Te-ai gândit vreodată care ar fi cantitatea exactă de sare pe care o poți consuma zilnic? Dr. nutriționist Mihaela Bilic a făcut o serie de precizări în jurul acestui condiment nelipsit din bucătărie. Deși poate oferi un altfel de gust mâncării, o cantitatea mult prea mare de sare nu ar fi potrivită pentru organism. Iată și precizările OMS despre consumul acestui amestec mineral.
Dr. nutriționist Mihaela Bilic a explicat câtă sare ar trebui să consume o persoană, zilnic, de fapt. A susținut, printre altele, că nu ar fi indicat să mai fie adăugată solnița pe masă, atunci când este servită mâncarea. Atenția ar trebui să fie îndreptată către alte aspecte legate de alimentație, susține medicul nutriționist.
Dr. nutriționist Mihaela Bilic avertizează asupra consumului zilnic de sare. Un astfel de amestec mineral se regăsește, deja, în multe dintre produsele aflate la comercializare pe rafturile magazinelor.
„Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sare avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut. La cât de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă”, a spus dr. nutriționist Mihaela Bilic, pe Facebook.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este indicat să nu se depășească o cantitate de 5 grame de sare / zi (echivalentul a aproximativ 2.000 mg de sodiu), practic 1 linguriță cu acest amestec mineral. Desigur, cantitatea ar fi indicată persoanelor adulte. În cazul copiilor, cantitatea este mult mai mică și va depinde întotdeauna de vârstă.
În 2024, reprezentanții OMS îndemnau statele să stabilească limite legale privind cantitatea de sare din alimentele produse. În această categorie au fost integrate inclusiv alimentele comercializate în restaurante și cantine, arată POLITICO.
În raportul „Action on salt and hypertension” („Măsuri pentru reducerea consumului de sare și a hipertensiunii arteriale”), biroul OMS menționa un aspect esențial, și anume „cu cât crește mai mult reducerea consumului de sare, cu atât este mai mare scăderea tensiunii arteriale: reducerea consumului de sare poate reduce decesele cauzate de BCV și apariția evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord”. Situația este îngrijorătoare, având în vedere că aproape 10.000 de persoane decedează zilnic în urma atacurilor de cord sau din cauza AVC.
Mihaela Bilic a făcut calculul: Câte minute trebuie să dureze să mâncăm o masă, de fapt
Sursă foto: Colaj Shutterstock / captură video