Cătălin Predoiu, despre tragedia de la 2 Mai: „Simt pe umeri o răspundere. Nu are cum să nu te apese”

Cătălin Predoiu, despre tragedia de la 2 Mai: „Simt pe umeri o răspundere. Nu are cum să nu te apese”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 24/08/2023, 21:32
Actualizat: 24/08/2023, 22:26

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a vorbit, joi seara, la Digi24, despre tragedia de la 2 Mai. Acesta a declarat că oricum ai aborda situația, ”nu are cum să nu te apese”.

Întrebat dacă și-a reproșat ceva după această situație, Predoiu a răspuns: „Direct nu, nu sunt implicat în operațiunile de efectuare a actului polițienesc. Dar simt pe umeri o răspundere. Oricum ai aborda mental, nu are cum să nu te apese. Nu are cum să nu-ți pui întrebarea, dacă mai stăteam cinci minute la birou luam o decizie care ducea la bunul mers al instituției. Sunt mii de operațiuni operative zilnic. E un post care apasă dacă ești un om normal, empatic. Răspunsul este da, mă apasă. O viziune asupra evenimentelor, dar o viziune completă asupra responsabilităților o să am după ce primesc raportul tehnic. Dincolo de această emoție, de dispariția acestor doi tineri, ești obligat să-ți menții luciditatea, să-ți stăpânești emoțiile, și să vezi ce ai de făcut.”

Predoiu: „Nu m-am grăbit să trag concluzii”

În ceea ce îl privește pe șeful IPJ Constanța, ministrul de Interne a spus: „Controlul nu va ocoli pe nimeni. Există două planuri: unul este privind aspectele operative din stradă, iar celălalt este un plan managerial, cu o analiză mai aprofundată. Eu nu m-am grăbit nici cu cei care au operat în stradă, nici cu privire la domnul Glugă, să trag concluzii. Acest control va îmbrățișa toate aceste aspecte.”

Cătălin Predoiu a oferit câteva date cu privire la verificările pe care Poliția Română le-a făcut în ultimele 7 luni. Astfel, au fost peste 33 de mii de acțiuni operative,  22 de mii de sesizări penale. 1.600.000 de contravenții, 140.000 de permise reținute. „Asta îmi arată că în toată țara acești polițiști s-au mobilizat. N-aș vrea să las umbrită întreaga activitate a Poliției și Jandarmeriei de această tragedie. Asta ne arată un fenomen, o lipsă de respect a legii, o problemă de educație.”

„Am copii și nu vreau să plece din țară”

„De când am luat mandatul am avut trei conferințe online, am fixat prioritățile: droguri, trafic de persoane, migrație și crimă organizată, clanuri. Toate se închid în acest cerc, al clanurilor. Au fost destructurate 31 de clanuri, au fost confiscate 500 de kg de droguri. Se lucrează. În ciuda acestui accident, acești oameni lucrează, unii bine, alții mai puțin bine. Îmi asum orice decizie, dar profesionistă. Nu vreau să fie desființată mâine în primul Tribunal. Evident că acolo au fost greșeli. Este evident.

Am avut o carieră de care sunt mândru. Și eu am copii și nu vreau să plece din țară. Uneori trebuie să răspunzi pentru faptele altora. Sunt dator să aduc soluții. Și asta fac de două luni la minister. O astfel de tragedie mă mobilizează și mai mult. Nu pot să mă uit în altă parte. Așa sunt construit”, a mai spus Predoiu.

De asemenea, conform ministrului de Interne, în cazul în care polițiștii suspectau ceva în neregulă, aveau reglementări care să le permită să efectueze testele.  „La modul general, cauzele care conduc la astfel de tragedii se pot subsuma umbrelei care se cheamă lipsă de profesionalism.”

„Există nu numai lege, dar există şi o procedură cu privire la modul în care sunt efectuate astfel de verificări în ceea ce priveşte operarea unui vehicul de către un conducător auto care ar putea fi sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise. Aceste proceduri permit agentului de poliţie să decidă dacă se efectuează testul sau nu, în funcţie de ceea ce constată. Deci lasă la latitudinea lui, în final e omul care ia această decizie, e profesionist”, a menționat acesta.

Tragedia de la 2 Mai – o ”vulnerabilitate majoră a sistemului”

„Eu iau un sistem în starea în care se află, şi din punctul de vedere al dotărilor şi din punctul de vedere al pregătirii profesionale şi încerc să-l duc mai departe şi am încercat din prima zi. Ce am întreprins de atunci şi până astăzi poate fi exemplificat în cifre concrete, inclusiv în materie de efectuare de teste, de controale, de siguranţa traficului, dar şi acţiuni operative. Asta nu înseamnă că în anumite situaţii, precum aceasta, nu ne confruntăm cu vulnerabilităţi majore ale sistemului, cu hibe care s-au acumulat în timp şi pe care trebuie să le abordăm, şi asta intenţionez să fac”, a mai comentat Cătălin Predoiu.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?