuri TikTok în timpul campaniei, dar accelerarea bruscă și originile sprijinului lui Georgescu au ieșit în evidență. Într-un raport din februarie despre alegerile din România, Serviciul Franței de Vigilență și Protecție împotriva Interferenței Digitale Străine, Viginum, a numit aceasta o «campanie sofisticată de astroturfing», termenul pentru marketing deghizat prin înșelăciune deliberată ca comentariu public nesolicitat.
„Citând serviciile românești de informații, se spunea că 25.000 de conturi pro-Georgescu, în mare parte latente, au izbucnit brusc în acțiune pe 11 noiembrie, cu doar două săptămâni înainte de alegeri. În ianuarie, procurorii români au cerut ajutor de la omologii din Turcia pentru a urmări peste 20.000 de conturi TikTok cu adrese IP turcești. Acestea au fost create folosind e-mailuri cu nume de domenii rusești cu doar o zi înainte de alegerile din România.
El le neagă pe toate și spune că este victima unui stat polițienesc. Deci, cum rămâne cu candidatul însuși? G4Media.ro, un site de știri, a adunat fragmente din interviurile canalelor TV și YouTube care nu au fost incluse în filmările liniștitoare, aproape hipnotice, cu Georgescu vorbind despre spiritism, sănătate, suveranitatea românească și Dumnezeu, ce au fost selectate pentru TikTok.
Într-o filmare, candidatul ridică o cutie de suc și spune că băuturile răcoritoare sunt folosite pentru a introduce nanocipuri în consumatori. În alta, el spune unui public că nu ar trebui să mai existe partide politice în România” continuă Marc Champion.
„Într-o a treia, el îi descrie drept eroi naționali atât pe liderul fascist al României în timpul războiului, mareșalul Ion Antonescu (un dictator responsabil pentru moartea a cel puțin 380.000 de evrei), cât și pe Corneliu Zelea Codreanu, care a condus o versiune a Cămășilor brune ale lui Hitler”, punctează jurnalistul Bloomberg .
„Au ucis, printre alții, intelectuali și politicieni români de seamă. Într-o înregistrare telefonică prezentată în materiale judiciare împotriva lui Ion Motocu, liderul unei organizații neofasciste arestat în decembrie pentru incitare la ură împotriva evreilor, Georgescu îi spune să fie pregătit pentru a participa la un plan pe care intenționează să-l execute.
Dosarul instanței spune că Motocu l-a sunat pe atașatul militar de la ambasada Rusiei, după ce au vorbit.
Ar putea foarte bine să câștige președinția corect, din motive pe care le voi analiza într-o rubrică viitoare. Vance și administrația SUA ar trebui să ajute un aliat loial să-și consolideze instituțiile slabe, nu să se alăture unui atac asupra lor.
Fie că Georgescu este sau nu o marionetă a Kremlinului, el a câștigat printr-o campanie ascunsă de manipulare. Este un candidat care laudă fasciștii, disprețuiește pluralismul politic și promovează o lume fantastică distopică. Acesta nu a fost un martir pentru cauza democrației românești, care – să nu vă înșelați – este în necaz”, încheie Mark Champion.
Foto – Profimedia Images
Citește și: