Ce se poate întâmpla în România, dacă tulpina Delta devine dominantă. Specialiștii din țara noastră trag un semnal de alarmă: „Un val patru este inevitabil”

Ce se poate întâmpla în România, dacă tulpina Delta devine dominantă. Specialiștii din țara noastră trag un semnal de alarmă: „Un val patru este inevitabil”
Sursa FOTO: Shutterstock
Publicat: 06/07/2021, 11:02
Actualizat: 06/07/2021, 11:10

Tulpina Delta a noului coronavirus, cea mai agresivă din cele apărute până acum, se răspândește rapid și agresiv în lume. Specialiștii sunt îngrijorați de această situație, în contextul în care transmiterea se face mult mai rapid în comunitate. Specialiștii românii vorbesc deja de un scenariu sumbru, în care tulpina să devină dominantă și în țara noastră, explicând ce s-ar putea întâmpla.

„Un val patru în România este inevitabil, dar probabil că vom asista la un val mai mic decât valul trei, pentru că înainte de valul trei am avut un număr mult mai mic de persoane vaccinate și sper că și numărul de persoane care vor ajunge să își piardă viață va fi mai mic”, a precizat medicul de familie Gindrovel Dumitra, adăugând că speră că numărul persoanelor spitalizate să fie mai mic.

Noua variantă face deja ravagii în Israel, unde 25% din persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu ambele doze au ajuns să fie spitalizate în stare gravă.

Totuși, specialiștii străini afirmă că este necesar ca Israelul, țara model privind rata de vaccinare, care depășește 70% în populația generală, să ofere și detalii referitoare la profilul celor care au ajuns spitalizați în stare gravă.

„Tulpina Delta a început să se răspândească în întreaga lume. Lucrul acesta s-a constatat în Marea Britanie, Israel și în SUA. Practic, are același comportament și cu celelalte tulpini de coronavirus care au circulat până în prezent. Singura îngrijorare e legată de faptul că, până în momentul de față, deși Israel a atins țintă nivelului de vaccinare, riscul ca populația să dezvolte infecția cu coronavirus pare că există”, a explicat, pentru Ziare.com, profesorul Doina Azoicai, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Un studiu publicat în revista Nature, la sfârșitul lunii iunie, pe cazuistică evaluată de compania Pfizer, arată că persoanele vaccinate cu schema completă au o protecție de 88% față de tulpină de tip Delta.

„Această informație legată de numărul de cazuri spitalizate cu tulpină Deltă în Israel începe să aducă o altă viziune vis-a-vis de modalitatea în care trebuie să luăm măsuri pentru că să fim protejați, chiar dacă suntem vaccinați și împotrivă tulpinii Deltă. În afară de informația această, trebuie aduse informații legate de categoriile de persoane care au fost vaccinate și totuși au dezvoltat infecția, necesitând spitalizarea”, a completat profesorul Azoicai.

Potrivit acesteia, dacă aceste persoane au fost din anumite categorii de risc care nu au avut capacitatea să răspundă la vaccin la niveluri de protecție optimale, e posibil să fi căpătat susceptibilitate, mai ales la un interval de timp după primirea celor două doze de vaccin.

„Să nu uităm că statul Israel a fost țara reper, pentru că a efectuat într-un ritm galopant vaccinarea. (…) Trebuie văzut care e statusul persoanelor care au dezvoltat infecția Deltă și la ce interval de timp față de a două doză de vaccinare au dezvoltat această infecție”, a mai spus epidemiologul.

La rândul sau, conferențiarul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că tulpină Delta poate să ridice probleme pentru că se regăsesc la ea mutații care s-au găsit și la celelalte variante.

„Această variantă este cu o transmisibilitate foarte crescută și cu niște caracteristici mai apare. În momentul în care crește mobilitatea, crește numărul de contacte, iar dacă crește numărul de contacte, crește riscul de infecție”, spune acesta.

Varianta Epsilon, mama tuturor mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Vaccinurile, ineficiente

Și mai grav, însă este faptul că o nouă variantă a coronavirusului stârnește îngrijorare în rândurile medicilor. A fost botezată „Epsilon” și este considerată de către specialiști „mama tuturor mutațiilor virusului SARS-CoV-2”.

Mult mai puternică decât Delta, această mutație dezvoltă o rezistență crescută atât la anticorpii generați de vaccinurile ARN mesager, cât și la cei produşi de infecția cu virusul SarsCoV2.

Ținând cont de caracteristicile care o fac unică, mutația Epsilon a fost deja inclusă în grupul variantelor de coronavirus care provoacă îngrijorare. Este vorba de așa-numitul VOC (Variants of concern).

CITEȘTE ȘI:


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Ce scrie în actul de divorț al Deei și al lui Dinu Maxer: "Ne-am uitat...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?