Criza Bugetului la Sectorul 1. Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei: „Clotilde Armand blochează totul dintr-un orgoliu mărunt” | EXCLUSIV

Criza Bugetului la Sectorul 1. Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei: „Clotilde Armand blochează totul dintr-un orgoliu mărunt” | EXCLUSIV
Publicat: 26/03/2023, 09:00

Sorin Chiriță, președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene (ADRPE) și fost city manager al Capitalei, a analizat pentru Gândul situația Sectorului 1, care, în prezent, nu are un buget aprobat. Potrivit lui Sorin Chiriță, administrația condusă de Clotilde Armand este în prezent blocată și riscă să piardă și cotele din impozitul pe venitul global.

Marți, 28 martie, va avea loc o nouă încercare de dezbatere a proiectului de buget al Sectorului 1. Practic, primarul Clotilde Armand a convocat o nouă ședință de Consiliu Local pentru introducerea pe ordinea de zi a bugetului, în condițiile în care, la ședințele anterioare, edilul a lipsit.

Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei, este de părere că Sectorul 1 este în prezent într-un blocaj financiar și administrativ.

„O primărie fără buget nu poate să-și încaseze cotele din impozitul pe venitul global”

„O primărie fără buget nu poate să-și încaseze cotele din impozitul pe venitul global. Practic, nu vor mai avea bani de funcționare. Conform legii, dacă nu își aprobă bugetul la termen, nu mai pot primi cotele din impozitul global. Și au trecut cele 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat. Primăria Sectorului 1 este nevoită să meargă pe orice achiziție cu 1 pe 12 din bugetul aprobat anul trecut. Nu văd cum pot funcționa în acest ritm.

Practic, Primăria Sectorului 1 este una blocată, nu poate face nimic, mai ales investiții. De asemenea, nu poți face reabilitări de școli, cofinanțări la fonduri europene”, a precizat Sorin Chiriță, pentru Gândul.

Fostul city manager al Capitalei a mai declarat că vinovatul principal pentru această situație este primarul Sectorului 1.

„Clotilde Armand nu a știut să-și negocieze o majoritate pentru a trece un proiect de buget”

„Din punctul meu de vedere, de vină pentru această situație este primarul Clotilde Armand, care nu a știut să-și negocieze o majoritate pentru a trece un proiect de buget rezonabil. Dacă nici măcar dânsa, ca inițiator pentru un proiect atât de important, nu vine să-și prezinte bugetul în ședința de Consiliu Local, este o mare problemă.

Edilul ar trebui să prezinte bugetul grupurilor politice, să accepte amendamentele, rezonabile, bineînțeles, și în condiții de oportunitate, așa cum prevede legea. Practic, să-și arate interesul cu privire la locuitorii Sectorului 1, prin prezența dânsei la ședința de Consiliu Local”, este de părere Sorin Chiriță.

Președintele ADRPE consideră că primarul ar trebui să se așeze la o masă cu toate formațiunile politice și să negocieze aprobarea bugetului.

Rolul primarului este extrem de important, el trebuie să se concentreze mai mult pe partea executivă și să fie un liant între forțele politice. Or dânsa blochează totul pentru un orgoliu mărunt. Sunt convins că s-ar găsi soluții dacă s-ar așeza la masă cu forțele politice care formează Consiliul Local.

Așadar, dacă dorește dezvoltarea Sectorului și să implementeze viziunea cu care a candidat, dacă are vreo viziune, trebuie să negocieze cu forțele politice care compun Consiliul Local.

Această doamnă Clotilde Armand este atipică. Ea a venit pe un val antisistem, pe un val care își dorește democrație, însă dumneaei se concentrează pe impunerea cu forța a propriei dorințe”, a mai dpud Sorin Chiriță, pentru Gândul.

Opt ședințe ratate pentru votul bugetului la Sectorul 1

Miercuri a avut loc a opta ședință pentru votul bugetului Sectorului 1, convocată de primăriță, la care, chiar ea a lipsit, ca de obicei.

Consilierii PNL și PSD au refuzat în ședințele anterioare să dezbată proiectul de buget, pe motiv că primarul Clotilde Armand nu le-ar permite directorilor să explice sumele pe care le cer în bugetul pe anul 2023.

Buget de 2,1 miliarde de lei

Bugetul Sectorului 1 ar putea fi, anul acesta, de 2,1 miliarde de lei, dacă va fi aprobat în forma actuală.

Și bugetul pentru anul 2022 al Primăriei Sectorului 1 a fost votat cu o întârziere de două luni, pe data de 1 aprilie, după 11 ședințe.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului