CET Craiova, amendat cu 100.000 de lei pentru poluare. „Peste tot este numai cenușă, ca anul ăsta nu a fost niciodată” | VIDEO

Publicat: 02/02/2022, 16:52

CET Craiova a fost amendat cu 100.000 de lei după ce zilele trecute un nor de cenușă a ajuns din nou deasupra orașului și a unei localități limitrofe.

Comisarii Gărzii de mediu spun că poluarea a atins cote alarmante și au cerut Complexul Eneregtic Oltenia, în subordinea căruia se află CET, să remedieze situația.

Locuitorii din zona în care sev află CET Craiova spun că la fiecare rafală de vânt praful de cărbune și zgura de la coșurile cazanelor se ridică în aer, iar zona este acoperită de cenușă. Oamenii se plâng că aerul devine irespirabil în zonă, iar acest lucru s-a întâmplat și la finalul săptămânii trecute.

„Este groaznic, copiii se îmbolnăvesc, nu putem să întindem rufe afară, nu putem să ieșim, ne intră cenușa și în ochi, și în par și peste tot, e dezastru. Tușesc, ei nu știu să se ferească le intră cenușă în guriță în momentul în care vorbesc, îi ținem mai mult închiși în casa decât să ieșim cu ei pe afară să ia și ei o gură de aer proaspăt. E dezastru”, a spus Ana Buică, o localnică.

Oamenii spun că problema este de ani buni, iar în acest an cantitatea de cenușă care ajunge în aer este tot mai mare.

„Peste tot e numai cenușă…ca anul ăsta nu a fost niciodată. Ma afectează, copiii deja au plecat, au zis că nu mai pot să stea în mizeria asta”, a mai spus Gheorghe Brînduș, un localnic.

Complexul Energetic Oltenia spun că fac anual reparații

Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia susțin că în fiecare an se fac reparații.

„În perioada la care faceți referire, a fost înregistrat cod galben de vânt cu viteze care au depășit 65 km/h. Rafalele au spulberat pulberile sedimentabile din zona cazanelor de ardere, unde se lucrează la sistemul de etanșări și reparații canale gaze arse. În depozitul de carbune există, doar în stiva doi, carbune stivuit și tasat. În această zonă nu sunt spulberări. Sistemul de benzi transportoare este parțial închis, iar sistemul de concasare este, din construcție, închis total. Anual sunt alocate sume pentru reparații în zonele în care se uzează etanșările existente și se impune înlocuirea acestora”, se arată într-un comunicat emis de Biroul Comunicare și Relații Publice de la Complexul Energetic Oltenia.

Comisarii Gărzii de Mediu Dolj au amendat din nou Complexul Energetic Oltenia, iar dacă nu remediază situația va fi suspendată autorizația de mediu.

„Echipa de comisari care a verificat terenul, cât și amplasamentul a constatat că există surse de spulberări de cenușă cauzate de lipsa de etanșeitate a instalațiilor, a cazanelor, a canalelor de ardere a gazelor. (… )A fost sancționat cu 100 de mii de lei, adică maxim și notificată Agenția de Protecția a Mediului să găsească împreună un plan de conformare astfel încât să nu mai avem acest aspect de spulberări de cenușă”, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-șef al Garzii de Mediu Dolj.

Locuitorii spun ca vor face proteste dacă situația nu se remediază. De altfel, deja se organizează ca în această sâmbătă să iasă în fața CET Craiova pentru a trage un semnal de alarmă.