EXCLUSIV | Părinții lui Vlad Pascu știau că se droghează de la 13 ani și a avut două dosare la DIICOT, dar au refuzat ajutorul ANA. ”Au ignorat total”

EXCLUSIV | Părinții lui Vlad Pascu știau că se droghează de la 13 ani și a avut două dosare la DIICOT, dar au refuzat ajutorul ANA. ”Au ignorat total”

Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care s-a urcat drogat la volan și a omorât doi tineri, era consumator de stupefiante cu mult timp înainte de a produce tragedia de pe litoral. Tânărul fusese prins de două ori cu canabis, prima dată la 13 ani, apoi la scurt timp după ce a devenit major. Procurorii DIICOT i-au deschis de fiecare dată dosar penal, dar în final, cauzele au fost clasate. După al doilea dosar închis, Vlad Pascu trebuia să meargă la Agenția Națională Antidrog (ANA), pentru a primi ajutorul specialiștilor. Șefa ANA, Ramona Dabija, a spus, în exclusivitate pentru Gândul, cum au reacționat părinții lui Vlad Pascu atunci când au fost chemați să vină cu fiul lor pentru a fi evaluat și ajutat să scape de dependență.

Când i-a închis al doilea dosar, în decembrie 2022, pentru că mai fusese cercetat o dată pentru deținere de droguri, procurorul DIICOT care l-a anchetat, l-a trimis pentru a fi ajutat să scape de dependența de stupefiante la Agenția Națională Antidrog.

Nu a ajuns însă niciodată să stea de vorbă cu un specialist pentru că, spune șefa ANA, părinții lui Vlad Pascu nu au răspuns invitației trimise în decembrie 2022.

„Deși noi am invitat familia Pascu, pe Vlad Pascu și pe părinții lui, să vină la ANA pentru a le acorda sprijin psihologic, aceștia ne-au ignorat total, nu ne-au contactat niciodată”, a spus Ramona Dabija, care a precizat că invitația a fost trimisă în decembrie 2022, prin poștă, cu confirmare de primire.

Scăpat de urmărirea penală și de o posibilă condamnare, dacă era trimis în judecată, Vlad Pascu a continuat să se drogheze, dovadă fiind chiar o postare pe o rețea de socializare, în care se laudă, într-o filmare, cu pastilele pe care le are pentru a se droga, dar și cu banii și afacerile pe care le-ar deține (mai multe informații AICI).

”Țin să fac dovada faptului că pe numele meu există, în momentul de față, business-uri de mai mulți bani decât o să aveți voi dacă faceți foamea cu pateu toată viața. Și ăștia îi fac doar într-o lună”, spunea Vlad Pascu într-o filmare, ținând să arate și celor care îl urmăreau mai multe folii cu medicamente analgezice din grupa opioizilor, care dau dependență la consum mare și care se eliberează doar cu rețetă medicală.

Cu trei luni înainte de a se urca drogat la volan și a produce un accident în care au murit o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani, chiar tatăl lui le spunea polițiștilor că fiul său este un ”consumator de substanțe interzise” și că are ”episoade psihotice” (mai multe informații, AICI).

Consumator de droguri de la 13 ani și cu două dosare la DIICOT

Vlad Pascu ducea o viață de lux, din care nu lipseau mașinile de colecție, ceasurile de mii de euro și hainele de firmă. Din 19 august, la doar 19 ani, Vlad Pascu este în spatele gratiilor, după ce i-a ucis pe Roberta Dragomir și pe Sebastian Olariu, și a băgat în spital alți trei tineri. Tragedie la care s-a ajuns după ce s-a drogat cu o combinație de cocaină, amfetamină și metamfetamină, apoi s-a urcat la volan și, cu mare viteză, a izbit în plin un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă stațiunile Vama Veche și 2 Mai.

Tânărul de 19 ani nu era însă la primul consum de substanțe interzise și faptul că se droga nu era ținut secret. Știa familia, știau prietenii, apărea în filmări pe rețele de socializare în care se lăuda cu substanțele stupefiante pe care le avea. Mai mult, fusese prins de polițiști cu droguri și cercetat de DIICOT.

Când i-a fost deschis primul dosar la DIICOT, Vlad Pascu avea doar 13 ani. Jandarmii l-au prins, în 5 aprilie 2017, pe o stradă din Capitală, cu ”o foiță de hârtie de culoare alba și  o punguță din material plastic transparent  conținând cantitatea totală de 0,39 grame canabis”, potrivit DIICOT.

După doi ani și jumătate, în 30 octombrie 2019, procurorul DIICOT care l-a anchetat pentru deținere de droguri de risc, în vederea consumului propriu, a clasat dosarul, pe motiv că ”minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani, nu răspunde penal”.

După ce a împlinit 18 ani, Vlad Pascu a fost din nou prins cu droguri. În 3 februarie 2022, polițiștii l-au găsit într-un complex comercial din București având la el ”un pliculeț din material plastic transparent ce conținea cantitatea de 0,68 grame de canabis”.

Procurorii DIICOT au început o nouă anchetă penală, dar și al doilea dosar pentru deținere de droguri pentru consum a fost clasat, în 21 decembrie 2022.

”S-a dispus renunțarea la urmărire penală, reținându-se că pentru infracțiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu:

  • conținutul faptei (deținerea pentru consum propriu de canabis);
  • modul și mijloacele de săvârșirea a faptei (elementul material, deținerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei);
  • natura drogului deținut (canabis, drog de risc);
  • cantitatea redusă a drogului deținut;
  • disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea redusă a faptei;
  • circumstanțele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârșirii faptei, fără antecedente penale și având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei”, potrivit DIICOT.

Tribunalul Bucureşti a confirmat soluția procurorului DIICOT din al doilea dosar pe 10 ianuarie 2023 (mai multe informații AICI).

Al treilea dosar la DIICOT, după ce s-a urcat drogat la volan și a omorât doi tineri

La opt luni după ce DIICOT l-a scos de sub urmărire penală pentru drogurile găsite de oamenii legii la el, Vlad Pascu, drogat la volan, a comis tragedia de la 2 Mai.

Deși produsese un accident cu doi morți și trei răniți, Vlad Pascu a fugit cu mașina spre Vama Veche, unde a fost oprit de polițiști. Testat de polițiști cu DrugTest, s-a confirmat nu doar că este un consumator de stupefiante, ci și că se drogase cu o combinație de cocaină, amfetamină și metamfetamină.

Mai mult, ancheta a scos la iveală că tragedia putea fi evitată, pentru că în aceeași noapte de 18 spre 19 august, polițiștii l-au oprit de două ori, i-au găsit droguri în mașină, dar l-au testat doar pentru alcoolemie – care a ieșit zero -, nu și pentru consum de droguri.

Acum, Vlad Pascu are pentru a treia oară dosar la DIICOT. Din ziua în care a fost reținut pentru dubla crimă, pe care a comis-o drogat, procurorii DIICOT de la Constanța au început cercetările, și de această dată tot pentru deținere de droguri de risc, în vederea consumului propriu.

”Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor  pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice”, a precizat DIICOT.

Cronica unui dezastru anunțat

Vlad Pascu avea permis de conducere de trei luni și acces la multe mașini ale familiei, tatăl său, Mihai Pascu, fiind organizator al unor concursuri off-road și un împătimit al vitezei.

Când Vlad s-a urcat la volan și a produs tragedia, conducea un Mercedes SL450 decapotabil, de colecție, al tatălui său. Mașina nu avea asigurare RCA, o situație pe care polițiștii care l-au oprit pentru control puteau să o constate, însă aceștia l-au lăsat să plece.

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu spune că, dacă familia știa că el este consumator de droguri, nu trebuia să îi dea mașina, care a devenit o armă în mâna lui, în timp ce, sub puterea drogurilor, era într-o lume paralelă.

”A luat un cocktail mortal, nu știu cum nu a clacat tânărul acesta”, susține Liviu Chesnoiu, făcând referire la cele trei droguri pe care le consumase înainte de accident (alte detalii AICI).

Părinții lui Vlad Pascu au firme cu afaceri în imobiliare, construcții și turism, însă cele mai multe sunt raportate pe pierderi în ultimii trei ani. Numele familiei Pascu este legat de conexiuni cu lideri interlopi și bani dați cu camătă.

În ultimii 10 ani, Miruna și Mihai Pascu au înregistrat și gestionat, împreună și separat, 10 societăți comerciale și un PFA. Sunt firme înregistrate la Registrul Comerțului, de care s-au ocupat în afara legăturilor pe care le-au avut cu lumea interlopă, așa cum atestă datele din dosarele penale ajunse in instanță (mai multe informații AICI despre afacerile derulate de familia Pascu).


CITEȘTE ȘI:

Cad „capete” după tragedia de la 2 Mai. Patru șefi din IPJ Constanța au fost demiși/ 12 aparate DrugTest existente

EXCLUSIV| Tatăl lui Vlad Pascu știa că se droghează și are ”episoade psihotice”. Ce le-a spus polițiștilor chemați la casa lor pentru o falsă spargere

VIDEO | Roberta și Sebastian, tinerii uciși de Vlad Pascu, în accidentul din stațiunea 2 Mai, înmormântați în aceeași zi

VIDEO | Ce a făcut Vlad Pascu în noaptea dublei crime din 2 Mai. Oprit de polițiști de două ori înainte de tragedie, niciodată testat pentru droguri

EXCLUSIV | Mașina-vedetă a lui Vlad Pascu, ascunsă sub o prelată, după accidentul în care a ucis doi tineri – GALERIE FOTO

Tatăl lui SEBASTIAN, tânărul ucis în accidentul de la 2 Mai: „L-am ridicat de la morgă, ce am văzut nu poate fi descris”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete