Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini COVID? Răspunsul profesorului Cherecheș (VIDEO)

Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini COVID? Răspunsul profesorului Cherecheș (VIDEO)
Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini COVID? Răspunsul profesorului Cherecheș (VIDEO) / Foto: captură
Publicat: 28/02/2021, 19:36
Actualizat: 28/02/2021, 19:37

Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, explică, într-o filmare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, în ce măsură funcționează vaccinul AstraZeneca pe noile tulpine de COVID.

Potrivit expertului Răzvan Cherecheș, eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca depinde de tipul de tulpină.

„Avem un singur studiu din Africa de Sud”

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună şi atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, şi care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecţie minimă la simptome uşoare şi moderate. Studiul nu a realizat protecţie la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, spune profesorul Răzvan Cherecheș, citat de observatornews.ro.

Toate cele trei vaccinuri, Pfizer, Moderna și AstraZeneca, au demonstrat protecție bună la simptome severe, spitalizare sau deces.

„Mutația ticăloasă E484K”

„Motivul este mutaţia E484K, o mutaţie ticăloasă care afectează felul în care proteina ţepuşă (Spike n.r.) se leagă de celulele din corpul nostru”, a explicat profesorul Cherecheş.

„Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutaţie ar avea ele ar afecta în vreun fel protecţia dată de toate cele trei vaccinuri – AstraZeneca, Pfizer şi Moderna – la simptome severe, spitalizare şi deces. Şi acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până la acest moment, suntem ok”, a mai spus specialistul.

Medicul Beatrice Mahler: „A crescut numărul internărilor de pacienţi tineri cu forme severe de COVID-19”

Numărul pacienţilor tineri care ajung la spital cu forme severe de COVID-19 şi cu saturaţii mici de oxigen a crescut considerabil în ultimele zile, subliniază dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase