Palatul Cantacuzino, construit de „Nababul”, se degradează tot mai mult. Casa Memorială „George Enescu” a ajuns și ea în paragină | Foto – Video

Publicat: 10/06/2021, 09:00

Una dintre cele mai frumoase clădiri din București, un adevărat simbol al Capitalei, Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, este aproape în paragină. Mai mult, Casa Memorială George Enescu, unde a locuit marele compozitor, care se află în curtea Palatului, este într-o stare avansată de degradare. Deși este o licitație în derulare pentru consolidarea Palatului, Ministerul Culturii nu a reușit să stabilească până în prezent un câștigător, din cauza mai multor contestații.

Superbul Palat de pe Calea Victoriei, construit între anii 1901-1903 după planurile arhitectului Ioan D. Berindei, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit ,,Nababul”, a ajuns acum aproape de paragină, cu pereții scorojiți și cu elementele decorative degradate și măcinate de timp.

În curtea clădirii construite în stil academist francez, care adăpostește în prezent Muzeul George Enescu, se găsește și Casa Memorială a marelui compozitor, dar care arată deplorabil, cu o scară exterioară sprijinită în mai multe șipci.

Și ca o încununare a disprețului față de monumentele istorice din București, clădirea, denumită și „Casa cu Lei”, are montate la mansardă mai multe termopane albe, dreptunghiulare, așezate pe frumoasele arcade ale bijuteriei arhitecturale.

Gardul Palatului Cantacuzino se poate prăbuși pe trotuar

Mai mult, gardul Palatului pare că se prăbușește pe trotuarul de pe Calea Victoriei.

Ministerul Culturii a organizat încă din 2018 o licitație pentru consolidarea Palatului și a Casei Memoriale George Enescu, dar care încă este în desfășurare.

„Cu privire la procedura de licitație deschisă organizată pentru atribuirea contractului de Execuție lucrări pentru obiectivul de investiție «Consolidare, restaurare și amenajare Muzeul Naţional ”George Enescu” – Palatul Cantacuzino, Casa memorială și Anexa», precizăm că procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de execuție lucrări pentru obiectivul anterior menționat a fost inițiată în data de 09.02.2018. În perioada 2018-2020 procedura de achiziție a fost contestată de mai multe ori de către părțile implicate”, se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii, la solicitarea Gândul.ro.

Procedura de licitație deschisă a fost organizată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Managament a Proiectului, iar valoarea investiției este de aproape 7 milioane de euro.

„Lucrările necesare sunt specifice intervențiilor asupra unui monument istoric, respectiv lucrări de consolidare structură, restaurare elemente de arhitectură și componente artistice și reabilitare sisteme de instalații”, mai spun reprezentanții Ministerului Culturii.

Din momentul în care se va declara un câștigător al proiectului, lucrările vor mai dura 2 ani.

„Din 2018, au fost mai multe contestații și procese, dar procedura este aproape de finalizare, și în curând se va declara un câștigător. Au fost doi participanți principali și s-au contestat succesiv, după care s-a mers mai departe în justiție în legătură cu mai multe detalii tehnice din caietul de sarcini”, a declarat, pentru Gândul, Bogdan Trîmbaciu, directorul Unitații de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

Muzeul George Enescu, deschis în Palat din 1956

După moartea „Nababului”, din anul 1913, Palatul a intrat în posesia fiului său, Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria Rosetti-Tescanu.

Maria Rosetti s-a căsătorit, după moartea lui Mihail G. Cantacuzino, cu marele compozitor George Enescu, în anul 1937. Cei doi au locuit între 1945-1946 în casa din spatele palatului, devenită ulterior Casa Memorială.

În anii ’40, Palatul a adăpostit sediul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, iar apoi, din 1947, Institutul de Studii Româno-Sovietice. După moartea lui George Enescu, din 1955, Maria Rosetti a donat Palatul statului român, cu scopul înfiinţării muzeului dedicat memoriei compozitorului. Din 19 iunie 1956, aici funcţionează Muzeul „George Enescu”.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
UNGURII uimesc absolut pe toată lumea! Decizia luată la Budapesta este absolut fabuloasă
Prințul William a umilit-o crunt pe Meghan Markle! Lovitură imensă. Ce i-a făcut?
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...