Cât de grave sunt „fisurile” de SECURITATE ale Rusiei? Analist: „Problemele, din cauza încetării cooperării între serviciile rusești și occidentale”

Cât de grave sunt „fisurile” de SECURITATE ale Rusiei? Analist: „Problemele, din cauza încetării cooperării între serviciile rusești și occidentale”
Publicat: 23/03/2024, 13:08
Actualizat: 23/03/2024, 14:08

Ștefan Popescu, analist de politică externă, a vorbit pentru Gândul despre atacul terorist de la Moscova, revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic. Specialistul susține că atentatul de la Moscova nu are legătură, nici cu Ucraina și nici cu alegerile prezidențiale, precizând că aceste organizații au propiul «timing» și propria agendă. În plus, analistul mărturisește că tragedia de la Moscova arată cel mai bine „problemele care apar din cauza încetării cooperarii pe linie antitero între serviciile rusești și cele occidentale.”

Reamintim că, potrivit ultimului bilanț venit de la Moscova, 115  oameni au murit și aproape 150 au fost răniți după ce cel puțin cinci atacatori care purtau costume de camuflaj au deschis focul asupra miilor de persoane care se aflau într-o sală de spectacole, apoi au dat foc.

Putin a convocat Consiliul de Securitate, iar autoritățile fac apel către populație să doneze sânge pentru victimele atacului. FSB a anunțat sâmbătă că a reținut 11 persoane implicate în atac. Președintele rus nu a vorbit încă public despre atac.

„Atentatul arată problemele statului rus în Caucazul de Nord, în rândul comunităților musulmane de la periferie”

„În ciuda unei represiuni masive, dar și a unor investiții foarte mari și a unor programe sociale generoase, republicile autonome din Caucazul de Nord sunt un teren fertil pentru organizațiile islamiste cu ramificații în Orientul Mijlociu și în Afganistan. Foarte activă este organizația Statul Islamic-Khorasan, branșa Statului Islamic din Afganistan.

De altfel, din Ingușetia și Daghestan au plecat cei mai mulți combatanți ai Statului Islamic. Cifrele oficiale vorbesc de 4500-5000. Atentatul de la Moscova nu are legătură, nici cu Ucraina și nici cu alegerile prezidențiale. Aceste organizații au propiul «timing» și propria agendă. Atentatul arată problemele care apar din cauza încetării cooperarii pe linie antitero între serviciile rusești și cele occidentale.”

„În contextul actual de război, atentatul de la Moscova pune în evidență o anumită fragilitate structurală a Rusiei”

Analistul Ștefan Popescu susține că, fără o cooperare internațională, este greu pentru orice servicii, oricât de performante ar fi, să acopere in totalitate un dosar atat de complex, cum este cel al unor organizații teroriste.

Acesta concluzionează că avertizările ambasadelor SUA și Marea Britanie nu au fost luate în seamă de Putin, fiind catalogate ca fiind intoxicăro menite să destabilizeze.

„În contexul neîncrederii profunde și adversității față de SUA și Marea Britanie, avertizările ambasadelor celor două state occidentale din 7 martie, au fost interpretate ca intoxicări menite să destabilizeze deși, serviciile rusești însele întreprinseseră acțiuni împotriva unor grupări islamiste, atât în Ingușetia, cât și în capitala Moscova.

Fără o cooperare internațională, este greu pentru orice servicii, oricât de performante ar fi, să acopere in totalitate un dosar atat de complex, precum cel al unor organizații teroriste care sunt aidoma unor nebuloase, cu ramificații internaționale. În contextul actual de război, atentatul de la Moscova pune în evidență o anumită fragilitate structurală a Rusiei, dată de islamizarea unor nuclee militante din rândul comunităților musulmane ruse”, a conchis interlocutorul Gândul.

SUA au avertizat Rusia despre un atentat terorist. Kremlinul a ignorat mesajul

Statele Unite au avertizat Rusia în martie cu privire la un atac terorist care ar putea să vizeze “mari adunări” la Moscova, a transmis Casa Albă, la câteva ore după atentatul în care au murit peste 60 de oameni.

La începutul acestei luni, au avertizat Rusia despre posibilitatea unui atentat terorist la Moscova care viza mari adunări de oameni.

“La începutul acestei luni, guvernul american a avut informaţii despre proiectul unui atentat terorist la Moscova, posibil vizând adunări mari, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtăşit aceste informaţii cu autorităţile ruse”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Gordon Corera, corespondent BBC, a transmis că Kremlinul a considerat aceste avertismente „propagandă”, chiar și după ce SUA și-au făcut publice îngrijorările la adresa americanilor care stau în Rusia.

 China și India transmit condoleanțe Rusiei după atentatul de la mall

Xi Jinping i-a transmis „condoleanţe” lui Vladimir Putin, după atacul terorist de la periferia Moscovei.

„China condamnă cu fermitate atacul terorist şi susţine cu tărie eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea în Rusia”, este mesajul liderului chinez, potrivit agenţiei oficiale China Nouă.

Și premierul Indiei, Narendra Modi, a condamnat și „atacul terorist odios”, adăugând într-o postare pe Twitter/X că țara sa este „solidară cu guvernul și poporul Federației Ruse în acest moment dureros.”

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a urat însănătoşire grabnică victimelor atacului mortal asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, a indicat sâmbătă viceprim-ministrul rus Tatiana Golikova, după o întâlnire cu şeful statului.

„Preşedintele le-a urat tuturor însănătoşire grabnică şi le-a transmis medicilor recunoştinţa sa”, a spus Tatiana Golikova, citată de agenţiile ruse de presă.

Mai multe decizii luate după atacul de la Moscova

Din cauza atacului de vineri seara într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, „Uniunea Rusă de Fotbal şi Federaţia de Fotbal din Paraguay au decis să anuleze meciul amical dintre echipele Rusiei şi Paraguayului”, a precizat RFS într-un comunicat.

Meciul, care ar fi trebuit să aibă loc luni, pe stadionul Dinamo din Moscova, ar putea fi organizat la o dată ulterioară, potrivit aceleiaşi surse. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat imediat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend.

CITIȚI ȘI:

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul sângeros de la Moscova unde și-au pierdut viața 60 de persoane și alte 145 au fost rănite

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator