CCR și-ar fi încălcat propria jurisprudență. Se cere în instanță anularea concursului pentru patru posturi de magistrat-asistent

CCR și-ar fi încălcat propria jurisprudență. Se cere în instanță anularea concursului pentru patru posturi de magistrat-asistent
Publicat: 07/04/2022, 11:52
Actualizat: 07/04/2022, 11:53

Curtea Constituțională a României (CCR) a organizat un concurs – pe data de 29 martie 2022 – pentru ocuparea a patru posturi de magistrat-asistent. Andrei Nicolae Popa, unul dintre juriștii care și-au depus dosarul pentru a participa la respectivul concurs, a atacat în instanță nu numai hotărârea privind aprobarea regulamentului de concurs, dar și hotărârea privind organizarea concursului. 

Andrei Nicolae Popa solicită suspendarea celor două acte ale CCR, iar tensiunile s-au amplificat, într-un astfel de context, existând chiar suspiciuni că unii dintre judecători ar fi dorit să-și promoveze favoriții în funcții.

Trebuie menționat și că – după ce a fost demarată acțiunea în instanță – toți participanții la proba scrisă a concursului pentru ocuparea a patru posturi de magistrat-asistent au fost respinși.

S-a solicitat Curții de Apel Alba Iulia să suspende executarea celor două hotărâri CCR

Candidatul Andrei Nicolae Popa s-a înscris la concurs pe data de 23 februarie 2022 . Rezultatul selecției în urma probei de verificare a dosarelor s-a publicat – pe pagina de internet a Curții Constituționale – pe data de 8 martie 2022. Andrei Nicolae Popa a fost declarat ”respins”.

  • Prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr. 24/2021 a fost aprobat Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent.
  • Prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr.2/2022 s-a aprobat organizarea, în data 29 martie 2022, ora 10:00, a concursului pentru ocuparea celor patru posturi.

Andrei Nicolae Popa a făcut contestație și a depus o plângere, solicitând Curții de Apel Alba Iulia să suspende executarea celor două hotărâri CCR care au stat la baza organizării concursului, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit art. 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, ”în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate”.

”Hotărârile CCR încalcă și normele de tehnică legislativă, creând confuzie și interpretare antagonică”

Potrivit sursei citate, Andrei Nicolae Popa susține că hotărârile CCR erau acte administrative cu caracter normativ, potrivit jurisprudenței curților de apel și a CCR.

În astfel de condiții, trebuia îndeplinită procedura de supunere în transparență decizională, ceea ce nu s-a întâmplat. Suplimentar, hotărârea referitoare la regulamentul de concurs nu este motivată în fapt și nu este însoțită de niciun referat de aprobare sau alt document de aprobare care să fi fost publicat, spre a fi adus la cunostința persoanelor interesate.

Andrei Nicolae Popa argumentează că hotărârile CCR ”încalcă și normele de tehnică legislativă, creând confuzie și interpretare antagonică”.

”Normele din Regulament sunt redactate într-o manieră în care să creeze confuzie cu privire la condițiile de eligibilitate pe care candidatul la postul de magistrat asistent trebuie să le îndeplinească, lăsând un grad mare de subiectivism și caracter arbitrar al interpretării normei”, argumentează reclamantul.

”Hotărârea CCR privind regulamentul de concurs a fost adoptată cu exces de putere”

Andrei Nicolae Popa susține că hotărârea CCR privind regulamentul de concurs a fost adoptată cu exces de putere, citând în acest sens chiar din jurisprudența Curții.

”În mod contrar, Curtea Constituțională încălcându-și propria jurisprudență și lipsind de eficacitate considerentele propriei decizii, a adoptat prezentul Regulament de concurs, în baza unor dispoziții legale al căror conținut au rămas neschimbate în ciuda Deciziei nr.121/2020. Practic, în loc să fie un exemplu în aplicarea propriilor decizii, Curtea a ales să le ignore, încălcând astfel art.147 alin.(4) din Constituție”, afirmă Andrei Nicolae Popa.

Alte argumente ale reclamantului vizează:

  • nelegalitatea Regulamentului de concurs și a concursului organizat, decurgând din publicarea pe site-ul instituției a unui conținut diferit al aceluiași Regulament, adoptat prin Hotărârea Curții Constituționale nr.24/2021
  • lipsa de legalitate a organizării concursului, prin prisma numărului de posturi scoase la concurs

Următorul termen în procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia este programat pentru data de 19 aprilie 2022.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață