VIDEO| Predoiu anunță RESETAREA Poliției Române și a aparatului MAI: „Lansăm un demers de restructurare și de ofensivă împotriva criminalității”

VIDEO| Predoiu anunță RESETAREA Poliției Române și a aparatului MAI: Lansăm un demers de restructurare și de ofensivă împotriva criminalității
Publicat: 28/08/2023, 15:56
Actualizat: 28/08/2023, 20:14

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a prezentat, luni, concluziile Corpului de Control în cazul tragediei de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit după ce au fost loviţi de o mașină condusă de un șofer drogat.

Încălcări succesive ale normelor din partea echipajelor, pe fondul pregătirii profesionale precare ori a nerespectării cu bună știință a regulilor de către polițiști, carențe în actul managerial privind organizarea misiunilor din competență, neverificarea existenței RCA și nerespectarea legii cu privire la deținerea de substanțe interzise” – sunt câteva dintre concluziile finale ale ale raportului Corpului de Control trimis la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, prezentate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că inspectorul şef Constantin Adrian Glugă şi-a înaintat raportul pentru eliberarea din funcţie.

„Voi sesiza comisiile de disciplină şi voi transmite Parchetului raportul întocmit de Corpul de Control”, a completat Predoiu.

Predoiu vrea să schimbe fața Poliției Române

Oficialul de la Interne a anunțat și o resetare completă a Poliției Române, începând – ținând cont de context – cu un proiect-pilot la IPJ Constanța, unde ministrul susține că „a fost pierdută bătălia cu criminalitatea”, motiv pentru care a luat decizia de a reorganiza întreaga structură a inspectoratului.

Ministrul a anunțat și implementarea unor cursuri obligatorii privind utilizarea aparatelor drugtest, etilometru, recunoașterea drogurilor și a altor substanțe psihoactive, prin elaborarea unui ghid de constatare a infracțiunilor care să fie pus la dispoziția polițiștilor.

„Intenționez să militarizăm toate instituțiile de învățământ ale MAI”

„Apoi, cursuri în școli – cu acordul părinților, testarea, dacă se manifestă comportament vizibil. Conceptul cu care Poliția Română operează și dotările sunt depășite pe fondul unui nivel de educație civilă redus în unele micro-comunități sociale.

Trebuie să ne adaptăm măsurile mult mai sofisticat și mult mai dur și voi propune legislație pentru întărirea mijloacelor legislative prin care polițistul poate să lupte cu infracționalitatea. Lansăm un demers de restructurare și de ofensivă împotriva criminalității, pornind de la acest tragic accident și consecințele lui”, a mai adăugat Predoiu.

Șeful IPJ Constanța și-a înaintat raportul de încetare din funcție

Oficialul de la Interne a vorbit și despre pregătirea precară și lipsa de experiență a unor agenți.

„În opinia mea, se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din MAI voi începe cu măsuri concrete, aplicate din teren o voi începe din județul Constanța, care alături de București este unul dintre cele mai dificile comunități din punct de vedere ale aplicării legii găsim toate formele de criminalitate, în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă droguri, crimă organizată.

Noua organigramă va fi adoptată în jurul datei de 15 octombrie, până atunci va fi conducere interimară. Noul IPJ Constanța va fi un proiect pilot care va fi model pentru celelalte IPJ-uri. Reorganizarea de sus și până jos de IJP Constanța; întreaga structură va fi regândită; o nouă echipă managerială, practic desființez inspectoratul și îl vom reclădi într-o formă adaptată la realitatea infracțională din teren”, a precizat ministrul Predoiu.

„Şoferul, oprit în trafic de şeful Serviciului Rutier Constanţa, trebuia sancţionat pentru lipsa semnului de începător, nu s-a respectat ridicarea plăcuţelor”, a mai subliniat ministrul.

Reamintim că Vlad Pascu, tânărul de 19 ani prins drogat la volan, a omorât doi tineri, după ce a pierdut controlul bolidului pe care îl conducea.

„Declarația de astăzi va avea mai multe puncte și va constitui baza politico-administrativă la nivelul MAI pentru schimbări la nivelul Poliției Române. Am lăsat toată independența Corpului de Control, nu îl cunosc pe cel care a făcut raportul”, a punctat ministrul Predoiu.

  • În 18 aug ora 21.40, făptuitorul a fost oprit în trafic de șeful Serviciului Rutier Constanța în municipiul Constanța. La acest moment, au fost încălcate norme pentru că trebuia aplicată sancțiune pentru lipsa semnului de începător și prevederile care dispuneau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare.
  • În 19 august, la 00.40, s-a recepționat apel la 112 cu mențiuni la modalitatea neobișnuită în care era condus autoturismul – presupusă conducere sub influența băuturilor alcoolice dar și de droguri. Un agent șef de poliție și de dispecerul Poliției Mangalia au gestionat apelul. Au fost încălcate proceduri de sistem.
  • În 19 august, la 00.40, s-a recepționat apel la 112 cu mențiuni la modalitatea neobișnuită în care era condus autoturismul – presupusă conducere sub influența băuturilor alcoolice dar și de droguri. Un agent șef de poliție și de dispecerul Poliției Mangalia au gestionat apelul. Au fost încălcate proceduri de sistem. După preluarea apelului nu au transmis datele suplimentare echipajelor. Nu au raportat evenimentul conducerii.
  • În 19 august, ora 2.35, a fost depistat în trafic de un agent de poliție, un plutonier și o patrulă au depistat autoturismul. La acest moment, agentul de poliție a încălcat prevederi legale pentru că nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare. Nu a pornit imediat bodycamera, aceasta fiind pornită când s-a efectuat testul de alcoolemie.

Cătălin Predoiu și premierul Marcel Ciolacu au cerut verificări suplimentare imediat după tragedia din stațiunea constănțeană 2 Mai. Oficialul a dat asigurări că orice neglijență sau încercare de tergiversare în timpul anchetei vor fi supuse rigorilor legii și a trimis Corpul de Control la Constanța.

Ministrul a recunoscut faptul că șoferul drogat a fost oprit de două echipaje de poliție în noaptea accidentului, acesta fiind testat doar pentru consumul de alcool, nu și cu aparatul DrugTest.

Până acum, la IPJ Constanța, au fost demiși șeful Poliției Rutiere Constanța, Stoian Constantin, șeful Poliției Mangalia, Dragoș Cristea, dar și șeful Poliției Vama Veche​, Radu Vachente, asta după ce în spațiul public au apărut imagini video halucinante cu doar câteva ore înaintea de comiterea accidentului, în care Vlad Pascu era testat de polițiști cu aparatul alcool test, la sediul poliției din Vama Veche.

Vlad Pascu a fost găsit inițial pozitiv la trei substanțe interzise, dar la Institutul Național de Medicină Legală, în corpul tânărului s-ar fi descoperit mai multe substanțe cu efecte psihoactive.

Vlad Pascu se află în arestul IPJ Constanța, fiind reținut pentru 30 de zile de către procurorii de la malul mării. Ulterior, DIICOT a anunțat că Vlad Pascu a avut două dosare penale, clasate după cercetări, pentru deținere de droguri în vederea consumului propriu, unul la vârsta de 13 ani și altul la 18 ani.

Când i-a închis al doilea dosar, în decembrie 2022, pentru că mai fusese cercetat o dată pentru deținere de droguri, procurorul DIICOT care l-a anchetat, l-a trimis pentru a fi ajutat să scape de dependența de stupefiante la Agenția Națională Antidrog. Nu a ajuns însă niciodată să stea de vorbă cu un specialist pentru că, spune șefa ANA, părinții lui Vlad Pascu nu au răspuns invitației trimise în decembrie 2022 (mai multe informații AICI).

Tragedia de la 2 Mai putea fi evitată, pentru că Vlad Pascu a fost oprit de două ori de polițiști înainte să producă accidentul, dar nu l-au testat cu aparatul DrugTest, chiar dacă în mașina acestuia s-au găsit mai multe substanțe psihoactive.


CITEȘTE ȘI:

Ce COCKTAIL de substanțe interzise consumase Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat un carnagiu în stațiunea 2 Mai

EXCLUSIV | Părinții lui Vlad Pascu știau că se droghează de la 13 ani și a avut două dosare la DIICOT, dar au refuzat ajutorul ANA. ”Au ignorat total”

Cad „capete” după tragedia de la 2 Mai. Patru șefi din IPJ Constanța au fost demiși/ 12 aparate DrugTest existente

EXCLUSIV| Tatăl lui Vlad Pascu știa că se droghează și are ”episoade psihotice”. Ce le-a spus polițiștilor chemați la casa lor pentru o falsă spargere

VIDEO | Roberta și Sebastian, tinerii uciși de Vlad Pascu, în accidentul din stațiunea 2 Mai, înmormântați în aceeași zi

VIDEO | Ce a făcut Vlad Pascu în noaptea dublei crime din 2 Mai. Oprit de polițiști de două ori înainte de tragedie, niciodată testat pentru droguri

EXCLUSIV | Mașina-vedetă a lui Vlad Pascu, ascunsă sub o prelată, după accidentul în care a ucis doi tineri – GALERIE FOTO

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA