CGMB votează din nou proiectul care prevede ca Nicușor Dan să nu mai reprezinte Municipalitatea în instanțe

CGMB votează din nou proiectul care prevede ca Nicușor Dan să nu mai reprezinte Municipalitatea în instanțe
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 28/01/2022, 10:03

Un proiect care prevede ca CGMB să achiziționeze „servicii de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică”, astfel încât primarul general să nu mai reprezinte Municipalitatea în instanțe, va fi supus votului în ședința consiliului de luni.

 Proiectul este asumat de toate partidele din Consiliul General al Municipiului București, însă, la ședința din decembrie a fost respins, după ce consilierii de la PNL au părăsit sala, iar cei de la PSD nu au participat deloc.

Prin acest proiect, consilierii generali vor ca Municipalitatea să fie reprezentată juridic în instanțe de o casă de avocatură, și nu de primarul general, așa cum s-a întâmplat din decembrie 2020 până în decembrie 2021.

„În data de 9 decembrie 2020, Nicușor Dan a fost împuternicit de către Consiliul General să-l reprezinte în instanță în eventualitatea în care un petent își dorește să dea în judecată CGMB.  De-a lungul anului, Nicușor Dan a reprezentat cu rea-voință și cu viclenie CGMB. A achiesat la multe dintre cererile petenților, îndeosebi ale celor de la Asociația Salvați Bucureștiul, iar consilierii generali vor să adopte un proiect prin care CGMB să achiziționeze servicii de consultanță și reprezentare juridică, astfel că nu va mai merge Nicușor Dan în instanțe să reprezinte Municipalitatea”, a declarat, pentru Gândul, Marius Pavel, consiler PSD.

Consilier USR: „Schimbăm forma, în sensul că vom avea o reprezentare cu o casă de avocatură, nu cu edilul general”

Inițiativa este susținută și de Cosmin Smighelschi, consilier USR.

„Primarul a avut un an de zile în care a fost mandatat să reprezinte Consiliul General. Acesta a expirat, și noi îl vom reînnoi, dar schimbăm forma, în sensul că vom avea o reprezentare cu o casă de avocatură, nu cu edilul general. Raționamentul este că ne dorim ca în cazul unor procese sau litigii – unele există deja -, să ne putem apăra obiectiv și fără a exista conflicte de interese”, a declarat Cosmin Smighelschi, pentru Gândul.

În referatul proiectului se arată că în prezent pot exista poziții procesuale diferite între CGMB și primarul general.

„Având în vedere posibilitatea existenței unei poziții procesuale diferite între Consiliul General al Municipiului Bucureşti și Primarul General al Municipiului București, și raportat la importanța reprezentării în justiție a actelor emise de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dar și a intereselor acestuia, se impune achiziționarea de servicii de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică a Consiliul General al Municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul care este introdus în ședința de luni a CGMB.