EXCLUSIV | Cum comentează un expert în politică europeană decizia României de a ataca Austria în instanță: „Așteptam o poziție mai fermă”

EXCLUSIV | Cum comentează un expert în politică europeană decizia României de a ataca Austria în instanță: Așteptam o poziție mai fermă
Publicat: 15/09/2023, 11:18
Actualizat: 15/09/2023, 12:15

Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale și lector la Universitatea din București, a comentat pentru Gândul informația momentului – anunțul premierului Marcel Ciolacu pentru publicația austriacă Der Standard – că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. Interlocutorul Gândul susține că inițiativa României este una bună, punctând că era așteptată mai demult o poziție mai fermă a țării noastre în toată această chestiune. 

Pe de altă parte, analistul politic punctează, ținând cont de modul în care funcționează Uniunea Europeană – de cum este construită arhitectura instituțională a acestei – rămâne de văzut cum va fi tratată această speță, dar și cum va reuși România să demonstreze, cu argumente juridice, că Austria are ceva împotriva țării noatre, blocând un proces la care suntem îmdreptăți să luăm parte atât noi, cât și bulgarii.

Austria a spus „NEIN” la aderarea României la Schengen

Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.

Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.

„Avem în Consiliul de miniștri, un vot care este predominant cel cu majoritate calificată. S-a discutat de o flexibilizare”

„Inițiativa sigur că este bună. Știm foarte clar că în Austria vor fi alegeri anul viitor și chestiunea  migrației este una extrem de sensibilă și cine va ataca sau nu va ataca această problemă, va putea să fie sau nu câștigător. Este un mecanism normal și ne așteptam mai demult ca România să aibă o poziție mai fermă în toată această chestiune. Sunt convins că cei care sunt în jurul premierului Ciolacu, în special ministrul de Externe, vor putea construi un caz care să fie acceptat și să vedem în ce măsură el va funcționa.

Întrebarea mea ar fi cum va putea fi construit un caz la Curtea de Justiție, astfel încât România să demonstreze cu argumente juridice – bazate pe tratat și pe modul de funcționare – că Austria are ceva împotriva României, că blochează un proces la care România și Bulgaria sunt îndreptățite să aplice. Asta este cumva așteptarea mea să vedem în ce context și cum poate fi construit la Curtea de Justiție, pe baza tratatelor, un asemenea caz.

Atâta vreme cât structura instituțională, despre care s-a vorbit foarte mult, că blochează procesul de extindere a UE, că blochează foarte multe mecanisme, discutându-se în viitoarele tratate de o flexibilizare. Avem, de altfel, în Consiliul de miniștri, un vot care este predominant cel cu majoritate calificată. Nu este o majoritate simplă, este una mai importantă, dar nu permite aceste blocaje, nu numai pe dosarul acesta important pentru noi, ci pentru foarte multe alte inițiative europene, care vor să împingă mai degrabă Uniunea pentru mai multă integrare și cooperare.”

„Ar trebuie puțin explicat modul în care funcționează Uniunea Europeană și văzut ce se poate face”

Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale susține că, în toată această ecuație, avem un triunghi intituțional.

„O Comisie Europeană care este un fel de executiv tehnic – este echivalentul guvernelor naționale – și practic două camere ale Parlamentului, una o reprezintă Parlamentul European – care reprezintă cetățenii UE și acest Consiliu de miniștri, care reprezintă, practic, poziția statelor. Așa cum este construită arhitectura instituțională, încă de la început, Consiliul de miniștri, adică puterea de reprezentare a statelor a fost întotdeauna mai importantă decât a Parlamentului.

Nimeni nu a vrut, cel puțin, la începuturile Uniunii  să piardă din puterea pe care o au deciziile la nivelul statelor. Așa că, orice ar spune la momentul acesta Comisia Europeană – și într-adevăr a spus în multe rânduri – decizia până nu vom schimba tratatele aparține consiliului. Și atâta vreme cât decizia în consiliu se ia în felul acesta și poziția Austriei a fost una clară și reafirmată acum după poziția președintei CE, sincer nu avem ce să facem.

Totuși, există în tratatele Uniunii și Comisia Europeană este cea care garantează respectarea tratatelor uniunii o serie întreaga de prevederi privind modul în care funcționăm, statul de drept, economia de piață și ea este cea care declanșasează proceduri de infringement sau de sancționare împotriva statelor care încalcă tratatul”, conchide expertul consultat de Gândul.

Marcel Ciolacu nu mai are nicio milă de Austria

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”.

Oficialul român a precazat că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.

De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată.

”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

”Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”

Premierul Ciolacu a respins acuzațiile Austriei legate de migrație, făcând referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică