CSM dezbate, mâine, cererea de pensionare a notoriului judecător Ionuț Matei. Și colega de complet Florentina Dragomir cere să iasă la pensie. De ce au ales această mutare

CSM dezbate, mâine, cererea de pensionare a notoriului judecător Ionuț Matei. Și colega de complet Florentina Dragomir cere să iasă la pensie. De ce au ales această mutare
CSM dezbate, mâine, cererea de pensionare a notoriului judecător Ionuț Matei. Și colega de complet Florentina Dragomir cere să iasă la pensie. De ce au ales această mutare
Publicat: 15/04/2021, 16:05
Actualizat: 15/04/2021, 16:17

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va analiza, mâine, cererea de pensionare a judecătorului Ionuț Matei, unul dintre cei trei judecători ai completului care a dat controversata sentință în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Și Florentina Dragomir, colega de complet a judecătorului Ionuț Matei, dorește să iasă la pensie, însă cererea sa de pensionare va fi analizată – potrivit surselor GÂNDUL.RO – săptămâna viitoare. Ambele cereri de pensionare survin cu puțin timp înainte de judecarea contestației în anulare în dosarul ”Ferma Băneasa”, care a fost admisă în principiu și are termen de judecată pe data de 22 aprilie.

Condamnarea avocatului Robert Roșu a stârnit valuri de indignare la nivelul tuturor barourilor din România, însă au existat reacții critice și din străinătate, Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) considerând, prin vocea președintelui Jorge Marto Moreno, că avocatul Roșu ”a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt pe care îl condamnă cu tărie, ca fiind total inadmisibil și inacceptabil”.

Judecătorul Ionuț Matei a făcut cerere de pensionare la CSM pe data de 13 aprilie, iar Florentina Dragomir pe data 15 aprilie 2021. Cu toate că multă lume crede că aceștia vor scapa, astfel, de eventuale cercetări disciplinare, lucrurile nu stau chiar așa.

Surse din magistratură au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că ”există o dispoziție legală care prevede că magistrații pot fi cercetați și după pensionare, iar dacă s-ar ajunge la sancțiunea de excludere din magistratură, atunci ar pierde pensia de serviciu”.

”Completul negru” din dosarul ”Ferma Băneasa”: Inculpatul Roşu Robert Mihăiță a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate”

Anul trecut, un complet format din judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Alina Ilie (supranumit, ulterior, ”Completul negru”) i-a condamnat la închisoare, în dosarul ”Ferma Băneasa” pe:

  • omul de afaceri Remus Truică
  • avocatul Robert Roșu (Casa de avocatură ”Țucă, Zbîrcea și Asociații”)
  • miliardarul israelian Beny Steinmetz (se sustrage executării pedepsei)
  • prințul Paul al României (se sustrage executării pedepsei)

Inculpatul Roşu Robert Mihăiță a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor. În calitatea pe care o avea, inculpatul Roşu Robert Mihăiță ştia care sunt punctele nevralgice ale afacerii din punct de vedere juridic, aspecte care sunt probate de raportul de due diligence întocmit mai înainte de încheierea contractului”, se precizează, printre altele, în motivarea instanței din care GÂNDUL.RO a prezentat pasaje semnificative AICI.

Pe data de 2 martie, Consiliul Baroului București a decis ca protestul avocaților – ”fără încetarea activității” – să fie menținut, urmând a fi luate și alte măsuri legale după condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa”.

Consiliul Baroului București: ”Există riscuri în exercitarea profesiei de avocat după condamnarea lui Robert Roșu”

Reprezentanții Consiliului Baroului București au transmis că va fi luată orice decizie legală pentru protejarea profesiei de avocat, menționând și că un comunicat comun al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și Baroului București va fi trimis către Curtea de Apel, instanțe și unități de parchet.

“În ședinta din 13.04.2021, desfășurată la Sala de Lectură a Bibliotecii Baroului București, Consiliul Baroului București a hotărât să își însușească toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Consiliul Baroului București își manifestă ferma decizie de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat, ca o componentă esențială a democrației și a statului de drept”, s-a precizat în comunicatul Consiliului Baroului București.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Anunţ pentru cei afectaţi de inundaţii! Românii primesc MULŢI BANI de la stat
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Prima mutare a lui Gică Hagi la Farul a fost făcută. Pe cine a transferat,...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Horoscop luni, 21 iunie. O zodie dă de necaz azi: Cineva te bârfeste şi te...
Mormane de bani pe jos! Ce s-a întâmplat în ziua de Rusalii la mormântul lui...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...