CCR: ”În anul 2021 s-au soluționat cu peste 50% mai multe dosare decât anul precedent” | Câte sesizări ale președintelui României au fost admise

CCR: ”În anul 2021 s-au soluționat cu peste 50% mai multe dosare decât anul precedent” | Câte sesizări ale președintelui României au fost admise

Curtea Constituțională a României a publicat o sinteză a activității desfășurate în anul 2021, precizând că – în condițiile restrictive impuse pe fondul pandemiei COVID-19 – a fost nevoie de implementarea unor măsuri administrative specifice, care să răspundă necesității de prevenție a îmbolnăvirii personalului Curții, la operaționalizarea unor programe și aplicații informatice care să permită angajaților lucrul de la distanță.

În același timp, au fost inițiate și finalizate toate demersurile necesare pentru ca justițiabilii ”să aibă acces efectiv la dosarul electronic de pe rolul Curții Constituționale, în paralel cu menținerea accesului fizic la sediul Curții pentru studierea dosarelor”.

Anul 2021 se remarcă printr-un ”număr record al cauzelor înregistrate în ultimii 3 ani (2021-2019), respectiv 964 de sesizări”. Este vorba despre o creștere cu peste 50% față de numărul de sesizări adresate Curții Constituționale în cursul anului 2020 (2518) și cu aproape 15% față de numărul dosarelor înregistrate în anul 2019 (3462).

CCR transmite că a fost înregistrat un număr record al dosarelor soluționate – 2.245 – ceea ce reflectă o creștere cu peste 50% față de numărul dosarelor soluționate în anul 2020 (1473 de dosare) și cu peste 25 % față de numărul dosarelor soluționate în anul 2019 (1762 de dosare).

Numărul soluțiilor de admitere prin care CCR a constatat neconstituționalitatea textului legal analizat

În ceea ce privește numărul actelor jurisdicționale pronunțate în 2021:

  • 904 decizii în anul 2021, față de 907 decizii și hotărâri pronunțate în anul 2020 și 952 în anul 2019.

”O diferență semnificativă înregistrată în anul 2021 față de indicatorii anului 2020 se regăsește în numărul soluțiilor de admitere, prin care Curtea a constatat neconstituționalitatea textului legal analizat”, se mai precizează pe site-ul CCR.

Cu toate că numărul actelor jurisdicționale pronunțate în cursul ultimilor 3 ani este comparabil, în anul 2021 doar 49 din cele 904 decizii pronunțate au reprezentat soluții de admitere a sesizării, ceea ce reprezintă 5,42% din total. Procentul este în scădere față de 9,92 % (90 de decizii) – anul 2020 – și de 6,93% (67 de decizii) în anul 2019.

”În ceea ce privește randamentul instituțional, se observă că, deși în anul 2021 s-au soluționat cu peste 50% mai multe dosare decât anul precedent, numărul dosarelor aflate în continuare „pe stoc” pe rolul Curții nu a cunoscut o diminuare corespunzătoare, deoarece acesta depinde direct proporțional de numărul sesizărilor adresate Curții”

CCR

Sesizări ale Președintelui României

Cele 3.964 sesizări înregistrate în anul 2021 sunt clasificate în funcție de criteriul atribuțiilor exercitate de Curtea Constituțională.

– 146 lit. a) – controlul de constituționalitate al legilor efectuat înaintea promulgării – 15 dosare. Sesizările au fost formulate de către următorii autori/subiecte de drept:

  • Președintele României – 3, dintre care 2 au fost admise;
  • Guvern – 3, dintre care 3 au fost admise;
  • Înalta Curte de Casație și Justiție – 1, dintre care 1 au fost admise;
  • Avocatul Poporului – 2, dintre care 2 au fost admise;
  • Deputați și senatori (aparținând grupurilor parlamentare ale PNL, USR, AUR, PSD, minorități) – 6, dintre care 4 au fost admise.

– art.146 lit. c) – constituționalitatea regulamentelor Parlamentului, sesizare formulată de un grup parlamentar – 1 dosar;

–  art.146 lit. d) – excepții de neconstituționalitate – 3.939 dosare; dintre acestea, 10 au fost ridicate direct de Avocatul Poporului, dintre care o sesizare a fost admisă;

– art.146 lit. e) – conflicte juridice de natură constituțională între autoritățile publice:  2 dosare (1 sesizare înaintată de către președintele Senatului, respinsă, și 1 sesizare a Guvernului, admisă);

–  art.146 lit. l) – controlul de constituționalitate al hotărârilor Senatului/Camerei Deputaților/Parlamentului – 7 dosare; dintre aceste sesizări, formulate de grupuri parlamentare ale senatorilor și/sau deputaților, două au vizat hotărâri ale Senatului și au fost respinse de Curte, iar restul de cinci au avut în vedere hotărâri ale Parlamentului, care au fost constatate ca fiind neconstituționale, a mai transmis CCR.

”Cea mai marcantă deosebire se observă cu privire la sesizările referitoare la controlul de constituționalitate al legilor anterior promulgării: dacă în 2020 acestea au atins un număr record, de 105 sesizări, în 2021 figurează doar 15 astfel de sesizări, ceea ce simbolizează, sub acest aspect, o revenire la normalitate”

CCR


Citește și:

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului