Cine BLOCHEAZĂ noua Lege a Protecției Consumatorilor? Șeful ANPC tranșează problema zborurilor anulate de Wizz Air

Cine BLOCHEAZĂ noua Lege a Protecției Consumatorilor? Șeful ANPC tranșează problema zborurilor anulate de Wizz Air
Publicat: 25/09/2023, 10:56
Actualizat: 25/09/2023, 10:57

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat duminică, despre zborurile anulate că noua lege a Protecţiei Consumatorilor este blocată în Parlament de către o anumită formaţiune politică, la Comisia de industrii, foarte apropiată de cei de la Wizz Air.

Șeful ANPC punctează și faptul că în acel proiect este un articol ce poate să le dea pârghiile necesare pentru a interveni, pentru că ”operatorii economici străini sunt obligaţi să aibă reprezentativitate pe teritoriul României”.

Preşedintele ANPC a declarat la Prima News că în cazul zborurilor anulate autoritatea nu are pârghiile necesare pentru a lua măsuri şi să sancţioneze o companie care îşi desfăşoară activitatea administrativ şi juridice pe teritoriul altei ţări europene.

”Trebuie ca prin Centrul European al Consumatorilor, structură europeană, să fie anunţată autoritatea din ţara respectivă”, a spus Constantinescu, el precizând că i-a invitat pe reprezentanţii din România ai Wizz Air şi ”au avut o atitudine mai mult decât fermă.”

”Ministerul Transporturilor, prin domnul secretar de stat Bogdan Mândrescu, i-a invitat la o video întâlnire, s-au pus tranşant problemele şi au fost continuate discuţiile înclusiv până la nivelul săptămânii trecute de către Autoritatea noastră. Am înţeles că au rămas undeva la două zeci şi ceva de consumatori ce nu şi-au primit banii înapoi”, a mai spus Horia Constantinescu, el arătând că Ministerul Economiei, coordonatorul ANPC, a invitat la o discuţie faţă în faţă reprezentanţii companiei Wizz Air şi s-au stabilit clar o serie de măsuri.

Şeful ANPC a subliniat că ”noua lege a Protecţiei Consumatorilor, iniţiată de deputatul PSD Laura Vicol, după 30 de ani, Autoritatea desfăşurându-şi activitatea după o Ordonanţă din 1992, este ”blocată de către o anumită formaţiune politică, la Comisia de industrii, foarte apropiată de cei de la Wizz Air”.

Acolo este un articol ce poate să ne dea pârghiile necesare”, a afirmat Horia Constantinescu, el explicând că în legea aflată în Parlament, ”operatorii economici străini sunt obligaţi să aibă reprezentativitate pe teritoriul României.”

Zboruri Wizz Air întârziate, pasageri disperați

Gândul a primit numeroase sesizări din partea pasagerilor disperați, privind întârzierile foarte mari ale avioanelor Wizz Air. Pasagerii care au fost nevoiți să stea cu orele prin aeroporturi după ce cursele le-au fost amânate se plâng că nu primesc nicio explicație pentru întârzierea zborurilor.

Numai în perioada 22 iunie – 5 iulie, peste 200 de curse Wizz Air au avut cel puțin 30 de minute întârziere și 13 au fost anulate, conform celor mai recente date transmise de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

Recent, a avut loc un incident într-un avion Wizz Air. Pasagerii unei curse de la București la Roma au trăit clipe de coșmar, în condițiile în care instalația de aer condiționat a aeronavei nu funcționa. Unui copil i s-a făcut rău, iar restul pasagerilor se luptau să reziste făcând-și vânt cu diverse pliante găsite în avion.

În ciuda numeroaselor probleme, compania din Ungaria nu poate fi amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, deoarece legislația românească actuală nu permite sancționarea firmelor cu sediul în altă țară.

Necazurile provocate de Wizz Air par fără sfârșit după ce cursele anulate în ultima clipă, cu pasageri uitați în diverse aeroporturi europene sau întârzierile repetate ale unor zboruri au devenit deja un obicei al companiei cu sediul la Budapesta.

Dacă în cazul companiei românești Blue Air, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a putut să ia măsuri și să aplice amenzi-record, de ordinul milioanelor de euro, în cazul Wizz Air, ANPC este legată de mâini și de picioare.

După amânarea sau anularea a sute de curse aeriene ale Wizz Air, șeful ANPC, Horia Constantinescu, a explicat, pentru Gândul, că instituția pe care o conduce nu poate amenda operatorii cu sedii în alte țări. Horia Constantinescu a precizat că proiectul legislativ care ar urma să permită ANPC să aplice sancțiuni și în astfel de cazuri a fost blocat în Parlament de către parlamentarii USR.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Pasagerii nimănui. Wizz Air amână sau anulează zboruri și nimeni nu justifică de ce. Cine vrea explicații, plătește un euro pe minut

Zeci de curse Wizz Air amânate sau anulate, ANPC nu poate da amenzi! Horia Constantinescu: Legea e blocată în comisii. USR favorizează bătaia de joc

Andreea Raicu, după 18 ore întârziere a zborului de la Milano la București. „Wizz nu este o opțiune niciodată”

EXCLUSIV | Cum a pierdut o familie din București 1.000 de euro din cauza Wizz Air. „Mi-au dat mail că zborul este anulat cu două ore înainte”

Pățania unor români afectați de anularea zborului WIZZ Air dintre Praga și București. „Nu ne-au oferit cazare și masă. Ni s-a spus să ne descurcăm”

Wizz Air reduce în august numărul de zboruri din România. Ce opțiuni au clienții care au cumpărat deja bilet

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii