CNSAS a transmis alte peste 2.600 de documente despre zeci de ofițeri de Securitate care au recrutat sute de minori în ultimii ani ai regimului comunist

CNSAS a transmis alte peste 2.600 de documente despre zeci de ofițeri de Securitate care au recrutat sute de minori în ultimii ani ai regimului comunist
Sursa foto: Mediafax
Publicat: 19/01/2022, 11:28

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunțat că a transmis, în 12 ianuarie 2022, Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 2.680 documente identificate în arhiva proprie, cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist.

Potrivit unui comunicat al insituției, CNSAS continuă identificarea documentelor necesare instrumentării probaţiunii în dosarul deschis de Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma sesizării depuse în 2021.

Sunt sesizate posibile infracțiuni contra păcii și omenirii

Sesizarea in rem a fost transmisă în una mai a anului trecut și se referea la posibile infracțiuni contra păcii și omenirii comise de foști ofițeri de Securitate și Miliție.

La acea dată, într-o primă fază, în centrul sesizări s-au aflat, 43 de ofiţeri de Securitate, aceștia fiind acuzați că au recrutat nu mai puțin de 696 de elevi care nu împliniseră 18 ani, „cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România”.

Potrivit CNSAS, abuzurile la care se face referire au fost sistematice, vizând grupuri mari de persoane minore, iar cei 43 de foști ofițeri ai Securității trebuie aduși nu numai în fața opiniei publice, dar și a Justiției.

„Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii. În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. CNSAS va informa opinia publică cu privire la stadiul desfăşurării acestui demers”, au transmis reprezentanții CNSAS, în luna mai.

Ulterior, în luna noiembrie 2021, CNSAS a anunțat că a trimis, între iulie – octombrie, 6.702 documente din arhiva proprie către procurorii militari, documente cu privire la activitatea desfăşurată de 169 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 2.300 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult