Cine este, de fapt, în acte Evgheni Prigojin. „Constituția” grupării Wagner, găsită la percheziții, îl detronează pe fostul „bucătar” al lui Putin

Cine este, de fapt, în acte Evgheni Prigojin. „Constituția” grupării Wagner, găsită la percheziții, îl detronează pe fostul „bucătar” al lui Putin
Publicat: 10/07/2023, 17:51
Actualizat: 10/07/2023, 17:53

Procurorii ruși au găsit în locuința lui Evgheni Prigojin, percheziționată săptămâna trecută, un document de pus în ramă care arată, cel puțin în acte, cine este „comandantul” grupării de mercenari Wagner. Deși multă lume îl consideră pe Prigojin personajul-cheie al grupării, documentul găsit demonstrează cu totul și cu totul altceva. Reamintim că Prigojin a apărut în centrul discuțiilor puterii de la Kremlin, după ce acesta – deși, era considerat omul de încredere al Putin – a incitat la rebeliune armată, cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus.

Cercetătorul independent Chris Owen, citând informațiile apărute pe canalele de Telegram din Rusia, lansează pe pagina sa de Twitter o informație care îl poziționează altfel pe Progojin în sfera de influență a temutei grupări de mercenari.

O premieră: „constituția” fondatoare a Grupului Wagner

Mai exact, documentul semnat pe 1 mai 2014 pare să fie actul constitutiv al grupării de mercenari, acesta numindu-l pe Prigojin „directorul” organizației paramilitare Wagner, în timp ce Dmitri Utkin, un fost militar al forțelor speciale rusești, este descris drept „comandantul” celor din gruparea Wagner.

„Un document înrămat, aparent fotografiat în casa lui Evgheni Prigojin, prezintă ceea ce pare a fi „constituția” fondatoare a Grupului Wagner. Acesta este semnat de Prigojin (care este numit „director”) și de Dmitri Utkin, fondatorul Wagner (comandantul)”, susține cercetătorul.

Apariția acestui document confirmă, în premieră, că în interiorul organizației fostul militar era considerat comandantul mercenarilor, nu „bucătarul lui Putin.”

Documentul a fost fotografiat în timpul perchezițiilor pe care procurorii ruși le-ar fi efectuat acasă la Prigojin marțea trecută, potrivit ziarului Izvestia, cel care două zile mai târziu a difuzat în premieră imagini din timpul acestora.

Prevederi ale „Constituției” grupării Wagner: „directorul” Prigojin și „comandantul” Utkin

Documentul semnat de „directorul” Prigojin și „comandantul” Utkin trasează responsabilitățile celor doi, invocând „situația dificilă” din Ucraina și „necesitatea de a proteja Donbasul”, descris drept „inima Rusiei”, potrivit informațiilor hotnews.ro.

Care sunt atribuțiile lui Prigojin, așa cum sunt stipulate de document:

  • să furnizeze arme;
  • să furnizeze fonduri;
  • să asigure garanții pentru familiile mercenarilor uciși și răniți;
  • să garanteze muncă permanentă;
  • să asigure protecție în fața legii ruse care interzice activitățile mercenare;
  • să rezolve toate disputele pe cale colegială;
  • să ia parte în persoană la activități;
  • să nu se ridice împotriva poporului rus;

Care sunt atribuțiile lui Utkin:

  • să aleagă echipa de mercenari;
  • să instruiască bărbații;
  • să „scape” de dezertori;
  • să asigure interdicția consumului de alcool și droguri;
  • să folosească pe deplin cunoștințele militare și experiența și să ducă la capăt sarcinile trasate;
    să nu se ridice împotriva lui VVP n.r. (probabil o referință la Vladimir Vladimirovici Putin);
  • să nu mintă sau înșele, să spună mereu lucrurilor pe nume.

Cine este misteriosul Utkin?

Utkin, în vârstă de 53 de ani, este un personaj puțin cunoscut inclusiv în spațiul informațional rusesc, una dintre puținele fotografii publice cu acesta datând din decembrie 2016, când a fost decorat la Kremlin cu Ordinul Curajului de către președintele Vladimir Putin, precizează sursa citată.

Dmitri Utkin este un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.
Fost locotenent colonel, Utkin ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina.

Acesta este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Vladimir Putin: „Ne confruntăm cu o trădare”

Reamintim că Vladimir Putin a susținut, după încercarea de rebeliune a celui pe care mulți îl consideraui omul său de încredere – un discurs televizat în fața națiunii. Președintele rus a punctat atunci că forțele armate au primit instrucțiuni precise pentru a opri această insurgență, dar i-a avertizat pe „trădători” că vor fi aduși în fața justiției.

Oficialul de la Kremlin a făcut, de asemenea, apel la oamenii lui Wagner să „pună capăt participării lor la aceste acțiuni criminale”, afirmând că „toți cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători.”

„Ne confruntăm cu o trădare”, a denunțat Vladimir Putin, avertizând că „cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a promis el.

„Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru”, a declarat Vladimir Putin în discursul televizat adresat națiunii.

„Avem nevoie ca toate forțele să fie unite”, a spus președintele rus, referindu-se la „o lovitură de cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru Rusia.”

„Președintele a greșit profund, noi suntem patrioții patriei noastre”

Evgheni Prigojin, cunoscut oficial drept șeful grupării de mercenari Wagner, a răspuns rapid la acuzațiile lui  Vladimir Putin. Acesta i-a transmis președintelui rus că a greșit profund” atunci când i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare” și de faptul că „au înfipt un cuțit în spatele” armatei ruse.

Prigojin a adăugat că mercenarii Wagner sunt „patrioți” care nu își doresc „ca țara să trăiască în continuare în corupți și minciună.”

„În legătură cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, a FSB-ului sau a altcuiva, să se predea. Nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a spus Prigojin, într-o declarație audio publicată pe Telegram.

Prigojin, „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi

Evgheni Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus.” De asemenea, el a făcut apel la ruși să se alăture trupelor sale sau să nu le opună rezistență.

Şeful Wagner afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

CITEȘTE ȘI:

Prigojin a declanșat REVOLUȚIA în Rusia! / Moscova, sub teroare, orașul Rostov pe Don a „căzut” în mâinile Wagner! – VIDEO

ULTIMA ORĂ! Putin, primul AVERTISMENT după revolta lui Prigojin. „Ne confruntăm cu o trădare, responsabilii vor fi aduși în fața justiției”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple