Ciolacu s-a săturat de minciunile lui Nehammer și anunță că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen

Publicat: 15/09/2023, 09:15
Actualizat: 15/09/2023, 21:51

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că țara noastră va acționa în instanță Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la spațiul Schengen. 

UPDATE | Marcel Ciolacu: „Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”

„Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru.
Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiției. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, vineri dimineață, pe Facebook.

Știrea inițială

Marcel Ciolacu a afirmat, pentru publicația austriacă Der Standard, că prejudiciul adus României „se ridică la cel puțin două procente din PIB”. El a precizat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta se va opune din nou integrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

„Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă România va apela la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria menține veto-ul.

În decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a respins vehement posibilitatea ca România să dea în judecată Austria: „Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a declarat Iohannis la 14 decembrie 2022.

El a respins acuzațiile Austriei cu privire la migrație: „Nu este adevărat nici ceea ce susține Nehammer, adică că prin România are loc o migrație foarte activă”.

Marcel Ciolacu: Spania va introduce aderarea României la Schengen pe agenda Consiliului UE din octombrie sau decembrie

Redăm pasajul referitor la Schengen, din interviul acordat de premier publicației austrice.

DER STANDARD: Ce strategie aveţi pentru a-l convinge pe cancelarul austriac să renunţe la veto-ul împotriva aderării la Schengen?

Marcel Ciolacu: Cancelarul Karl Nehammer ne-a informat cu doar câteva zile înainte de reuniunea Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei româneşti. Ceea ce nu pot să accept este nici explicaţia că veto-ul Schengen are legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine acum aderarea României la spaţiul Schengen şi se va asigura că această chestiune va fi repusă pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al miniştrilor de Interne. Toate celelalte state – cu excepţia Austriei – susţin, de asemenea, aderarea României. De asemenea, nu este adevărat ceea ce spune Nehammer, şi anume că există o creştere a migraţiei prin România. Am introdus şi noi controale comune la frontieră cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuţie. Cu toate acestea, în cazul în care cancelarul Nehammer îşi va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiţie pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare.

DER STANDARD: Dacă Nehammer spune din nou nu, veţi merge la Curtea Europeană de Justiţie?

Marcel Ciolacu: Categoric, da!

DER STANDARD: Cât de costisitor ar putea fi pentru Austria un proces care s-ar solda cu succes (pentru România)?

Marcel Ciolacu: Suficient! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puţin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai grav este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că, în mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia şi-a depus cererea de aderare în urmă cu aproximativ patru, cinci ani. România şi Bulgaria ar fi putut să blocheze aderarea, dar noi nu am făcut asta.

Avem acum un agresor în Europa şi de aceea acum ar fi fost cel mai important moment pentru noi să ne arătăm solidaritatea în cadrul UE. Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi să pretinzi securitate la nivel european şi să te aştepţi să faci parte din proiectul Sky Shield alături de România şi alte state UE, adică să vezi cum România face un efort financiar pentru a consolida apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental cum este aderarea la Schengen!

Inițiativa europeană Sky Shield a fost lansată de Germania în august 2022 și include 17 țări. Obiectivul acesteia este să coordoneze mai eficient și, dacă este necesar, să pună în comun proiecte de achiziții pentru apărarea aeriană terestră.

Printre țările implicate se numără: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.

Austria preferă o ceartă cu toată Europa și tot nu vrea România în Schengen

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că România și Bulgaria au dovedit de nenumărate ori că, deja, fac parte din Schengen, arătând „cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările de migranţi”.

„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim, în sfârşit, fără nicio întârziere!” – Ursula von der Leyen.

Austria a reacționat imediat prin vocea ministrului său de Interne.

„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa. În multe ţări se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner.

„La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine – Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei

Roberta Metsola „pune tunurile” pe Austria: „Se calculează prejudicii financiare”

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că în prezent se efectuează evaluări cu privire la prejudiciile financiare cauzate de decizia Austriei de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Mai mult, aceste prejudicii nu se referă doar la impactul financiar, ci și la negarea acestor țări a unuia dintre cele mai mari beneficii europene: libertatea de mișcare, spune șefa Parlamentului European.

Cu 12 ani în urmă, Comisia Europeană a decis că aceste țări ar trebui să intre în spațiul Schengen, iar Parlamentul European a subliniat că nu există niciun motiv legal sau politic pentru ca aceste țări să fie excluse de la libertatea de mișcare oferită de Uniunea Europeană”, a subliniat Roberta Metsola la Strasbourg.

Sorin Grindeanu cere prejudicii de 2% din PIB-ul României

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, a solicitat o analiză a costurilor suplimentare pentru țară ca urmare a respingerii intrării în spațiul Schengen din partea Austriei, care a utilizat dreptul de veto.

Potrivit declarațiilor ministrului, prejudiciul total ar putea atinge aproximativ 2% din PIB, adică aproximativ 6 miliarde de euro.

„În decembrie, când s-a luat această decizie (de către Austria – n. red.) de a respinge aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, s-a luat o decizie pentru țări care așteptaseră ani de zile pentru un răspuns negativ. Cum putem justifica un astfel de mesaj, noi, ca europeni?”, a adăugat Metsola în deschiderea sesiunii parlamentare europene de la Strasbourg, potrivit ZF.ro

Factură de 11 miliarde de euro pentru blocada Austriei

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a mers personal în Parlamentul de la Viena unde a lasat factura pe care austriecii trebuie să o plătească pentru decizia de a bloca complet nejustificat aderarea României la Schengen.

Această factură pe un an de zile este în cuantum de peste 11 miliarde de euro, ce trebuie să fie plătită românilor după ce au fost privați de dreptul de liberă circulație în spațiul Schengen, scrie Podul.ro.

Austria și Olanda au blocat, prin veto, la Consiliul Uniunii Europene pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022 cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria. Dacă de principiu, cu partea olandeză lucrurile erau ca și rezolvate, Austria rămâne totuși un ghimpe în coasta României și refuză categoric extinderea stpațiului Schengen pentru noi și vecinii bulgari.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cum comentează un expert în politică europeană decizia României de a ataca Austria în instanță: „Așteptam o poziție mai fermă”

EXISTĂ UN PRECEDENT! Curtea de Justiție a găsit Austria vinovată într-un proces cu România & alte state europene

EXCLUSIV | Victor Ponta, despre „cartoful fierbinte” al aderării și acționarea în instanță a Austriei: „Salut decizia curajoasă și legitimă

EXCLUSIV| „Leacul” românesc la „NEIN-ul” austriac. Europarlamentar: „Putem bloca, la rândul nostru, decizii favorabile Austriei”

EXCLUSIV | Titus Corlățean, fost ministru de Externe: Austria a devenit un hub rusesc. Nu poți să procedezi cu mănuși

EXCLUSIV| România scoate „artileria grea” în fața lui Nehammer. Analist: „Un gest de demnitate românească în dosarele în care are legitimitate morală”

„Nu mai putem fi sclavii dorințelor unuia sau altuia”. Corina Crețu salută decizia lui Marcel Ciolacu de a ataca la CJUE un nou veto austriac

EXCLUSIV | România vs Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene? Răzvan Nicolescu: „Este un demers cu șanse mari de reușită”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni