CSM dezbate, mâine, cererea de pensionare a notoriului judecător Ionuț Matei. Și colega de complet Florentina Dragomir cere să iasă la pensie. De ce au ales această mutare

CSM dezbate, mâine, cererea de pensionare a notoriului judecător Ionuț Matei. Și colega de complet Florentina Dragomir cere să iasă la pensie. De ce au ales această mutare
CSM dezbate, mâine, cererea de pensionare a notoriului judecător Ionuț Matei. Și colega de complet Florentina Dragomir cere să iasă la pensie. De ce au ales această mutare
Publicat: 15/04/2021, 16:05
Actualizat: 15/04/2021, 16:17

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va analiza, mâine, cererea de pensionare a judecătorului Ionuț Matei, unul dintre cei trei judecători ai completului care a dat controversata sentință în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Și Florentina Dragomir, colega de complet a judecătorului Ionuț Matei, dorește să iasă la pensie, însă cererea sa de pensionare va fi analizată – potrivit surselor GÂNDUL.RO – săptămâna viitoare. Ambele cereri de pensionare survin cu puțin timp înainte de judecarea contestației în anulare în dosarul ”Ferma Băneasa”, care a fost admisă în principiu și are termen de judecată pe data de 22 aprilie.

Condamnarea avocatului Robert Roșu a stârnit valuri de indignare la nivelul tuturor barourilor din România, însă au existat reacții critice și din străinătate, Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) considerând, prin vocea președintelui Jorge Marto Moreno, că avocatul Roșu ”a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt pe care îl condamnă cu tărie, ca fiind total inadmisibil și inacceptabil”.

Judecătorul Ionuț Matei a făcut cerere de pensionare la CSM pe data de 13 aprilie, iar Florentina Dragomir pe data 15 aprilie 2021. Cu toate că multă lume crede că aceștia vor scapa, astfel, de eventuale cercetări disciplinare, lucrurile nu stau chiar așa.

Surse din magistratură au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că ”există o dispoziție legală care prevede că magistrații pot fi cercetați și după pensionare, iar dacă s-ar ajunge la sancțiunea de excludere din magistratură, atunci ar pierde pensia de serviciu”.

”Completul negru” din dosarul ”Ferma Băneasa”: Inculpatul Roşu Robert Mihăiță a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate”

Anul trecut, un complet format din judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Alina Ilie (supranumit, ulterior, ”Completul negru”) i-a condamnat la închisoare, în dosarul ”Ferma Băneasa” pe:

  • omul de afaceri Remus Truică
  • avocatul Robert Roșu (Casa de avocatură ”Țucă, Zbîrcea și Asociații”)
  • miliardarul israelian Beny Steinmetz (se sustrage executării pedepsei)
  • prințul Paul al României (se sustrage executării pedepsei)

Inculpatul Roşu Robert Mihăiță a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor. În calitatea pe care o avea, inculpatul Roşu Robert Mihăiță ştia care sunt punctele nevralgice ale afacerii din punct de vedere juridic, aspecte care sunt probate de raportul de due diligence întocmit mai înainte de încheierea contractului”, se precizează, printre altele, în motivarea instanței din care GÂNDUL.RO a prezentat pasaje semnificative AICI.

Pe data de 2 martie, Consiliul Baroului București a decis ca protestul avocaților – ”fără încetarea activității” – să fie menținut, urmând a fi luate și alte măsuri legale după condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa”.

Consiliul Baroului București: ”Există riscuri în exercitarea profesiei de avocat după condamnarea lui Robert Roșu”

Reprezentanții Consiliului Baroului București au transmis că va fi luată orice decizie legală pentru protejarea profesiei de avocat, menționând și că un comunicat comun al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și Baroului București va fi trimis către Curtea de Apel, instanțe și unități de parchet.

“În ședinta din 13.04.2021, desfășurată la Sala de Lectură a Bibliotecii Baroului București, Consiliul Baroului București a hotărât să își însușească toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Consiliul Baroului București își manifestă ferma decizie de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat, ca o componentă esențială a democrației și a statului de drept”, s-a precizat în comunicatul Consiliului Baroului București.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția