Palatul Cantacuzino, construit de „Nababul”, se degradează tot mai mult. Casa Memorială „George Enescu” a ajuns și ea în paragină | Foto – Video

Publicat: 10/06/2021, 09:00

Una dintre cele mai frumoase clădiri din București, un adevărat simbol al Capitalei, Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, este aproape în paragină. Mai mult, Casa Memorială George Enescu, unde a locuit marele compozitor, care se află în curtea Palatului, este într-o stare avansată de degradare. Deși este o licitație în derulare pentru consolidarea Palatului, Ministerul Culturii nu a reușit să stabilească până în prezent un câștigător, din cauza mai multor contestații.

Superbul Palat de pe Calea Victoriei, construit între anii 1901-1903 după planurile arhitectului Ioan D. Berindei, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit ,,Nababul”, a ajuns acum aproape de paragină, cu pereții scorojiți și cu elementele decorative degradate și măcinate de timp.

În curtea clădirii construite în stil academist francez, care adăpostește în prezent Muzeul George Enescu, se găsește și Casa Memorială a marelui compozitor, dar care arată deplorabil, cu o scară exterioară sprijinită în mai multe șipci.

Și ca o încununare a disprețului față de monumentele istorice din București, clădirea, denumită și „Casa cu Lei”, are montate la mansardă mai multe termopane albe, dreptunghiulare, așezate pe frumoasele arcade ale bijuteriei arhitecturale.

Gardul Palatului Cantacuzino se poate prăbuși pe trotuar

Mai mult, gardul Palatului pare că se prăbușește pe trotuarul de pe Calea Victoriei.

Ministerul Culturii a organizat încă din 2018 o licitație pentru consolidarea Palatului și a Casei Memoriale George Enescu, dar care încă este în desfășurare.

„Cu privire la procedura de licitație deschisă organizată pentru atribuirea contractului de Execuție lucrări pentru obiectivul de investiție «Consolidare, restaurare și amenajare Muzeul Naţional ”George Enescu” – Palatul Cantacuzino, Casa memorială și Anexa», precizăm că procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de execuție lucrări pentru obiectivul anterior menționat a fost inițiată în data de 09.02.2018. În perioada 2018-2020 procedura de achiziție a fost contestată de mai multe ori de către părțile implicate”, se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii, la solicitarea Gândul.ro.

Procedura de licitație deschisă a fost organizată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Managament a Proiectului, iar valoarea investiției este de aproape 7 milioane de euro.

„Lucrările necesare sunt specifice intervențiilor asupra unui monument istoric, respectiv lucrări de consolidare structură, restaurare elemente de arhitectură și componente artistice și reabilitare sisteme de instalații”, mai spun reprezentanții Ministerului Culturii.

Din momentul în care se va declara un câștigător al proiectului, lucrările vor mai dura 2 ani.

„Din 2018, au fost mai multe contestații și procese, dar procedura este aproape de finalizare, și în curând se va declara un câștigător. Au fost doi participanți principali și s-au contestat succesiv, după care s-a mers mai departe în justiție în legătură cu mai multe detalii tehnice din caietul de sarcini”, a declarat, pentru Gândul, Bogdan Trîmbaciu, directorul Unitații de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

Muzeul George Enescu, deschis în Palat din 1956

După moartea „Nababului”, din anul 1913, Palatul a intrat în posesia fiului său, Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria Rosetti-Tescanu.

Maria Rosetti s-a căsătorit, după moartea lui Mihail G. Cantacuzino, cu marele compozitor George Enescu, în anul 1937. Cei doi au locuit între 1945-1946 în casa din spatele palatului, devenită ulterior Casa Memorială.

În anii ’40, Palatul a adăpostit sediul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, iar apoi, din 1947, Institutul de Studii Româno-Sovietice. După moartea lui George Enescu, din 1955, Maria Rosetti a donat Palatul statului român, cu scopul înfiinţării muzeului dedicat memoriei compozitorului. Din 19 iunie 1956, aici funcţionează Muzeul „George Enescu”.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu