Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? 4 TEORII și semne de întrebare fără răspuns

Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? 4 TEORII și semne de întrebare fără răspuns
Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? | Foto - Profimedia Imageso
Publicat: 10/03/2023, 11:31
Actualizat: 10/03/2023, 11:33

Încă nu există răspunsuri clare după exploziile care au zguduit gazoductul Nord Stream în luna septembrie a anului 2022. Avariile ar fi putut fi cauzate de atacuri premeditate cu explozibili subacvatici, însă anchete desfășurate în mai multe țări nu au fost, încă, finalizate.

Imediat după sabotaj, comunitatea internațională a îndreptat un deget acuzator către Rusia, Kremlinul contraatacând și spunând că Marea Britanie și / sau SUA s-ar afla în spatele presupusului atac terorist. Printre țările care au apărut în această ”schemă” se află și Ucraina, astfel că ”actorii” plasați în mijlocul acestei ecuații sunt, deocamdată, patru.

  • Rusia
  • SUA
  • Marea Britanie
  • Ucraina

Procurorii germani care au anchetat cazul au anunțat că avariile produse la Nord Stream 1 și 2 au fost cauzate de sabotaj, o concluzie similară fiind făcută publică și de procurorii suedezi. Totuși, nu s-a transmis concret cine ar fi putut fi în spatele acestor explozii, neexistând dovezi indubitabile.

Reziduuri de explozibili, dar și mai multe ”obiecte străine”

Parchetul Suediei a confirmat – în luna noiembrie – că la ”locul crimei”, pe fundul mării, au fost descoperite reziduuri de explozibili, dar și mai multe ”obiecte străine”, la aproximativ 100 de metri sub suprafața Mării Baltice, aproape de insula daneză Bornholm.

Publicațiile New York Times și Die Zeit au lansat ipoteza că o grupare pro-ucraineană, însă nu neapărat susținută de Ucraina, ar fi pus la cale sabotajul.

Parchetul german, pe de altă parte, potrivit ultimelor informații din anchetă, a confirmat că a fost percheziţionată o navă – în luna ianuarie 2023 -, existând suspiciunea că transporta explozibili folosiţi în sabotaj. Anchetatorii germani au mai precizat că sunt în continuare investigate obiectele confiscate, identităţile presupușilor autori, dar și motivele care ar fi stat la baza acțiunii de sabotaj.

Prima teorie – Vladimir Putin și agresivitatea energetică

Potrivit Politico, pot fi formulate în acest moment patru teorii referitoare la sabotarea gazoductului Nord Stream, urmând ca desfășurarea ulterioară a evenimentelor să confirme măcar una dintre ele sau, deloc exclus, să aducă în prim-plan cu totul alte informații.

După exploziile de la gazoduct, degete acuzatoare au fost îndreptate către Kremlin și către Vladimir Putin. Mykhailo Podolyak – consilier al lui Volodymyr Zelenskyy – a explicat această ipoteză pe canalul său de Twitter, în data de  27 septembrie, chiar a doua zi după ce exploziile au fost detectate.

Acesta a fost tranșant și a etichetat incidentul drept ”nimic mai mult decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune față de UE”, la bază fiind  hotărârea Moscovei de a provoca ”panică înainte de iarnă” în legătură cu livrările de gaz către Europa. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut și el aluzie la implicarea Rusiei, iar Moscova, firește, a negat cu vehemență o astfel de teorie.

  • Conductele Nord Stream sunt, parțial, deținute de Gazprom din Rusia.
  • Până la momentul exploziilor, compania a anunțat o oprire ”nedeterminată” a conductelor Nord Stream 1, invocând probleme tehnice pe care UE le-a catalogat ca fiind ”pretenții false”.
  • Noile conducte Nord Stream 2, între timp, nu fuseseră niciodată aduse în serviciu. La câteva zile după ce Gazprom a anunțat închiderea la începutul lunii septembrie, Putin a emis o amenințare voalată că Europa va ”îngheța” dacă va respecta planul său de sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

Dar de ce ar arunca Rusia în aer gazoductul Nord Stream, din moment ce șantajul cu gazul – prin întreruperea furnizării – s-a dovedit deja eficient? 

Simone Tagliapietra – specialist în energie și membru senior la think tank-ul Bruegel – a declarat că este posibil – în cazul în care Rusia ar fi responsabilă de acest act de sabotaj – să fi existat diviziuni interne cu privire la o astfel de decizie.

”În acel moment, atunci când Vladimir Putin a decis să nu mai furnizeze (n.red. – gaz) Germaniei, mulți din Rusia s-ar fi putut împotrivi. Aceste contracte au fost o sursă importantă de venituri. Este posibil ca «durii Rusiei» să fi luat decizia de a pune capăt dezbaterii prin sabotarea gazoductului”, a spus Simone Tagliapietra, conform sursei citate.

A doua teorie – Marea Britanie a sabotat Nord Stream

Liderii din Federația Rusă au insinuat, la rândul lor, că în spatele sabotajului de la gazoductul Nord Stream s-au aflat fie Ucraina, fie aliații săi occidentali.

Dmitri Peskov – purtătorul de cuvânt al Kremlinului – a declarat la două zile după explozii că acuzațiile conform cărora Rusia este vinovată erau ”previzibile” și ”stupide”. Dmitri Peskov a mai transmis că Moscova nu are niciun interes să arunce în aer Nord Stream, fiindcă s-a pierdut o rută pentru aprovizionarea cu gaze către Europa.

După o lună de la sabotaj, Ministerul Rus al Apărării a lansat o acuzație dură, anume aceea că ”reprezentanții marinei britanice au participat la planificarea, sprijinirea și executarea” sabotajului. Totuși, nu au fost prezentate probe care să susțină această acuzație. Marea Britanie a mai fost acuzată și că a avut specialiști implicați în coordonarea unui atac ucrainean cu drone asupra Sevastopolului în Peninsula Crimeea.

Marea Britanie a negat o astfel de acuzație, transmițând că rușii doresc doar să mute atenția de la înfrângerile pe care le suferă pe frontul din Ucraina, totul ținând de frustrarea Moscovei.

A treia teorie – Operațiunile ”sub acoperire” ale SUA

Într-un interviu acordat pentru Berliner Zeitung, jurnalistul Seymour Hersh a precizat că ancheta pe care a efectuat-o a dus la concluzia că ”atacurile asupra conductelor Nord Stream au fost pregătite de guvernul SUA, cu sprijinul Norvegiei”.

”La sfârșitul lui septembrie 2022, opt bombe urmau să fie detonate lângă insula Bornholm din Marea Baltică , dintre care șase au explodat într-o zonă destul de plată. Au distrus trei dintre cele patru conducte majore Nord Stream 1 și 2. Conducta Nord Stream 1 a furnizat Germaniei și altor părți ale Europei gaze naturale foarte ieftine de mulți ani. Întrebarea a fost cine a făcut-o și de ce”, a declarat Seymour Hersh.

Acesta a reamintit și că președintele Joe Biden, într-o intervenție din luna februarie 2022, înainte de invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse, a declarat că SUA intenționează să oprească Nord Stream, insistând asupra Nord Stream 2 și spunând ”promit că vom putea face asta”. Jurnalistul Seymour Hersh a mai spus, în timpul acestui interviu, că administrația americană nu numai că a transmis că poate face asta, dar avea și toate mijloacele necesare.

”În Marina Statelor Unite există unități care se ocupă de submarine, există și un comandament de inginerie nucleară. Și există o echipă de mine. Zona minelor subacvatice este foarte importantă și avem specialiști pregătiți în ea. O locație centrală pentru educația lor este un mic oraș de vacanță numit Panama City, în Florida. Antrenăm oameni foarte buni acolo și îi angajăm. Minerii subacvatici sunt de mare importanță, de exemplu pentru a curăța intrările blocate în porturi și pentru a arunca în aer lucrurile care stau în cale. 

De asemenea, pot arunca în aer conductele de petrol subacvatice ale unei anumite țări. Nu întotdeauna fac lucruri bune. Pentru grupul de la Casa Albă era clar că ar putea arunca în aer conductele. Există un exploziv numit C4 care este incredibil de puternic, mai ales la nivelul pe care îl folosesc. Poate fi controlat de la distanță cu dispozitive sonar subacvatice”, a acuzat Seymour Hersh (mai multe detalii AICI).

Casa Albă a descris povestea lui Hersh drept ”ficțiune complet falsă”.

A patra teorie – O barcă misterioasă

Ultimele informații apărute aduc în atenție o misterioasă barcă în care s-ar fi aflat șase persoane. Potrivit acestor rapoarte, o ambarcațiune care a pornit din portul german Rostock s-a oprit, ulterior, la insula daneză Christiansø.

Procurorul federal al Germaniei a confirmat, așa cum precizam mai sus, că o navă suspectată că transporta explozibili a fost percheziționată în luna ianuarie. În același timp, unii dintre cei aproximativ 100 de locuitori ai micuței insule Christiansø au declarat pentru TV2 din Danemarca că poliția a efectuat anchete pe insulă.

  • Boris Pistorius – ministrul german al Apărării – a avertizat, totuși, că nu trebuie trase concluzii cu privire la ultimele rapoarte, adăugând și că există posibilitatea să fi fost derulată o ”operațiune sub steag fals” care să plaseze Ucraina în postura de ”vinovat”.
  • Serviciul Danez de Securitate și Informații a transmis că ancheta lor este în curs.
  • Un purtător de cuvânt al Autorității de Procuratură a Suediei a declarat că informațiile vor fi făcute publice atunci când vor fi disponibile.

Podolyak – consilierul lui Volodimir Zelensky – a scris, tot pe Twitter, că deja îi place ”să colecteze teorii amuzante ale conspirației” despre ceea ce s-a întâmplat cu Nord Stream, dar a ținut să precizeze, încă o dată, că Ucraina ”nu are nimic de-a face” cu asta și ”nu are nicio informație despre grupurile de sabotaj pro-ucrainene”.


Citește și:

EXCLUSIV | Descoperire rarisimă – ”Micul Jurnal Intim” al Reginei Maria, o ”bijuterie a sufletului ei”. Academician Georgeta Filitti: ”Pagini întregi în care femeia aceasta trăiește numai bucuria de a ști că există acest om. Și omul acesta se numește Barbu Știrbey” (GALERIE FOTO)

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)

După dezvăluirile GÂNDUL, PNL Sector 1 cere Clotildei Armand să-l demită urgent pe consilierul Dragoș Constantin

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

Aflată în exil, Svetlana Tikhanovskaya, liderul opoziției din Belarus, a fost CONDAMNATĂ la 15 ani de închisoare: ”Înaltă trădare și conspirație pentru preluarea puterii”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun