Comisia intenționează să dea drumul la fonduri în valoare de 13 miliarde de euro pentru Ungaria, în timp ce caută ajutor pentru Ucraina

Comisia intenționează să dea drumul la fonduri în valoare de 13 miliarde de euro pentru Ungaria, în timp ce caută ajutor pentru Ucraina
Publicat: 03/10/2023, 10:05
Actualizat: 04/10/2023, 21:01

Comisia Europeană se pregătește să deblocheze 13 miliarde de euro din fonduri UE către Ungaria, în prezent înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, într-o mișcare care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului blocului și o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina, titrează Financial Times.

Eliberarea fondurilor, care au fost înghețate din decembrie anul trecut, ar marca o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va fi de acord cu nicio creștere a bugetului UE până când Ungariei nu va fi restabilit accesul la banii europeni.

Comisia intenționează să deblocheze fonduri de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie, au declarat trei oficiali informați despre discuții pentru FT. Doi dintre aceștia au spus că liderul de la Budapesta a fost deja informat de acest demers, din dorința de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului.

Orice decizie de a debloca plățile către Budapesta este probabil să provoace indignare în rândul parlamentarilor europeni, care au cerut în repetate rânduri o linie dură împotriva guvernului lui Orbán. Parlamentul însă, nu are puterea formală de a bloca plățile către capitaluri, dar poate reține un potențial acord privind creșterea bugetului UE.

Kievul a făcut și el un pas înapoi în relația cu Budapesta, anunțând luni că a scos banca ungară OTP de pe lista sponsorilor de război. Potrivit Agenției Naționale Anticorupție (NAKH), ​​decizia a fost luată deoarece reprezentanții companiilor și țărilor în cauză au ajuns la un acord pentru a pune capăt cooperării cu Rusia.

Ungaria, fonduri suspendate din decembrie 2022

În decembrie anul trecut, UE a înghețat fondurile de coeziune alocate Ungariei în valoare de 22 de miliarde de euro, după ce a decis că nu respectă normele care protejează drepturile omului și statul de drept. Fondurile de coeziune sunt concepute pentru a ajuta membrii mai puțin dezvoltați ai blocului de 27 de țări să reducă decalajul investițional și să-și îmbunătățească infrastructura.

Tot în decembrie 2022, Ungaria s-a opus prin veto unui ajutor financiar în valoare de 18 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru Ucraina. (detalii AICI)

Ungaria a adoptat reforme judiciare în mai, ca răspuns la solicitările de la Bruxelles – care ar permite Comisiei să deblocheze 13 miliarde de euro, mai mult de jumătate din fondurile înghețate, au declarat oficialii sub rezerva anonimatului pentru publicația Financial Times.

Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei, a declarat că Bruxelles-ul a scris guvernului ungar pe 26 septembrie, cerând „clarificări” cu privire la unele detalii ale reformelor.

Progresele în restabilirea accesului Ungariei la fondurile UE au loc în timp ce oficialii de la Bruxelles încearcă să obțină sprijin unanim pentru bugetul său sporit înainte de sfârșitul anului, în special pentru a asigura continuarea ajutorului financiar pentru Kiev.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIVITATE NAȚIONALĂ | GÂNDUL dezvăluie cine pune presiune pe Guvern: MAFIA PĂCĂNELELOR!

VIDEO | Sorin Grindeanu „tranșează” subiectul unei alianțe PSD-PNL în alegeri: „Astăzi, NU există argumente pentru liste comune”

VIDEO | Marcel Ciolacu: Bariera Schengen e ultima rămășiță a divizării Europei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...