Comisia Europeană: Parchetul European va deveni operațional de la 1 iunie pentru a supraveghea bugetul UE

Comisia Europeană: Parchetul European va deveni operațional de la 1 iunie pentru a supraveghea bugetul UE
Publicat: 26/05/2021, 18:02

Parchetul European (EPPO) își va începe misiunea de a proteja fondurile UE de corupție și fraude sub conducerea procurorului șef Laura Kövesi.

Astăzi, Comisia a confirmat oficial că Parchetul European (EPPO) va începe să funcționeze de la 1 iunie.

„Suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kovesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei”, şi-a exprimat satisfacţia vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova, citată într-un comunicat al executivului UE.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a afirmat că lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene.

„Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, a spus Reynders.

Înființat prin Regulamentul (UE) 2017/1939 din 12 octombrie 2017 și finanțat din bugetul UE, EPPO este primul birou de urmărire penală supranațional responsabil cu investigațiile și urmăririle penale.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE, fiind primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE, precum şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Acesta investighează și urmează urmărirea penală următoarele tipuri de fraude și alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE:

  • fraude legate de cheltuieli și venituri;
  • fraude legate de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și valorează cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea banilor a activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupție activă și pasivă sau deturnare care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care activitățile sale se concentrează asupra comiterii infracțiunilor împotriva bugetului UE.

Parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi şi al cărui sediu este la Luxemburg ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar.

În total, 22 de state membre ale UE au participat la cooperare (Danemarca, Suedia, Irlanda, Ungaria și Polonia au refuzat să se alăture), câte un procuror european pentru fiecare stat membru participant, plus alt personal. În plus, procurorii europeni delegați aflați în statele membre fac parte din organismul independent.

Două state dintre cele 22 participante, Slovenia şi Finlanda, nu şi-au desemnat nici acum procurorii delegaţi, iar Comisia Europeană le-a subliniat să o facă cât mai repede.

Anul trecut, Luxemburg l-a numit pe Gabriel Seixas la colegiul de procurori al corpului. EPPO estimează că se va ocupa de 3.000 de cazuri de fraudă atunci când va deveni pe deplin operațional, potrivit Seixas.

În prezent, echipa de 130 de angajați va crește la 240 în 2022

EPPO își va desfășura investigațiile și urmăririle în deplină independență față de Comisie, de alte instituții și organisme ale UE, precum și de statele membre. Acesta va completa activitatea și va coopera cu alte organisme și agenții ale UE, precum OLAF, Eurojust și Europol, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la parchetul european. EPPO este de așteptat să investigheze în cele din urmă aproximativ 3.000 de cazuri pe an.

Dintre statele UE, cele care nu participă la acest mecanism de cooperare judiciară consolidată sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce studii are Pavel Bartoş? Ce salariu primeşte de la Pro TV? Dar stai să...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce studii are Pavel Bartoş? Ce salariu primeşte de la Pro TV? Dar stai să...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Vești proaste pentru persoanele nevaccinate din România. Decizia Guvernului este clară
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Doliu uriaș! A murit una dintre ultimele actrițe ale Epocii de aur. Era o legendă
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...