Bucureștiul fără bani: Ce consecințe grave poate avea eșecul bugetului propus de Nicușor Dan / Consilierii au îngropat marile investiții

Bucureștiul fără bani: Ce consecințe grave poate avea eșecul bugetului propus de Nicușor Dan / Consilierii au îngropat marile investiții
Marile șantiere din București rămân în continuare blocate, după ce bugetul propus de Nicușor Dan a picat / Foto Gândul / Mediafax
Publicat: 28/04/2021, 15:56
Actualizat: 28/04/2021, 15:59

Bucureștiul riscă să intre în incapacitate de plată de pe data de 7 mai, asta din cauza faptului că nu are un buget stabilit. Cele mai grave efecte ale deciziei Consiliului General al Municipiului București de miercuri, prin care s-a respins bugetul propus de Nicușor Dan, se vor resimți la nivelul infrastructurii.

Consilierii PSD au votat împotriva bugetului, cei de la USR s-au abținut, iar cei de la PNL și PMP au votat „pentru”, însă insuficient ca proiectul de buget propus de edilul general să treacă.

Criza politică de la nivelul Coaliției s-a transferat la nivel local, iar din acestă cauză, bucureștenii vor avea de suferit, pentru că în lispa unui buget, nu se pot face niciun fel de plăți.

Pasajul „Doamna Ghica” sau Prelungirea Ghencea rămân în continuare în aer

Pasajul „Doamna Ghica”, lucrările de la Prelungirea Ghencea sau demararea lucrărilor pentru reabilitarea sistemului de termoficare sunt doar câteva din proiectele care sunt în prezent blocate de faptul că Bucureștiul nu are un buget stabilit.

„În perioada următoare nu se vor putea face deloc investiții, pentru că avem conturile blocate și nu o să putem să facem acum o eșalonare a datoriilor, pentru că nu prezentăm încredere. Practic, mergem dintr-un lucru grav în altul mai grav, din păcate.

Sper totuși ca cei de la USR PLUS să-și schimbe viziunea și să ne întâlnim în curând să votăm bugetul, pentru că avem mare nevoie de el”, a declarat pentru GÂNDUL.RO Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei din partea PNL.

Mai mult, reprezentanții Primăriei Capitalei au precizat pentru Gândul.ro că în cazul în care până pe 7 mai nu se votează bugetul, Guvernul nu poate face plata către Municipalitate, iar PMB poate intra în incapacitate de plată. Cu alte cuvinte, nu se vor putea plăti nici măcar ajutoarele sociale către categoriile defavorizate din București.

„Urgența pentru care noi este că trebuie să votăm acest buget, pentru a putea fi în măsură la începutul lunii mai să primim banii în conturile primăriei. Vrem să rezolvăm o problemă foarte mare din fosta administrație. Prelungirea Ghencea este o prioritate. Mai există multe proiecte începute, precum pasajul Doamna Ghica”, spunea Sorin Purcarea (PNL), înainte de votul pe proiectul bugetului.

Nicușor Dan: Aștept de la USR PLUS propria variantă de buget

Nicușor Dan le solicită celor de la USR PLUS să vină cu propria variantă de buget.

„Azi, în ședința Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului București pentru 2021 nu a obținut numărul de voturi necesare.

Sunt total nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înțeles pentru oricine.

Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul, el obținând doar voturile PNL și PMP în ședința de azi.

Având în vedere această situație, aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată”, a scris primarul Capitalei pe Facebook, după ce bugetul Capitalei a picat.

Toate detaliile ședinței de miercuri pot fi citite AICI

Mai mult, Nicușor Dan face apel la înțelepciune.

„Fac un apel la înțelepciune și echilibru și am toată deschiderea să mă așez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul. Bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile”, a mai precizat Nicuor Dan.

După aproape 4 ore de dezbatere, proiectul de Buget al Capitalei pe anul 2021 aconsilierii generali, fost respins, miercuri, de către consilierii generali.

Eșecul s-a produs după ce USR a lua decizia de a nu susține acest proiect, iar Nicușor Dan a pierdut astfel majoritatea în CGMB.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete