Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, după protestul avocaților pe treptele Palatului de Justiție: ”Suntem într-un moment de cotitură cu privire la existența statului de drept”

Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, după protestul avocaților pe treptele Palatului de Justiție: ”Suntem într-un moment de cotitură cu privire la existența statului de drept”
Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, după protestul avocaților pe treptele Palatului de Justiție: ”Suntem într-un moment de cotitură cu privire la existența statului de drept”/ FOTO - Robert Cazanciuc Facebook

Ieri, Consiliul Baroului București a hotărât să își însușească toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Totodată, printr-un comunicat, avocații au fost chemați să sprijine acest demers, astăzi, printr-un protest desfășurat chiar pe treptele Curții de Apel.

Vicepreședintele Senatului, JustiRobert Cazanciuc – participant la acest protest al avocaților -, a notat pe pagina sa de socializare că România trece printr-un moment dificil, din punct de vedere judiciar, condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa” ducând la un precedent periculos.

“Rolul justiției nu este de a împărți lumea în oameni buni și oameni răi, în oameni drepți și oameni nedrepți, ci de a face să funcționeze societatea umană” – sunt vorbele unui avocat, fost judecător, auzite astăzi pe treptele Palatului de Justiție, la o ședință protest a Consiliului Baroului București, la care am participat alături de mai mulți parlamentari juriști”, a scris Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc: ”Sper să pot pătrunde tainele condamnării unui avocat pentru exercitarea profesiei”

Robert Cazanciuc consideră că această condamnare a avocatului Robert Roșu ridică un mare semn de întrebare în legătură cu ”eficacitatea articolului 24 din Constituție” și, totodată, se declară sceptic în ceea ce privește conștientizarea consecințelor ”fricii induse avocaților”.

”Relatările publice cu privire la temeiurile condamnării avocatului Roșu pun foarte serios sub semnul întrebării eficacitatea articolului 24 din Constituție, care ar trebui să protejeze în mod real dreptul la apărare al cetățeanului.

Cred că suntem într-un moment de cotitură cu privire la existența statului de drept. Voi citi cu foarte mare atenție motivarea acestei sentințe și sper să pot pătrunde tainele condamnării unui avocat pentru exercitarea profesiei”, mai scrie Robert Cazanciuc.

”Nu știu dacă la nivelul societății sunt conștientizate consecințele fricii induse avocaților atunci când sunt chemați să apere drepturi fundamentale. Sper ca cei pentru care drepturile ”fundamentale sunt doar un lux” să nu ajungă vreodată să decidă asupra destinelor justiției”

Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului

Consiliul Baroului București și decizia de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat

Ședința de ieri a Consiliului Baroului București a evidențiat faptul că există riscuri în exercitarea profesiei de avocat, după condamnarea lui Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”.

 Mai mult, reprezentanții consiliului au transmis că va fi luată orice decizie lagală pentru protejarea profesiei de avocat, menționând și că acest comunicat comun al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și Baroului București va fi trimis către Curtea de Apel, instanțe și unități de parchet.

“În ședinta din 13.04.2021, desfășurată la Sala de Lectură a Bibliotecii Baroului București, Consiliul Baroului București a hotărât să își însușească toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Consiliul Baroului București își manifestă ferma decizie de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat, ca o componentă esențială a democrației și a statului de drept”, s-a precizat în comunicatul Consiliului Baroului București.

”De asemenea, Consiliul Baroului București a hotărât înmânarea Comunicatului comun al Uniunii Naționale a Barourilor din România și Baroului București către conducerea Curții de Apel București și comunicarea acestuia către celelalte instanțe și unități de parchet din București”, s-a precizat în comunicatul Consiliului Baroului București”

Consiliul Baroului București

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului