Cine mai salvează Casa Macca din București? Bijuteria arhitecturală, lăsată în paragină. Aurel Pop, Academia Română: „Am rămas profund întristat”

Publicat: 25/06/2021, 09:00

Povestea tristă a Casei Macca din București continuă și este departe a se încheia. Considerată una dintre cele mai frumoase case din București, clădirea de pe strada Henri Coandă este într-o stare jalnică și parcă doar o minune o mai ține în „picioare”. Statul român se chinuie de ani de zile să restaureze această bijuterie arhitecturală din centrul Capitalei.

Casa Macca din București, donată statului român de soții Elena și Petre Macca, familie de origine greacă, este tot mai degradată, de la an la an.

Clădirea, ridicată  între anii 1891 – 1900, după planurile arhitectului John-Elisee Berthet, este o adevărată bijuterie în stil eclectic, cu influențe baroce, dar statul român, prin instituțiile sale, nu reușește să o restaureze și să o conserve.

În clădire funcționează de foarte mulți ani Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, oblăduit de Academia Română, care nu a reușit să găsească soluții pentru a reface monumentul istoric de pe „Henri Coandă”.

„La Academia Română a fost mereu o lipsă teribilă de bani. Când în sfârșit s-au găsit resursele pentru a reface Casa Macca, s-a organizat o licitație, la care, însă, nu a participat nimeni. Am rămas și eu profund întristat de această situație, dar am înțeles că s-au reluat licitațiile”, a declarat pentru Gândul președintele Academiei Române, Aurel Pop.

O soluție de salvare a clădirii a venit de la Institutul Național al Patrimoniului (INP), care a inclus Casa Macca, în anul 2020, în Programul Național de Restaurare a monumentelor istorice, program aprobat și finanțat de către Ministerul Culturii.

Licitația de la Casa Macca, reluată în urma contestațiilor

Până acum, inițiativa INP nu a avut succes.

„S-a organizat o licitație (în 2020 – n.r.), dar s-au făcut mai multe contestații, iar procedura de achiziție a fost reluată. A doua procedură a început acum aproximativ două luni și este în evaluare”, a declarat pentru Gândul Daniel Subașu, director adjunct al INP.

Practic, la Casa Macca se așteaptă acum finalizarea procedurii de achiziție, la care s-au înscris șase ofertanți, iar în prezent nu se știe când vor începe lucrările de restaurare.

„Este o procedură foarte stufoasă, acum ne aflăm în evaluare tehnică. Fiecare ofertă are detalii tehnice de aproape 2.000 de pagini, în care se propun modul de lucru, tehnologia, materialele. Suntem în perioada în care trimitem clarificări, care mai durează aproape o lună. Ulterior,  dacă se declară un câștigător, trebuie să treacă perioada de contestații. Și cred că vor fi din nou, pentru că se poartă”, explică Daniel Subașu.

Peste 4,4 milioane de euro pentru restaurarea Casei Macca

Dacă vor fi demarate, lucrările ar trebui să dureze patru ani, iar investiția este în valoare de 22 de milioane de lei (peste 4,4 milioane de euro).

„Va fi o lucrare de conservare – restaurare foarte complicată, casa are foarte multe componente artistice, pictură murală, piatră, stucaturi, va fi un șantier școală. Acolo ai ocazia să vezi cam tot ce se poate restaura”, a adăugat Daniel Subașu, director adjunct al INP.

După ce a fost donată statului român de către familia colonelului Petre Macca, clădirea a devenit sediul Muzeului Național de Antichități. Ulterior, în 1952, clădirea a devenit Institutului de Arheologie, care din anul 1992 poartă numele istoricului și arheologului Vasile Pârvan.

Casa Macca este poziționată într-o zonă selectă a Capitalei, între străzile Dacia și Nicolae Iorga, foarte aproape de Piața Romană. Are intrarea în stradă Henri Coandă, iar prin spatele curții se poate ieși pe Calea Victoriei. În apropierea Casei Macca sunt Ambasada Italiei și cea a Germaniei.

Clădirea are pereții scorojiți, nu mai are aproape deloc tencuială și pare o casă părăsită. Din palatul grandios al începutului de secol 20, a rămas doar imaginea dezolantă a unei clădiri care a trecut prin războaie, comunism și nepăsare.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului