Conferința Digitală Live „Smart Estate”. Cătălin Secăreanu (Cometex): „Tendința pe piață este una de expansiune”/ Pesimismul din 2020, înlocuit de optimism | VIDEO

Publicat: 27/07/2021, 12:05
Actualizat: 27/07/2021, 13:16

Piața imobiliară a intrat într-o nouă etapă, de optimism și chiar exuberanță, după ce în prima parte a anului trecut, în starea de urgență impusă pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, semnalele privind evoluția sectorului economic erau pesimiste, consideră reprezentantul unui important dezvoltator și investitor din zona de retail, Cătălin Secăreanu, invitat al Conferinței digitale LIVE „Smart Estate”, organizată de Gândul.

Cătălin Secăreanu, director de investiții și leasing al companiei Cometex, care este compania de dezvoltare imobiliară a Grupului Altex, respectiv dezvoltator și investitor pe zona de retail, vede tendințe pozitive pentru evoluția pieței imobiliare în 2021.

„Observăm că am intrat într-un nou ciclu de dezvoltare economică. Dacă e să vorbim de tendințe și orientări pe piață, tendința este una de expansiune. Adică pesimismul pe care îl simțeam în 2020, odată cu criza indusă de noul coronavirus și situația neplăcută pe care am trăit-o cu toții, s-a transformat într-un optimism poate, aș putea spune, exuberanță”, a comentat Cătălin Secăreanu.

Măsurile de stimulare economică decise de guvern au fost de ajutor pentru companii, consideră  Secăreanu. „Criza pe care unii sau alții o prognozau, o profețeau, nu s-a întâmplat. Observăm că creditul este în continuare ieftin, iar perspectivele economice sunt pozitive. Faptul că suntem parte a «imperiului» european și că vor intra surse suplimentare de capital prin PNRR se traduce într-o continuă expansiune, cel puțin în perioada imediat următoare”, consideră reprezentantul Cometex, invitat al Conferinței digitale LIVE „Smart Estate”, organizată de Gândul marți, 27 iulie.

Americanii tatonează piața

Investițiile imobiliare din 2020 au fost de aproximativ un miliard de euro în România, respectiv a fost estimată la 900 milioane de euro în 2020, în creștere cu 30% față de nivelul înregistrat în 2019 (694 milioane de euro), fiind singura țară din regiune care a înregistrat un trend ascendent, potrivit agenției de consultanță imobiliară JLL România.

Sursele au fost în principal capital austriac, sud-african sau din orientul Mijlociu, preciezează reprezententantul Cometext, care dezvăluie că, potrivit informațiilor de pe piață, sunt semne că se pregătesc tranzacții destul de mari cu capital american, jucător care ar urma să intre pe piață și care tatonează terenul.

„Randamentele pentru produsele core, pentru produsele prime s-au menținut în jurul valorii de 7% pentru produsele birouri și retail, deși birourile au fost – toată lumea intuiește sau știe – au fost destul de afectate din cauza măsurilor impuse de guvern ca urmare a coronavirusului, oamenii au trebuit să lucreze de acasă și clădirile s-au golit – iar în ceea ce privește industrialul, sunt undeva la 8%”, spune Cătălin Secăreanu.

Potrivit invitatului la conferința Gândul, aceste yield-uri sunt în continuare scădere pentru că există apetit pentru piață și, în plus, zone de investiții în real estate una care istoric se manifestă ca o umbrelă în fața inflației, pe care acum începem să o simțim din cauza stimulentelor majore, injecțiile de capital injectate de băncile centrale.

Reprezentantul Cometex a explicat că obiceiurile de consum au fost schimbat de pandemie, iar lumea tinde să meargă spre orașele terțiare. Exită apetit, interes pentru aceste orașe care nu au fost colonizare cu astfel de proiecte de retail, a spus Cătălin Secăreanu, care a detaliat ultimele investiții ale companiei.

„Planul nostru de expansiune este foarte ambițios, luăm în considerare majoritatea orașelor din România”, a conchis invitatul Gândul.

Conferința digitală LIVE „Smart Estate” a fost organizată de Gândul pentru a urmări ultimele evoluții ale pieței imobiliare, iar invitații au abordat temele specifice sectorului din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al cumpărătorilor finali. Conferința a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Citiți și:

Conferința Digitală Live „Smart Estate” – Marți, 27 iulie, de la ora 10.00, în direct online din studioul Gândul Live

Conferința Smart Estate. Tudor Cartianu, CEO Delta Studio: „Vrem să fim un integrator, să le dăm clienților o variantă de Design & Build” | VIDEO

Conferința Smart Estate. Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management: „Suntem mai degrabă o națiune de proprietari decât de investitori” | VIDEO

Conferința Smart Estate. Lucian Anghel, CEO Energypal: „Trebuie să avem în vedere mai multe aspecte atunci când vorbim despre energia smart” | VIDEO

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...