EXCLUSIV | Călin Popescu Tăriceanu a cerut instanței continuarea procesului, deși faptele s-au prescris. Fostul premier le-a spus judecătorilor: „Sunt nevinovat și vreau să se dovedească în instanță nevinovăția mea!”

EXCLUSIV | Călin Popescu Tăriceanu a cerut instanței continuarea procesului, deși faptele s-au prescris. Fostul premier le-a spus judecătorilor: „Sunt nevinovat și vreau să se dovedească în instanță nevinovăția mea!”
Publicat: 09/02/2023, 19:32
Actualizat: 09/02/2023, 20:01

Dosarul “Tăriceanu-Microsoft” continuă, deși în presă au apărut informații că faptele s-au prescris. Și completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție a pus în vedere că faptele sunt prescrise, întrebându-l, conform procedurii, pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu dacă vrea ca procesul să continue. Acesta a fost categoric în favoarea continuării procesului, pentru că dorește să își dovedească nevinovăția. 

Cu toate că faptele sunt prescrise în dosarul legat de acuzațiile de corupție ce i-au fost aduse de DNA fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, Gândul a aflat că acesta a cerut instanței, la termenul din 15 decembrie 2022, ca judecarea să continue.

“Sunt nevinovat și vreau să se dovedească în instanță nevinovăția mea!” , a declarat Tăriceanu în sala de judecată, după ce instanța i-a pus în vedere că faptele sunt prescrise.

A urmat termenul din data de 2 februarie 2023, când procurorul de ședință a cerut instantei suspendarea procesului și trimiterea la Curtea Europeană de Justiție a unei solicitări legate de riscul sistemic de a aplica prescripția în dosarele privind fapte de corupție, cerere care a fost respinsă de complet.

La același termen, avocatul apărării a solicitat instanței ridicarea sechestrului asigurător în cauză, pus pe bunuri aparținând fostului premier, dar instanța a respins și această solicitare, însă cu majoritate, unul dintre judecători având opinie separată.

Istoria dosarului „Tăriceanu-Microsoft”

În dosarul „Tăriceanu-Microsoft”, cu care s-au împăunat procurorii DNA, lucrurile stau, în esență, așa:

În mandatul de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Microsoft a făcut presiuni pentru ca Guvernul României să plătească programele lor, care erau folosite în administrația publică, de către instituțiile statului, folosirea fiind una frauduloasă întrucât acestea nu fuseseră achiziționate de la sursă (autor). Astfel, Guvernul României se afla în situația ingrată de a fi dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor.

În aceste condiții, Guvernul a hotărât inventarierea acestor programe, pentru a se intra în negociere cu Microsoft și pentru a se onora prețul care va fi stabilit. După ce au fost date mai multe hotărâri de guvern, plata programelor a fost făcută în timpul mandatului premierului Emil Boc. Acesta nu are, însă, vreo calitate în dosar.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi favorizat Microsoft prin aprobarea hotărârilor de Guvern legate de aceste programe, care trebuiau negociate și plătite.

“Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim-ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. (…)

În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susțineau procurorii anticorupție, la punerea sub urmărire penală a lui Tăriceanu.

În dosar nu există însă vreo dovadă că Tăriceanu ar fi luat vreun ban de la Microsoft nici direct, nici indirect.

Așadar, procesul lui Călin Popescu Tăriceanu continuă la Înalta Curte de Casație și Justiție, următorul termen fiind stabilit în martie 2023.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Călin Popescu-Tăriceanu scapă definitiv de acuzația de abuz în serviciu: „S-a văzut foarte clar din demersul Parchetului de pe lângă ICCJ că era o acțiune cu dedicație”

Călin Popescu Tăriceanu, achitat de ICCJ în dosarul privind incompatibilitatea fostului senator Cristian Marciu

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă