Desființarea unor instituții din Primăria Sectorului 1 nu era ”problemă urgentă”, proiectul trebuia discutat public înainte – motivarea Tribunalului București

Desființarea unor instituții din Primăria Sectorului 1 nu era ”problemă urgentă”, proiectul trebuia discutat public înainte - motivarea Tribunalului București
Publicat: 19/04/2021, 13:25
Actualizat: 19/04/2021, 15:54

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a vrut să desființeze mai multe instituții din cadrul autorității locale pe care o conduce fără să respecte normele elementare din administrație. Proiectul privind desființarea unor instituții, printre care și Administrația Piețelor, nu a fost pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local și nici anterior nu a fost anunțat pentru dezbatere publică, scrie judecătorul de la Tribunalul București care a decis suspendarea Hotărârii Consiliului Local. 

În decembrie 2020, după propunerea primarului Clotilde Armand, în Consiliul Local al Sectorului 1 s-a decis desființarea mai multor instituții din subordine, respectiv Administrația Piețelor, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice, pe motiv că ar fi „găuri negre”.

Hotărârea Consiliului Local Sector 1 a fost atacată în instanță de Sindicatul Angajaților Administrației Domeniului Public (ADP). La finalul lunii martie, Tribunalul București au decis să suspende hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1.

Unul dintre motivele pentru care instanța a decis suspendarea hotărârii este că edilul de la Sectorul 1 a propus desființarea instituțiilor din subordine „pe șest”, fără să respecte procedura administrativă în acest cazuri. Practic, proiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinției Consiliului Local, ci pe ordinea suplimentară, iar ceilalți consilieri nu au avut timp suficient să îl studieze.

„Din procesul verbal de ședință din data de 04.12.2020 (…) reiese că hotărârea ce face obiectul cauzei nu a figurat pe convocatorul pentru ședința și pe proiectul de ordine de zi aflat în acel convocator. Acest proiect de hotărâre a fost pus în discuție pe o ordine de zi suplimentară (…), care a fost comunicată în seară zilei de 03.12.2020 către consilieri și nu s-a aflat la niciun moment în dezbatere publică”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București.

Magistratul care a judecat contestația susține că primăria condusă de Clotilde Armand era obligată să introducă proiectul de desființare a instituțiilor din subordine pe ordinea de zi a ședințe Consiliului Local.

Mai mult, desființarea instituțiilor nu era o ”problemă urgentă” și deci nu se justifica punerea lui pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului Local Sector 1 din 4 decembrie 2020.

„Proiectul trebuie adus la cunoștință locuitorilor”

Judecătorul și-a argumentat decizia de suspendare a horărârii Consiliului Local și în baza faptului că proiectul trebuia să fie pus în dezbatere publică anterior discutării lui în ședința CL Sector 1.

”Proiectul ordinii de zi a ședinței consiliului local se aduce la cunoștință locuitorilor comunei, ai orașului sau ai municipiului/subdiviziunii administrativ-teritoriale prin mass- media, prin afișarea pe pagina de internet a unității administrativ-teritoriale sau prin orice alt mijloc de publicitate”, a mai notat judecătorul în motivare.

Judecătorul de la Tribunalul București a dispus suspendarea executării Hotărârii 291 din 4 decembrie 2020 a Consiliului Local Sector 1, până când instanța de fond se pronunță în cazul cererii de anulare. Decizia este executorie și ea trebuie pusă de îndată în aplicare.

Deși există o hotărâre a instanței, primarul Clotilde Armand nu a luat în calcul în proiectul de buget al Sectorului 1 și finanțarea acelor instituții din subordine care au fost desființate prin hotărârea din decembrie.

Consilierii PNL de la Sectorul 1 au anunțat luni că vor solicita scoaterea proiectului de buget de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local și vor cere refacerea urgentă a acestuia, apoi supunerea lui dezbaterii publice.

Termenul pentru votarea bugetului se apropie. Este inacceptabil că din 30 martie, de când Tribunalul București a emis decizia de suspendare a HCL 291/2020, primarul și aparatul executiv nu au luat nicio măsură pentru a reveni în legalitate. De aproape trei săptămâni, primarul se încăpățânează cu un proiect de buget ilegal, iar pentru PNL încălcarea legii este o linie roșie peste care nu vom trece niciodată. O somăm public să înceteze aceste scandaluri inutile și să respecte decizia Tribunalului București”, a spus Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Oana Roman şi Marius Elisei, imagine ULUITOARE. Doar în filmele pentru adulţi vezi aşa ceva
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Cătălin Măruţă a rămas mască! Nu-şi putea imagina asta. Toată lumea a văzut ce s-a...
NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...