Cartoful chinezesc Yam, „aurul negru” din Buzău! Rivalizează cu trufele scumpe și are aromă de scorțișoară

Cartoful chinezesc Yam, „aurul negru” din Buzău! Rivalizează cu trufele scumpe și are aromă de scorțișoară
Foto: Pixabay
Publicat: 07/12/2022, 12:37

Fructul pământului, cartoful chinezesc sau yam, devine un adevărat „aur negru” în Buzău, unde a fost aclimatizat cu succes.

Yam are gust de cartof dulce și inclusiv frunzele și tuberculii aerieni sunt comestibili.

Cartoful chinezesc a fost aclimatizat în România și devine foarte valoros pentru agricultori.

Tuberculii de yam sunt lungi, cresc la adâncimi de peste 80 cm și au gust de cartof dulce. Inclusiv frunzele și tuberculii aerieni sunt buni pentru consum, spun cercetătorii buzoieni.

Yam, originar din China

Yam provine din China și Estul Asiei, fiind consumat în Japonia, Coreea și Vietnam.

În țara noastră, cartoful chinezesc a fost luat în studiu după 2015, de către Laboratorul de Genetică din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Cercetătorii coordonați de Costel Vânătoru, în prezent directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, au aclimatizat special, care poate fi cultivată în spații protejate și câmp în sistem palisat.

Specia este foarte rezistentă la dăunători și boli și poate fi consumată aproape în întregime.

Vânătoru spune că e o specie nouă, aclimatizată, cu originea în Asia, de la care se consumă toate organele vegetative, inclusiv rădăcinile. Vorbim despre o plantă valoroasă, care rezistă foarte bine în condițiile pedoclimatice ale țării noastre, transmite specialistul.

Tuberculul crud de yam este dulce și amidonos, dar mucilaginos atunci când este tăiat sau răzuit, explică Vânătoru și se poate consuma în stare crudă, după îndepărtarea epicarpului, care poate cauza iritații ușoare ale pielii.

Astfel, se recomandă utilizarea mănușilor din latex și eventuala iritație se tratează cu oțet sau suc de lămâie.

Foto: Pixabay

Yam versus cele mai scumpe trufe

Tuberculii de yam au forme neregulate și cântăresc până la 800 grame. În China, cartoful nu se consumă doar în stare crudă, ci și prăjit și apoi asezonat cu sosuri.

Planta se comportă ca o liană și crește până la 5 m. Se înfășoară pe arac în sensul acelor de ceasornic. Frunzele ating 11 cm lungime și sunt comestibile, la fel ca micii bulbi care cresc la baza frunzei. Tuberculii aerieni sunt rotunzi și ajung la 2 cm lungime.

Potrivit cercetătorului, Yam are frunzele comestibile și produce tuberculi și la axila frunzei. Rivalizează chiar și cu trufele scumpe, iar florile cartofului chinezesc au aromă de scorțișoară.

Mai mult, suplimentele alimentare și cremele din extract de yam conțin hormoni similari celor umani.

Yam este promovat în medicina alternativă, pentru diverse afecțiuni, precum cancerul, boala Crohn și tusea convulsivă.

Specialiștii buzoieni spun că planta este tolerantă la îngheț, se poate înmulți prin semințe, tuberculi aerieni sau tuberculi de sol. Atunci când frunzele se usucă, tuberculii de sol pot fi recoltați, spun cercetătorii, citați de adevărul.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase