Carnea românească de porc şi pasăre, risc de dispariție după creșterea prețului la energie electică și gaze

Publicat: 07/01/2022, 18:08

Reprezentanții producătorii de carne de porc şi pasăre trag un semnal de alarmă și spun că riscă să ajungă în faliment, ca urmare a creșterilor – chiar de șase, șapte ori – ale prețurilor la energie, anunțate în ultimele zile de furnizori. Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, a declarat pentru GÂNDUL LIVE, că această scumpiere, nesustenabilă, poate avea efecte devastatoare – atât în sectorul deja în criză al producției de carne de porc – cât și în cel al crescătorilor de păsări, care ar duce la afectarea securității alimentare, la creșterea importurilor și implicit la posibile creșteri ale prețurilor pentru consumatorii finali.

„Românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc și pasăre din producția internă, din cauza creșterilor uriașe de prețuri la gaze și energie electrică! Producătorii sunt în pragul falimentului!”, transmitea, vineri, printr-o postare pe contul de Facebook, Asociația Forța Fermierilor.

„Situația este cu adevărat gravă în sectorul agroalimentar”

Într-un interviul acordat jurnalistei GÂNDUL LIVE Alexandra Cosman, Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, a detaliat contextul în care membrii organizației s-au simțit nevoiți să tragă un semnal de alarmă și chiar să facă apel la Guvern pentru a interveni, revoltați de notificările de majorări de tarife la gaze și curent, pe care încep să le primească.

Potrivit lui Vlad Macovei, în numeroase cazuri, costul cu gazele naturale și electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, respectiv facturile din februarie, se preconizează a fi de șase, șapte ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. Iar acestea au un impact direct în procesul de producție, gazele naturale sunt esențiale pentru unitățile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spațiului și menținerea unei temperaturi constante pentru purcei și pui.

„Situația este cu adevărat gravă în sectorul agroalimentar din România”, a spus Vlad Macovei, detaliind motivele care au dus la demersul public al fermierilor.

„Oamenii au avut efectiv un șoc când au văzut prețurile pe care furnizorii le propun, în multe situații, acestea sunt de șase, șapte ori mai mari. Gândiți-vă unde, în ce sector, cum o actovotate economică s-ar putea menține cu o creștere a costului de producție de șase, șapte ori, nu vorbim de o creștere de 20, 30 sau 50%”, a declarat Vlad Macovei.

El a subliniat că este o situație inacceptabilă, că furnizorii aceștia de electricitate și gaz au întrecut chiar orice măsură, își bat joc de agenții economici și se populația României. „Este cazul ca Guvernul să intervină și să găsească o soluție”, a afirmat președintele Asociației Forța Fermierilor.

Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociației Forța Fermierilor apreciază că, în acest moment, doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producția internă. Cu aceste majorări de preț, afirmă și Vlad Macovei, în șase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara țării,respectiv am fi singurul stat din UE care nu își asigură nici măcar un kilogram de carne din producția internă.

În sectorul pasăre, situația este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producție unde România își acoperea din producția internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanță va fi istorie, spune Vlad Macovei.

Potrivit reprezentanților asociației, îm condițiile în care nu se vor găsi soluții pentru ca producătorii români de carne de pasăre și porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz și energie electrică, esențial pentru unitățile de producție, vom asista, în 2022, la o deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, față de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021. „Deficit care înseamnă că acești bani, în loc să rămână în țară, să circule în economie națională, vor ieși din România și vor asigura profiturile străinilor. Pe spatele consumatorului român și cu afectarea gravă a securității alimentare naționale”, au reprezentații fermierilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului