VIDEO | Cătalin Predoiu: Ne confruntăm cu fenomenului interlopilor și al clanurilor de crimă organizată care fac inaplicabilă legea și calcă în picioare drepturile cetățenilor

Publicat: 13/01/2022, 20:53
Actualizat: 13/01/2022, 23:32

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, joi la Antena 3, că România se confruntă de ani buni cu fenomenul interlopilor și al clanurilor de crimă organizată care fac calcă în picioare drepturile cetățenilor și fac inaplicabilă legea, în cazul în care sunt și instituții care protejează infractorii.

„Ca idee generală, aș vrea să subliniez că România a rezolvat de mult timp problema conviețuirii interetnice, a respectului drepturilor minorităților. Pe de altă parte, încălcarea stării de legalitate poate conduce la astfel de tragedii. În al treilea rând, avem de-a face cu un fenomen de care atrăgeam atenția încă din 2011 asupra fenomenului interlopilor și al clanurilor de crimă organizată și care pur și simplu nu numai că fac inaplicabilă legea, dar calcă în picioare drepturile cetățenilor.

Ministrul afirmă că în cazul revoltei de la Bolintin Vale, clanurile de romi au pus stăpânire pe localitate și fac legea acolo, întrucât instituțiile statului care ar fi trebuit să controleze situația sunt de cele mai multe ori depășite, sau țin partea crimei organizate.

„Dacă vreți, e și o problemă de suveranitate acolo. În momentul în care legea unui stat nu se mai aplică într-o comunitate locală, despre ce suveranitate mai vorbim? Noi trebuie să aplicăm legea acolo și toate instituțiile statului trebuie să concureze pentru acest lucru. Dacă parte din aceste instituții sunt tarate de fenomenul de crimă organizată, de infracționalitate, lucrurile sunt și mai grave”, a spus Cătălin Predoiu.

Efective suplimentate ale Poliției și Jandarmeriei în Bolintin Vale

Poliția Română împreună cu Jandarmeria au luat decizia de a suplimenta efectivele din localitate, în urma revoltelor de stradă de miercuri seară. Oamenii care au ieșit în stradă au cerut ca romii să fie alungați din localitate, după ce un șofer de microbuz a fost omorât cu o cărămidă și alții au fost atacați și bătuți cu bestialitate de o grupare de romi, care percepeau taxe de protecție de la localnici.

Locuitorii din Bolintin Vale cer ca romii să fie alungați din localitate

Revoltă la Bolintin Vale, în fața Primăriei. Oamenii cer ca romii să fie alungați din localitate, după ce un șofer de microbuz a fost omorât cu o cărămidă

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu au transmis, miercuri seara, un comunicat prin care face unele precizări cu privire la evenimentele din Bolintin Vale.

„Având în vedere evenimentul înregistrat la data de 9 ianuarie, în orasul Bolintin Vale, în care un bărbat a fost agresat și lovit cu o piatră, ulterior decedând, astăzi, în oraș s-au strâns mai multe persoane, pentru a protesta. În localitate a fost constituită zonă specială de siguranță publică, pentru ca eveninentele să nu escaladeze și să fie asigurat climatul de ordine si siguranță publică. Pe raza orașului Bolintin Vale sunt prezente forțe din cadrul structurilor Poliției Române și Janandarmeriei Române, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase