Cristian Diaconescu, despre un eventual refuz al Austriei pentru aderarea României la Schengen: „Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Cristian Diaconescu, despre un eventual refuz al Austriei pentru aderarea României la Schengen: „Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Cristian Diaconescu/ Foto: Mediafax
Publicat: 20/11/2022, 17:08
Actualizat: 22/11/2022, 09:43

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, este de părere că Lucian Bode, actualul ministru de Interne, ar trebui să ia legătura urgent cu omologul său austriac, care, citat de presa din Austria, ar fi declarat că nu este de acord cu aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spațiul Schengen. Într-un interviu pentru un ziar austriac, Gerhard Karner ar fi declarat că „nu este momentul să votăm asupra extinderii acum”. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu este de părere că România are mari șanse să adere la spațiul Schengen.

O veste proastă pentru România a venit vineri din presa austriacă, unde, ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, ar fi declarat că se opune aderării țării noastre, a Bulgariei și a Croației la Spațiul Schengen.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac.

„Ministrul austriac de Interne ar trebui întrebat de către ministrul de Interne român de ce a făcut acele declarații și trebuie să ceară lămuriri. Trebuie să ia legătură urgent, dacă încă nu a făcut-o, cu ministrul austriac, și să poarte un dialog, dar trebuie să discute cu toți miniștrii de Interne, pentru că este o problemă o eventuală opoziție a Austriei”, a declarat, pentru Gândul, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Potrivit politicianului, Acordul Schengen este unul tehnic, iar blocajele care s-au făcut până în prezent în ceea ce privește aderarea României au fost de natură politică.

Cristian Diaconescu: „Toate blocajele de până acum au fost de natură politică”

„Acordul Schengen este în special un acord tehnic, care acreditează statele membre să asigure, pe de-o parte, libera circulație, nu doar a persoaneler și a mărfurilor, ci și a serviciilor și a capitalurilor.

Pe de altă parte, în ceea ce privește gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, din 2011 până astăzi s-au făcut patru sau cinci rapoarte consecutive, de natură tehnică, prin care s-a legitimat cererea României de a fi stat membru al Acordului Schengen.

Toate blocajele de până acum au fost de natură politică. Nu a apărut niciun element care, la un moment dat, să pună în contradicție solicitarea României cu ceea ce presupune mecanismul Schengen”, susține Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe precizează că aderarea României se va face doar cu acordul unanim al statelor europene.

„Solidaritatea și coeziunea europeană, conform tratatelor constitutive, ne obligă să avem încredere în instituțiile europene, pe de altă parte sunt state care contrazic, cel puțin prin declarații, acest aspect, și este o problemă.

La 8 decembrie nu se votează, este ca la NATO. Trebuie să intri cu decizia deja agreată, și doar se constată că există consens în unanimitate. În egală măsură, dacă acest consens nu se agreează, nu se pune pe agendă tema.

Șansele să aderăm, din punctul meu de vedere, sunt foarte mari, dar aici responsabilitatea revine părții române, pentru că noi suntem cei care solicităm”, a mai declarat pentru Gândul Cristian Diaconescu.

Ziarul Gândul a solicitat un punct de vedere de la ministrul de Interne, Lucian Bode, cu privire la declarațiile ministrului austriac, însă, până la ora transmiterii acestui articol, Lucian Bode nu a oferit un răspuns.

Pe de altă parte, potrivit deputatului PNL Pavel Popescu, premierul Olandei „se agită în aceste zile” pentru a influența și alte state să refuze aderarea României.

„Refuz să iau în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen”

„Refuz să iau în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Sau scenariul amânării până la un alt moment „potrivit”.

Două țări se opun momentan: Olanda și Austria. Cu mențiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi și mai mult clubul celor două țări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc și cocaină columbiană.

Nu voi comenta înainte de 8 decembrie ce a făcut sau ce nu a făcut România de a ajuns în situația aceasta.

Dar dacă (Doamne ferește) România nu intră în Schengen până la sfărșitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România”, susține Pavel Popescu.

O decizie asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spaţiul Schengen este programată să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne .

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei ţări ar trebui să adere fără întârziere la zona liberă de circulaţie Schengen.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...