Cristian Popescu Piedone revine pe scaunul de PRIMAR al Sectorului 5, după ieșirea din închisoare. Prefectura: „Nu există nicio restricţie legală”

Cristian Popescu Piedone revine pe scaunul de PRIMAR al Sectorului 5, după ieșirea din închisoare. Prefectura: „Nu există nicio restricţie legală”
Cristian Popescu Piedone / FOTO - Facebook
Publicat: 21/06/2023, 15:24
Actualizat: 21/06/2023, 15:36

Prefectura Capitalei anunță, miercuri, că, în urma deciziei instanței supreme, Cristian Popescu Piedone „are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală”.

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv”, conform unui comunicat al Prefecturii.

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei, precizează instituția.

„Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”, a transmis, miercuri, Prefectura Capitalei.

Cristian Popescu Piedone, eliberat din închisoare după 1 an

Piedone a avut câștig de cauză în recursul în casație depus la ICCJ în cazul sentinței din dosarul „Colectiv”. Aceasta este o cale extraordinară de atac, iar judecătorii instanței supreme au decis, miercuri, să anuleze pedeapsa de 4 ani pe care o primise fostul edil al Sectorului 4. El va fi eliberat după ce a executat un sfert din pedeapsă, respectiv 1 ani din cei 4 dispuși prin decizia magistraților de la Curtea de Apel București. (Detalii suplimentare despre subiecte AICI…)

Fostul primar al Sectorului 5 a fost condamnat, definitiv, la jumătatea lunii mai a anului 2022, de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Sentința s-a dat la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 62 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de detenție.

Pe lângă faptul că i-au redus pedeapsa la jumătate, magistrații Curții de Apel București l-au scos și de pe lista celor care trebuie să plătească daune urmașilor celor decedați și persoanelor care au suferit răni în urma tragediei de la Colectiv, din noaptea de 30 octombrie 2015.

Instanța a dispus plata unor despăgubiri care, cumulate, se ridică la câteva zeci de milioane de euro pentru familiile victimelor.

CITEȘTE ȘI:

FOTO-VIDEO. Copiii lui Cristian Popescu Piedone își așteaptă tatăl la poarta Penitenciarului Jilava. „După 8 ani de chin, e liber să facă ce vrea el”

Motivul pentru care Piedone a primit doar 4 ani de închisoare în dosarul „Colectiv”. „Este practic imposibil ca acesta să verifice îndeplinirea condițiilor legale pentru toate documentele pe care le semnează”

Piedone, înainte de verdict în Dosarul Colectiv: „Nu sunt fată mare. Îmi pare rău că nu am fost jigodie”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...