Coșmarul facturilor mărite la ENERGIE și gaze ar putea reveni din toamnă. Dumitru Chisăliță: „Va fi mai mult decât o dublare în facturi”

Coșmarul facturilor mărite la ENERGIE și gaze ar putea reveni din toamnă. Dumitru Chisăliță: „Va fi mai mult decât o dublare în facturi”
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 31/08/2023, 08:26

Românii se confruntă cu perspective sumbre în ceea ce privește costurile energetice începând din toamnă, deoarece se așteaptă ca facturile la energie și gaze să crească semnificativ, atrage atenția Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Eliminarea subvențiilor la energiear va determina o dublare instantanee a facturilor pentru consumatori și o creștere a profiturilor furnizorilor cu cel puțin 25%. Aceasta este concluzia unei analize realizate de România Inteligentă.

Experții avertizează că procesul de renunțare la sprijinul statului va fi mult mai complex decât acordarea acestor subvenții în primul rând.

Dumitru Chisăliță a explicat: „Fiecare client are un contract semnat cu un furnizor de energie și gaze la un anumit preț, stabilit în trecut, în 2022 sau 2021, și acest preț este acum semnificativ mai mare. Dacă, de exemplu, legislația de plafonare ar fi abrogată în mod brusc, s-ar reveni automat la prețurile din contract, care sunt mult mai ridicate.”

O analiză efectuată în București, comparând două facturi, una pentru energie electrică și una pentru gaze naturale, a indicat că se așteaptă cel puțin o dublare a costurilor cu energia electrică și o creștere semnificativă, mai mult decât dublă a costurilor cu gazele naturale.

Acest proces va necesita o implementare atentă și o analiză detaliată, pentru a evita o explozie a facturilor pentru români, a avertizat Chisăliță, potrivit Antena 3.

Ministrul Energie dă asigurări că prețul plafonat va mai continua

Prețul gazelor rămâne plafonat cel puțin până la primăvara viitoare, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Stocurile pentru această  iarnă vor ajunge la 90% din necesar peste două săptămnâni. În cazul unei ierni deosebite, România va apela la rezervele de gaze din Azerbaidjan, unde ţara noastră are la dispoziţie o capacitate suplimentară de un miliard de metri cubi.

Întrebat dacă facturile românilor la gaze şi energie electrică vor rămâne plafonate ca anul precedent şi dacă sunt bani la buget pentru a acoperi diferenţa de cost, ministrul Energiei a răspuns: „E o întrebare foarte bună pentru Ministerul Finanţelor”.

„Noi ca Minister al Energiei am susţinut întotdeauna că trebuie să existe o protejare pentru consumatorii vulnerabili şi în special în segmentul casnic, iar pentru casnic discutăm mai ales de întreprinderile mici şi mijlocii, de companiile româneşti care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive.

Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a completat ministrul PNL.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto