În data de 11 iunie 2025, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) are loc conferința privind „Investigarea infracțiunii de mituire a funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale”, în materializarea acțiunilor asumate instituțional în cadrul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Conferința este deschisă de Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, cu participarea unor reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai unor membri din cadrul Secretariatului OCDE și ai unor experți internaționali anticorupție.
„Din perspectivă instituțională, cazurile de mituire a funcționarilor străini necesită capacități specifice de investigare, inclusiv abilitatea de a urmări fluxurile financiare între jurisdicții, de a obține probe prin asistență judiciară reciprocă și de a evalua mecanismele de conformitate corporativă.
Această anchetă a fost desfășurată în strânsă coordonare cu autoritățile din Statele Unite. Cazul reflectă atât natura transfrontalieră a mitei străine, cât și importanța practică a cooperării internaționale în investigarea unor astfel de fapte”, a declarat în discursul său Marius Voineag.
În cadrul conferinței, destinată formării profesionale a procurorilor și ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, sunt abordate aspecte privind Convenția Anti-mită a OCDE și implementarea standardelor acesteia de către România.
De asemenea, sunt explorate detecția, cazuistica relevantă în investigarea infracțiunii menționate de competența DNA, mecanismele de cooperare internațională, inclusiv prin prisma abordării cazurilor multijurisdicționale.
„În calitate de jurisdicție supusă evaluării periodice de către Grupul de Lucru Anti-Mită al OCDE, România a beneficiat de recomandări structurate și de perspective comparative.
Aceste evaluări au evidențiat domeniile care necesită îmbunătățiri, inclusiv necesitatea de a clarifica definiția juridică a funcționarului public străin, de a consolida sancțiunile și de a extinde cadrul răspunderii penale a persoanelor juridice.
Suntem, în continuare, ferm angajați în punerea în aplicare a acestor recomandări”, procurorul-șef al DNA”, a mai declarat Marius Voineag.
Citește și: